Varaždinsko groblje i ove je godine na blagdan Svih svetih zablistalo u najvećem sjaju. Pijetet je to prema voljenima koji više nisu s nama, a koji su zavrijedili da se na njih sjećamo sa štovanjem i u svečanom okružju.

Iako ih svakodnevno nosimo u srcu i ukrašavamo posljednja počivališta svijećama i cvijećem, ovo je dan kad se svi zajedno okupljamo na grobljima i slavimo sve otišle duše. Upravo zbog njegove ljepote, a koju tijekom cijele godine marljivo njeguju radnici Parkova, varaždinsko je groblje prepoznato u svjetskim razmjerima i zaštićeno je kulturno dobro, što je čast ali i obaveza.

Kako bi opravdalo status jednog od najljepših na svijetu, groblje se uz stručnu brigu i nadzor održava u skladu s najvišim standardima hortikulture. Danas je groblje dom 15.000 Thuja, mnoštva breza, lipa i javora, razgranatih magnolija i kuglasto oblikovanih šimšira.

Briga o biljkama, posebice Thujama koje se prostiru na 146.000 četvornih metara i zahtijevaju pažljivu skrb, najzahtjevniji je dio godišnjeg, parkovnog uređenja groblja, jer upravo su desetljećima brižno njegovane Thuje simbol groblja u centru Varaždina.

Kako bi Thujama pružili još i bolju skrb, Parkovi m u godini koja slijedi namjeravaju osigurati nasuvremenije navodnjavanje i dohranjivanje, a redovito se obavljaju i preventivne aktivnosti zaštite Thuja od opasnih nametnika. Jednaka se pažnja posvećuje i svim ostalim biljkama, ali i stazama koje se uređuju bijelim kamenom koji je vizualno atraktivan kontrast raskošnom zelenilu.

Infrastruktura groblja u Varaždinu i Biškupcu jednako je veika briga vodstva Parkova, na čelu s direktorom Alenom Runcom. Prate se europski natječaji i natječaji ministarstva i aktualni je prioritet osigurati sredstva za obnovu vlagom uništenog istočnog zida.

Dodajmo da će iz sigurnosnih će razloga biti postavljanje i dodatne kamere za video nadzor, kako bi se između ostaloga lakše detektirali kradljivci aranžmana i svijeća kojima nije ništa sveto. Varaždinci koji iz nekog razloga ne mogu brinuti o grobovima svojih najmilijih, mogu s Parkovima dogovoriti uslugu uređenja i čišćenja pa i posaditi cvijeće na grobove.

I ne zaboravite: na AppStoreu i Google Playu moguće je preuzeti mobilnu aplikaciju VaraždinCemetery koja nudi pronalazak točne lokacije pokojnika na groblju, raspored sahrana, narudžbu usluga.

Uz pomoć nje možete pronaći i upoznati zanimljive lokacije, kroz slike i tekstove posjetiti najzanimljivije točke i naučiti povijest groblja i Varaždina.

Komentari

Komentara