Savez sportskih udruga Sveučilišta Sjever osnovan je prije četiri godine. Od 2015. godine punopravni je član Hrvatskoga akademskoga sportskog saveza. U tom razdoblju SSUSS profilirao se kao jedan od aktivnijih saveza u organizacijskoj shemi HASS-a.

Tako je 2016. godine organizirao dva državna natjecanja, da bi ove godine Varaždin bio domaćin čak deset natjecanja. Razgovarali smo s predsjednikom SSUSS-a Nedeljkom Pavlecom, koji nam je otkrio sve o varaždinskom domaćinstvu natjecanja UniSport Play.

Ove godine studentsko natjecanje ima novi koncept.
– Prošle godine je uveden koncept natjecanja u kojem je pet sportova spojeno u cjelinu pod nazivom UniSport Play. Tako je prošle godine Varaždin prvi organizirao UniSport Play za šah, tenis, stolni tenis, futsal i odbojku za žene. S obzirom na odličnu organizaciju, Varaždin je i ove godine domaćin UniSport Playa u navedenim sportovima.

Koji je sljedeći korak u organizacijskom smislu za SSUSS?
– Organizacijske aktivnosti SSUSS vode prema mogućnosti organiziranja vrhunskih međunarodnih natjecanja koja se odvijaju u organizaciji Europske sportske akademske zajednice (EUSA). Tako je već ove godine HASS podržao kandidaturu Varaždina za European Universities Racket Championships u badmintonu, stolnom tenisu i tenisu. Varaždin je tako ušao u uži izbor i u svibnju će se odlučivati između Varaždina i Istanbula za dodjelu domaćinstva na sastanku Izvršnog odbora EUSA-e.

Prvo natjecanje koje slijedi je UniSport Play?
– Od 12. do 14. travnja Varaždin i SSUSS su domaćini UniSport Play natjecanja, tijekom kojeg će u Varaždinu boraviti oko 350 studenata u pratnji svojih profesora i dekana visokih učilišta i sveučilišta iz Hrvatske. Ukupno će se u Varaždinu natjecati studenti s čak 17 visokoškolskih ustanova iz cijele Hrvatske.

Ovakva natjecanja doprinose i razvoju studentskog sporta na Sveučilištu Sjever?
– SSUSS značajno doprinosi razvoju studentskog sporta na Sveučilištu Sjever, čemu u prilog ide i organizacija ovakvih natjecanja. Popularnost ovakvih natjecanja očituje se i u velikom odazivu volontera, koji pomažu kod organizacije i kojima ovim putem zahvaljujem na uloženom radu i trudu. Nismo prošli nezapaženo ni u Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina, koja nam je putem svojih članica omogućila korištenje sportskih terena. Nadamo se da će i ostale strukture u Varaždinskoj županiji prepoznati vrijednost studentskog sporta te se dogodine aktivno uključiti u provedbu natjecanja.

Osim toga, UniSport Play je i turistička manifestacija jer dovodi velik broj studenata u Varaždin?
– Sudionici natjecanja sami snose troškove dolaska, boravka i natjecanja, te na taj način SSUSS doprinosi i razvoju turizma u gradu. U ta tri dana svi turistički kapaciteti u gradu će biti popunjeni, a računa se da će minimalna potrošnja u gradu iznositi oko 280.000 kuna.

Gdje će se sve odvijati natjecanja idućeg vikenda u Varaždinu?
– Natjecanja će se odvijati na pet lokacija. Natjecanja u futsalu odvijat će se na TTS Sport centru, stolni tenis u dvorani I. OŠ Varaždin, tenis na terenima TK Varteks, odbojka za žene u sportskoj dvorani u Graberju, a natjecanja u šahu u Hotelu Turist.

Kakvih još novosti ima u vezi natjecanja i natjecatelja u UniSport Playu?
– Intencija HASS-a je da se u natjecanja uključuju i sveučilišta iz okruženja kako bi se prezentirala naša shema natjecanja, ali i kako bi se podigla kvaliteta natjecanja kod nas. Tako će u Varaždinu nastupiti i predstavnici sveučilišta i visokih škola iz Zenice, Mostara, Kopra i Maribora. Ovo je trenutno pilot-projekt u Varaždinu, a ako se pokaže uspješan, primijenit će se na sva natjecanja. Takva povezivanja studenata sportaša pomažu i povezivanju sveučilišta, pa tako već postoje povelje o prijateljstvu Sveučilišta Sjever s odgovarajućim ustanovama u Zenici i Mostaru. SSUSS na ovaj način ostvaruje pretpostavke za širenje suradnje između ustanova, ali i studenata i njihovih organizacija.

Što još u idućem razdoblju namjeravate organizirati u Varaždinu?
– Od idućih natjecanja kojima je Varaždin organizator treba izdvojiti North Street 2019., natjecanje u košarci tri na tri. Početkom lipnja tako će se u Varaždinu okupiti 16 ekipa iz Europe, od kojih će pet sudjelovati na skorom EP-u u Portugalu.

Komentari

Komentara

loading...