Povežite se s nama

U fokusu

Penthaus u Varaždinu: na dražbi uspio kupiti stanove s devet soba za 220 tisuća eura!

Objavljeno:

- dana

STANOVI METEORA U STEČAJU

Čak 1,7 milijuna kuna izdvojio je vlasnik autoprijevozničke tvrtke iz Trnovca Bartolovečkog na javnoj dražbi za dva stana u Meteorovoj niskoenergetskoj zgradi u Optujskoj ulici u Varaždinu.

Na Trgovačkom sudu nadmetao se za peterosobni stan od 142,80 kvadrata na mansardi, čija je i početna cijena od 721.667 kuna bila vrlo visoka u odnosu na ostale. Stan je na dražbi, budući da su se nadmetala dva ponuđača, postigao cijenu od 1,15 milijuna kuna.

Za drugi stan na mansardi, peterosobni, poduzetnik je bio jedini ponuđač, pa je ostao na početnoj cijeni od 543.589 kuna.

Dizali si cijene

Osim tih dvaju stanova, na ovoj šestoj po redu dražbi, ali i prvoj na kojoj je bilo zainteresiranih kupaca, prodano je još šest stanova i četiri garaže.

Najveći interes vladao je za trosobne stanove, pa je tako za jedan stan od 88,95 kvadrata na drugom katu cijena s početnih 441.233 kune tijekom dražbe porasla za 70.000 kuna, a drugi stan od 88,70 kvadrata na istom katu, čija je početna cijena bila 438.758 kuna, prodan je za 518.758 kuna.

Na prodaju je inače bilo 14 stanova, garaže i dva poslovna prostora. Četiri garaže prodane su na ovoj dražbi, dok za poslovne prostore ni ovaj put nije bilo interesa.

Meteor u stečaju dosad je morao dosta sniziti cijene stanova (koji su visoki roh bau), pa se tako u početku tražilo 1.300 eura po kvadratu.

Lošija lokacija

Budući da su stanovi trosobni i četverosobni, a veliki su od 88 pa do gotovo 150 kvadrata, za njih bi kupci tada trebali izdvojiti od 900.000 pa do 1,5 milijuna kuna. Sa svakom dražbom cijena je padala, pa su tako na ovoj šestoj dražbi kupci kupili stanove po čak upola nižim cijenama. Kupovninu bi trebali uplatiti u roku od 30 dana, a ako to ne učine, stan za koji su licitirali moći će kupiti onaj tko je ponudio drugu najveću cijenu.

Za preostale stanove, koji očito nisu dovoljno zanimljivi kupcima jer nisu na tako atraktivnoj lokaciji, odnosno nalaze se na sjeverozapadnoj strani zgrade ili gledaju na ulicu, još će se dražbovati, ali najvjerojatnije po istim cijenama.

Nova dražba za nekretnine u Knegincu

Prošli je četvrtak održana i javna dražba, također šesta, za Meteorove nekretnine u Knegincu, Ludbregu i Varaždinskim Toplicama. U Knegincu se prodaje skladište od 500 kvadrata i poslovna zgrada, a u Ludbregu i Toplicama zemljište. Prema riječima stečajne upraviteljice Meteor grupe Nevenke Golubić, za nekretnine u Knegincu pojavio se zainteresirani kupac koji će vjerojatno čekati iduću dražbu, na kojoj će cijena biti niža. Te su se nekretnine, inače, na ovoj dražbi prodavale za 2,2 milijuna kuna, a na idućoj u studenom cijena će im biti deset posto niža.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Lukačić tražio da država preuzme trošak plaća u vrtićima, zamjenica župana obećala da će poslati dopis Vladi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Treba li se, i u kojoj mjeri, država više uključiti u financiranje vrtića? O tom se pitanju već neko vrijeme vodi javna polemika. Tako smo primjerice od SDP-ovih načelnika i gradonačelnika mogli čuti da je trenutni Vladin model sufinanciranja vrtića diskriminator, te da se rade razlike među djecom i roditeljima po pitanju mjesta gdje žive.

Također, navode i da je nepravedna Uredba prema kojoj su gradovi i općine kao osnivači dječjih vrtića dužni uskladiti plaće odgojiteljica. Podsjetimo i da je Nezavisna platforma sjever predlagala reforma sustava predškolskog odgoja na način da država preuzme financiranje predškolskog odgoja i time rastereti općine i gradove, ali i roditelje s druge strane.

HDZ-ovci su do sad hvalili Vladine uredbe vezane za vrtiće.

HNS je pak i ranije također zagovarao inicijativu da se država više financijski uključi u funkcioniranje vrtića te da na taj način rastereti gradove i općine. Na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije Krunoslav Lukačić oživio je temu vrtića. Naveo je da su na prijedlog HNS-a osigurana sredstva za fiskalnu održivost vrtića.  Međutim, smatra da bi država na sebe trebala preuzeti plaće zaposlenika vrtića.

– Osnivači su dužni uskladiti plaće odgojiteljica. Predlažem da Varaždinska županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave pokrene inicijativu prema Vladi Republike Hrvatske da resorno ministarstvu preuzme trošak plaća odgojiteljica u dječjim vrtićima – rekao je Lukačić.

Zamjenica Silvija Zagorec ovaj put nije hvalila Vladinu mjeru već je pozdravila Lukačićevu inicijativu.

– Županije nema ingerenciju nad predškolskim ustanovama. Svaku inicijativu pozdravljamo jer smatramo da svaki građanin mora imati jednake uvjete i prava. Nastavno na inicijativu, možemo uputiti dopis prema Vladi i ministarstvu – rekla je zamjenica župana.

Nastavite čitati

U fokusu

Kampanja za lokalne izbore kao da je počela, prozivali župana Stričaka zbog obećanja, plaće, sličica…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na aktualcu Županijske skupštine Varaždinske županije bilo je nekoliko inicijativa, ali još više prepirki. Kako to i je uobičajeno pred neke izbore, iako su lokalni tek naredne godine, kampanja je očito već počela. Barem se tako moglo zaključiti iz nastupa Reformista, koji su u nekoliko navrata prozvali županijsku vlast, odnosno župana Stričaka, iako on nije ni bio prisutan. Da podsjetimo, jučer su iz Županije izvijestili da je župan pozitivan na koronavirus te da neće biti prisutan na sjednici.

Natalija Martinčević iz redova Reformista je pak napomenula da nije bilo razloga za hitnost te da se sjednica mogla održati za nekoliko dana kada župan ozdravi.

Pritom je ustvrdila da je župan sam trebao predstaviti svoje izvješće o radu.

– Ali ima jedna mala kvaka: za prezentirati rezultate rada moraš imati rezultate rada. Ovaj župan je ovdje za govornicom, vikao, prodavao maglu, često i vrijeđao, ali sad kad mora podnijeti izvješće o radu – nema vlastitih projekata, nije osigurao europske novce za projekte, nema rezultata – rekla je Martinčević i dodala da je ˝hrabri˝ župan poslao zamjenicu. Upitala je i što je s projektima poput primjerice kampusa FOI-a.

Vijećnicu Miru Letić je pak zanimalo hoće li župan Stričak ispuniti obećanje dano u predizbornoj kampanji da će volontirati.

– Već je onda htio biti kao Čačić, ali do danas nije uspio. Čačić je samo jedan, Čačić je jedini u Hrvatskoj župan koji se odrekao svoje plaće koju je uplaćivao u Fond iz kojeg su pomoć dobivala djeca bez roditelja, umirovljenici – rekla je Letić i predložila da se Stričak odrekne dijela plaće u korist umirovljenika.

Vijećnik Željko Bedeković, također iz redova Reformista, upitao je u kojoj je fazi kazneni postupak protiv župana.

– Prošle su dvije godine od sramotne tučnjave gdje je župan pijan omalovažavao policijske službenike, kada mu je izmjereno preko dva promila. S obzirom na to da ljudi slave obljetnice, u kojoj je fazi kazneni postupak – pitao je Bedeković. Ujedno ga je zanimalo i što je s projektom Pentagona te je napomenuo da je župan u medije poslao ˝nekakve sličice˝.

Zamjenica župana Silvija Zagorec odgovorila je kako je projekt Regionalnog centra civilne zaštite u statusu izdavanja lokacijske dozvole i u visokoj fazi projektiranja, kao i da se projektna dokumentacija očekuje do kraja godine.

– Ne bih rekla da imamo sličice, nego idejno rješenje. Nemamo namjeru da nešto ubrzamo, a sami sebi naštetimo. Za sve postoji vrijeme, rok i zakonski okvir kojeg se moramo držati – rekla je Zagorec i pred govornicom pokazala letak.

– Ovo je naš župan, aktualni i budući, ovo su naši realni ciljevi – rekla je zamjenica župana pokazujući HDZ-ov letak te pobrojala projekte poput Spinalnog centra, Arboretum Opeke…

Potom je odgovorila i na pitanje o županovoj plaći.

– Tema je bila već nekoliko puta otvorena i župan je već odgovorio da prima plaću od koje živi. Bivši župan je imao određena primanja, volonterska i uzimao je putne troškove, mislim da je koristio i mirovinu… Aktualni ne koristi mirovinu i živi od plaće koju ostvaruje kao župan – poručila je Zagorec i ujedno napomenula kako poštuje vijećnicu Martinčević.

Vijećnica Natalija Martinčević je pak na kraju poručila zamjenici Zagorec da joj je žao što se muči.

– Meni je žao što su vas doveli u ovu situaciju da se mučite, svima nama je to pomalo neugodno gledati. Ali nije to zbog vašeg neznanja, zbog toga što su vas u ovom mandatu ignorirali i isključivali, niti vaše nesposobnosti. To je zbog toga jer jednostavno ne možete dati odgovor, jer odgovora nema – poručila je Natalija Martinčević zamjenici župana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje