Povežite se s nama

U fokusu

Pet Jurčecovih godina: dva samoubojstva policajaca, jedan pokušaj, pljačka policijskog oružja

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Hoće li Darko Jurčec biti novi/stari načelnik Policijske uprave varaždinske?

To je pitanje na koje će odgovor stići za manje od mjesec dana, kad će ministar policije imenovati novog šefa varaždinske policije.

Imenovanju će prethoditi intervju kojemu će, uz Jurčeca, pristupiti još dva kandidata: Predrag Benčić, voditelj Ureda za zakonitost postupanja, i Siniša Brkinjač, voditelj Službe zajedničkih i upravnih poslova. Samo su njih trojica – od sedam prijavljenih – pristupili testiranjima i uspješno ih prošli, pa su šanse Darka Jurčeca da ostane na sadašnjem radnom mjestu izgledne. A to zabrinjava mnoge.

Ali dok jedne smeta što je Darko Jurčec na mjesto načelnika PU varaždinske došao kao kadar bivšeg ministra policije Ranka Ostojića, druge ne zanima politika. Njih više brine činjenica da je varaždinska Policijska uprava baš u tih pet godina postala sinonim za skandal.

Dvoje policajaca je počinilo samoubojstvo, a još jedan je to pokušao, ali, nasreću, bezuspješno; iz policijskog skladišta je ukradeno oružje; načelnik Jurčec je bio glavni svjedok u sumnjivom sudskom procesu…Što se to događa u PU varaždinskoj?

Samoubojstva

Počelo je sa samoubojstvima. U studenome 2014. godine policajac iz Novog Marofa pokušao si je oduzeti život, ali mu to nije pošlo za rukom. Niti dva mjeseca kasnije, 9. siječnja, na sebe je digao ruku i njegov kolega, nažalost, uspješno.

Je li moguće da Darko Jurčec nije znao što se događa u njegovoj policijskoj upravi?

O slučajevima se nije pisalo u medijima sve dok Regionalni tjednik nije saznao za slučaj, pa u ožujku 2015. godine objavio priču o nesretnim policajcima. Nakon upita u Ministarstvo unutarnjih poslova iz odgovora se moglo saznati da se 20 kolega policajaca – nakon ovih strašnih slučajeva – dobrovoljno uključilo u savjetodavnu psihološku pomoć. Iz PU varaždinske se nitko, pa ni načelnik Darko Jurčec, nije oglasio.

Dok su marofski slučajevi za javnost prošli gotovo neopaženo, samoubojstvo Suzane Vugrinec dvije godine kasnije, ovog svibnja, odjeknulo je u lokalnim i nacionalnim medijima. Policijska službenica za maloljetničku delikvenciju u varaždinskoj kriminalističkoj policiji život si je oduzela smrtonosnom dozom antidepresiva.

Suzana Vugrinec je iz svoga varaždinskog stana nestala 21. svibnja ove godine, a četiri dana potom pronađena je mrtva na stražnjem sjedalu svoga zaključanoa Renault Clija, na parkiralištu uz Opću bolnicu u Murskoj Soboti. Mjesec dana nakon pronalaska tijela, nedvojbeno je utvrđeno da je iskusna policajka počinila samoubojstvo.

Dok je Ministarstvo unutarnjih poslova oštro negiralo da slučaj marofskih policajaca ima bilo kakve veze s poslom, u slučaju Suzane Vugrinec to nisu mogli reći. Ona je i službeno, neko vrijeme prije tragičnoga kraja, zatražila promjenu radnog mjesta, a to su i potvrdili iz PU varaždinske. Ne zna se je li itko uopće razmatrao njezinu molbu.
Radno mjesto je željela promijeniti zbog mobinga. Iskusna policajka se znala 13 godina boriti s delinkventima, ali ne i protiv kolega. Iz tko zna kojih razloga oni – osobito kolegice i nadređeni – s njom nisu željeli surađivati, pa joj je na radnome mjestu postalo neizdrživo. To piše i u dopisu Sindikata policijskih službenika. Ubila se prije nego što je itko ozbiljno razmotrio njezinu molbu da se makne iz nezdrave sredine. Štoviše, čak se spominje da je molba bila odbijena.
Tako je Suzana Vugrinec postala druga žrtva.

Jasno je da Jurčec nije kriv za samoubojstva, ali mnogi se pitaju kako šef – barem u slučaju Vugrinec – nije reagirao na ono što su znali svi u postaji, iako možda i nije bilo službene prijave o mobingu. Dobar šef bi morao znati za nezdravu atmosferu među svojim ljudima. Osobito kad je to sam po sebi stresan posao, koji uključuje i nošenje oružja, pa je psihička stabilnost neophodna.
S dva samoubojstva i jednim u pokušaju, statistika svakako nije na strani Darka Jurčeca. Štoviše, PU varaždinska vjerojatno je hrvatski rekorder po broju policajaca samoubojica u razdoblju od pet godina. Na sjeveru je to sigurno: Međimurska i Krapinsko-zagorska su imale po jedno samoubojstvo policajca, Koprivničko-križevačka nijedno.

Krađa oružja

Darko Jurčec može pokušati tvrditi da o psihičkom slomu svojih policajaca nije ništa znao, ali dobro se obrukao u vezi krađe oružja iz policijskog skladišta u svojoj Policijskoj upravi.

Policajci su 2. siječnja 2015. godine u prtljažniku slučajno zaustavljenog automobila pronašli arsenal oružja: dvadeset pištolja, 16 automatskih pištolja s prigušivačima, devet automatskih pušaka, 30 ručnih bombi, 2,8 kilograma TNT eksploziva, tisuću komada raznog streljiva, laserske ciljnike, prigušivače…

Darko Jurčec se, saznajemo, prijavio i za mjesto načelnika PU međimurske

Načelnik Jurčec se tad nije skrivao pred novinarima. Na konferenciji za medije pozirao je s oružjem rasprostrtim po stolu ispred sebe. – Varaždinska policija ostvarila je jednu od najvećih zapljena oružja i eksploziva u svojoj povijesti – ponosno je novinarima predstavio uspjeh svoje Policijske uprave. Spomenuo je tu i mogućnost da je oružje možda bilo namijenjeno teroristima ili organiziranim kriminalcima. – Tijekom svoje dvadesetogodišnje karijere se ne sjećam slične zapljene ovako sofisticiranog oružja – izjavio je.
Načelnik jedno nije rekao: odakle potječe zaplijenjeno oružje? Odgovor je porazan: iz policijskog skladišta iste policijske uprave koja je oružje pronašla. Njegove. Nakon niza do danas neodgovorenih pitanja, očigledno je da policija u trenutku zapljene nije imala pojma da je iz skladišta uopće nestala ogromna količina oružja, čijoj sofisticiranosti se načelnik divio pred novinarima.

Postupci u istrazi su, u najmanju ruku, čudni. Istražuju se, primjerice, skladištari (?!) i tko je iz policije plasirao informaciju o porijeklu oružja. Stječe se dojam da nije važno tko je i kako ukrao oružje – a da nitko nije primijetio njegov nestanak – nego da treba naći krivca koji je spriječio policiju da zataška vlastiti skandal.
Darko Jurčec se nakon slikanja s oružjem više nije oglašavao.
I opet: nitko ne insinuira Jurčecovu krivnju, ali kako je moguće da mu iz skladišta nestane arsenal oružja a da on o tome nema pojma?

Svjedočenje

Ako o mobingu u svojoj postaji, rastrojenoj psihi svojih policajaca i velikoj krađi oružja iz svog skladišta nije znao ništa, u sljedećem kompromitirajućem slučaju je Darko Jurčec glavni akter.

Riječ je o zajmu od 180.000 kuna, čija se isplata rješavala sudskim putem. Uglavnom, Jurčec je svjedočio isplati i kao svjedok je potpisan na ugovoru o zajmu. Budući da je zajmoprimac umro prije dogovorene isplate, slučaj se našao na Općinskom sudu u Čakovcu. Zajmodavac je tužio djecu umrloga da mu vrate novac, ali oni su zajam osporili s obzirom na to da na ugovoru, kako tvrde, nije autentičan potpis njihova oca. Mišljenja vještaka grafologa su se razlikovala, da bi vještakinja Centra “Ivan Vučetić” donijela sud kako nije moguće utvrditi vjerodostojnost potpisa.

Zbog toga se sud odlučio osloniti samo na iskaz Darka Jurčeca, pa zaključio da on “nema razloga za pristranost i da je nezainteresiran za ishod spora” te presudio u korist zajmodavca. Glavni adut pri donošenju presude bio je “profesionalni status načelnika krim policije u Varaždinu”.
Djeca pokojnika su se žalila na sudsku ocjenu kako je iskaz Darka Jurčeca dovoljan, zbog čega iskaze ostalih svjedoka nisu niti ocjenjivane. To nije bio dovoljan protuargument Jurčecovom statusu, pa se iznos duga do kraja suđenja sa 180 popeo na 400 tisuća kuna.

Protukandidati

Uz Darka Jurčeca kandidiralo se još šestero kandidata, od kojih su samo dvojica pristupili testiranjima. To su voditelj Ureda za zakonitost postupanja Predrag Benčić i Siniša Brkinjač, voditelj Službe zajedničkih i upravnih poslova. Sljedeći korak su razgovori od 4. do 6. rujna.

Povjerenstvo za odabir kandidata za radna mjesta rukovodećih policijskih službenika će – nakon sumiranja rezultata – svoju rang-listu dostaviti glavnom ravnatelju policije. On će potom zatražiti mišljenje Županijske skupštine, nakon čega će ministru predložiti odabranoga kandidata. To ne mora biti onaj koji je najbolje prošao testiranja.

Epilog

Darko Jurčec svoj petogodišnji mandat ocjenjuje besprijekornim

Darko Jurčec ni o tome nije želio razgovarati s novinarima.
I opet: jasno je da on to nije bio dužan kao Darko Jurčec, ali jedan od glavnih argumenata u prihvaćanju njegova iskaza – kao dovoljnoga da se riješi slučaj – bio je njegov profesionalni status. Laički, nije presudilo svjedočenja Darka Jurčeca, nego načelnika krimpolicije Varaždin.

Nakon svega i unatoč svemu, načelnik je za lokalni tjednik svoj petogodišnji rad ocijenio besprijekornim.
Iako, priča se, Darko Jurčec, uopće ne dvoji hoće li pobijediti i navodno već planira poteze u sljedećem mandatu, izgleda da ne želi prepustiti slučaju hoće li karijeru nastaviti kao šef policije. Pa se za svaki slučaj, kako saznajemo, prijavio i za načelnika Policijske uprave međimurske!

Izvor:
Foto:

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje