Povežite se s nama

Međimurje

Peto izdanje Međunarodne izložbe karikature kod Gradske kavane u Čakovcu u četvrtak, 10. prosinca

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: karikaturist Regionalnoga tjednika Željko Pilipović i organizator Izložbe Damir Novak, obojica članovi međunarodnoga žirija. FOTO: Ivan Sabolić.

U četvrtak, 10. prosinca, od 12 sati i 5 minuta na ogradi Gradske kavane u Čakovcu bit će postavljena 5. Međunarodna izložba karikature.

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, neće biti službenog otvaranja.

Tema ovogodišnjeg natječaja bila je COVID-19 (maske, distanca i cjepivo). Cilj ove izložbe jest da karikaturisti iz cijelog svijeta daju svoj doprinos obrazovanju javnosti o važnosti održavanja zdravlja poštivanjem propisa zdravstvenog protokola koji su na snazi ​​tijekom COVID-a 19.

Karikatura Željka Pilipovića, Regionalni tjednik 865, 1. prosinca 2020.

“Širenje koronavirusa, koje je i svjetsko pitanje, briga je svih nas, od zdravstvenih radnika, političara, policije, vojske, prosvjetnih radnika do umjetnika, s aktivnom ulogom u zaustavljanju širenja ovog virusa uz davanje maksimuma na svojim područjima rada.

Neizbježno obrazovanje pruža razumijevanje svih nas da budemo svjesniji u primjeni zdravstvenih protokola. Važno je i obrazovanje mladih, da budu mentalno i fizički osposobljeni u borbi protiv COVID-a 19. Poziv svim karikaturistima svijeta rezultirao je dobrim odazivom, a putem karikatura pokazuju ozbiljan pristup ovoj pandemiji. Neki radovi predstavljaju satirični govor o pandemiji, ismijavajući se vlastitom nemaru, zavjerama… Osim što se nastoji educirati, okupljanje karikaturista iz cijelog svijeta može pružiti potporu u obliku misli koje se očituju u njihovim crtanim djelima, kako bi mogle biti od koristi kao učinkovit obrazovni medij za javnost o opasnostima koronavirusa.

Natječaj je bio raspisan u dvije kategorije: za starije od 16 godina i mlađe od 16 godina.
Svaki autor mogao je sudjelovati s maksimalno 2 rada. Sve tehnike crtanja kao i digitalne bile su prihvaćene. Radovi su se slali isključivo putem e-maila.

U konkurenciji starijih od 16 godina pristiglo je 967 radova od 517 autora iz 67 država. U konkurenciji mlađih od 16 godina pristiglo je 129 radova od 97 autora iz 9 država, što je ukupno 1096 radova od 614 autora iz 67 država.

Žiri je bio međunarodni u sastavu: Damir Novak – predsjednik žirija i organizator festivala; Elena Ospina – karikaturistica iz Kolumbije; Leila Alaiy – učiteljica umjetnosti iz Irana; Zdenko Puhin – karikaturist i tajnik Hrvatskog društva karikaturista, Milan Lekić – karikaturist i dopredsjednik Hrvatskog društva karikaturista; Željko Pilipović – karikaturist i član Hrvatskog društva karikaturista, ujedno karikaturist Regionalnoga tjednika; Krešimir Kveštek – karikaturist i član Hrvatskog društva karikaturista i Josip Toth – grafički dizajner.

– U finale je ušao 61 autor, a u top 50 su odabrani autori koji si zastupljeni na izložbi i u katalogu te će svakom autoru biti poslan tiskani katalog. Žiri je bodovao online. Nimalo lak posao za žiri, gdje se od pristiglih 967 radova u kategoriji starijih od 16 godina moralo odabrati samo 50 radova, a od odabranih 50 radova trebalo je odabrati prve tri plasirane karikature i 5 karikatura za koje se dodjeljuje posebno priznanje. Nagrade su novčane i prva nagrada iznosi 200 eura, druga 100 eura i treća 50 eura. U kategoriji mlađih od 16 godina nema novčanih nagrada, ali ima uz tri prvoplasiranih još 7 posebnih priznanja. Prvoplasirani u obje kategorije dobivaju i statue, maskote festivala – pozoja.

U ova je vremena jako teško pronaći sponzore za ovakva događanja, zato se zahvaljujem: Županiji Međimurskoj, gradu Čakovcu, Međimurskim vodama, Međimurje plinu, Firmi C-Lab, Apartmanima Čarolija – Slakovec i Hrvatskom društvu karikaturista koji podržava ovaj projekt – poručuje Damir Novak, najpoznatiji međimurski karikaturist i glavni organizator, provoditelj i idejni začetnik svih dosadašnjih festivala karikature u Čakovcu.

Međimurje

Državni susreti djece hrvatskih branitelja: međimurska ekipa najuspješnija s 19 medalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni susreti djece hrvatskih branitelja održani su u Selcu i Crikvenici u organizaciji  Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Riječ je o 19. takvim susretima koji su okupili više od 450 djece iz cijele Hrvatske. Boje Međimurske županije branilo je 23-oje djece koja su plasman na državnu završnicu izborili na 8. županijskim susretima održanima 25. lipnja 2021. godine u Strahonincu.

Natjecanja su održana u dvije skupine: mlađoj za učenike od 1. do 5. razreda osnove škole i starijoj za djecu od 6. razreda osnovne škole do 1. razreda srednje škole. Međimurci su se kući vratili s 19 medalja te je Međimurska županija proglašena najboljom ekipom državne završnice, za što je dobiven pehar namijenjen ukupnom pobjedniku.

Prvo mjesto i zlatne medalje osvojili su: parovi David i Josip Kovačić iz Svetog Jurja na Bregu te par Karlo Povodnja i Emil Vrbanec iz Mihovljana u stolnom nogometu, Noa Mihoci iz Mihovljana i Karlo Kovač iz Strahoninca u elektronskom pikadu, kao i Mihael Vidaković iz Mihovljana u likovnoj radionici.

Drugo mjesto i srebrne medalje osvojila je starija malonogometna ekipa u sastavu: Marko Bakač, Borna Brzuhalski, Petar Novak, Vinko Cirkvenčić, Fran Vidović, Kevin Čerjavić i Nino Andrašec. Srebrna je bila i Ema Huzjak u elektronskom pikadu, kao i Stjepan Huzjak u modeliranju. Brončana odličja kući su donijeli: Karlo Tkalčec iz Ivanovca i Luka Janušić iz Belice u elektronskom pikadu te Simona Bašek iz Ivanovca u modeliranju.

Djecu su u njihovim uspjesima vodili Dražen Posavec, Stjepan Horvat, Dragan Podvezanec i Franjo Horvat.

Nastavite čitati

Međimurje

Članovi LAG-a „Međimurski doli i bregi“ u obilasku turističkih atrakcija Srijema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi LAG-a „Međimurski doli i bregi“ sudjelovali su na dvodnevnom događanju na području LAG-a „Srijem“ u okviru projekta „Turizmom razvijamo područje“.

Prvi dan studijskog putovanja okupljenim sudionicima je u prostoru Doma kulture u Novim Jankovcima prezentirana bogata turistička ponuda LAG-a „Srijem“. Sudionici su se potom zaputili prema Acinom salašu u Tordincima, gdje im je uz obilazak primjera dobre prakse prezentiran nastanak i rad salaša te gastroturizam, a u Općini Nuštar sudionici su imali priliku obići novootvoreno seosko imanje Kopićland. Za kraj prvog dana u Vinariji Knezović prezentiran je primjer razvoja gastroturizma na području Srijema.

Drugog dana sudionici su posjetili Muzej Grada Iloka te se uz stručno vodstvo upoznali s bogatom poviješću ovog područja da bi nakon slijedio obilazak srednjovjekovne jezgre Iloka. U Starim vinskim podrumima, koji su u vlasništvu Iločkih podruma, prezentirani su kulturni i enoturizam. U jednom od najatraktivnijih hotela Srijema, Hotelu Dunav održana je radionica o gastroturizmu dok je dvodnevno događanje završilo na Ladanjskom imanju u prekrasnom ambijentu Dvorca Principovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na područje LAG-a „Srijem“.

Cilj cijelog projekta je podići kvalitetu života stanovnika na područjima LAG-ova partnera kroz jačanje prepoznatljivosti područja i turističke ponude. Projekt suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“ sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje