Povežite se s nama

U fokusu

Petrović: Spektakularno dobro informirani

Objavljeno:

- dana

Zakonom o pravu na pristup informacijama u Varaždinskoj županiji

-Upoznatost građana sa Zakonom o pravu na pristup informacija u Varaždinskoj županiji je već spektakularno dobra jer gotovo 70 posto građana zna da Zakon o pravu na pristup informacijama postoji, međutim svega je njih petina svjesna kome se treba obratiti za informaciju, ali i to su dvostruko bolji rezultati u odnosu na razinu Republike Hrvatske, veli član upravnog odbora Transparency International Hrvatska Zorislav Antun Petrović.

Iako je riječ o osjetno boljim rezultatima u odnosu na državni prosjek, postojeći postoci žele se značajno podići.

– Radi toga organizirat ćemo razne aktivnosti u naredim mjesecima projekta kako bi građanima približili ovaj Zakon  – najavio je Petrović koji je u prisustvu župana Varaždinske županije Predraga Štromara, te direktora agencije Promocija plus Agana Begića, predstavio rezultate ispitivanja javnog mnijenja građana o pravu na pristup informacijama kojim se istraživao doživljaj transparentnosti rada javne uprave i informiranost građana o pravu na pristup informacijama, u okviru projekta „Otvorena vrata“ čiji je cilj educiranje i informiranje građana o načinima dobivanja informacija od tijela javne vlasti.

Prema njegovim riječima, najgora stvar u istraživanju je podatak da deset posto ispitanika dosad od tijela javne vlasti nikad nije ni zatražilo informaciju jer nisu niti očekivali da će dobiti odgovor što je nezamislivo u uređenom demokratskom društvu pa će se kroz ovaj projekt građani i educirati o tome koga, što i gdje mogu priupitati.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar također je zadovoljan postotkom građana koji su upoznati sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, ali ga zabrinjava postotak građana koji nikada nisu uputili pitanje javnoj upravi, niti znaju za tu mogućnost.

-Velik broj građana nikada nije postavilo pitanje javnoj upravi, djelomično jer nisu znali kome treba uputiti pitanje. Javna uprava je ovdje zbog građana, a siguran sam da ćemo aktivnostima u okviru ovog projekta povećati postotak upoznatih sa Zakonom. Zahvaljujući rezultatima ovog istraživanja znamo u kojem smjeru trebamo usmjeriti naše napore i što to građane najviše zanima zaključio je Štromar.

Istraživanje provedeno u ožujku 2013. na uzorku od 1000 ispitanika u Varaždinskoj županiji pokazalo je da građane najviše zanimaju informacije iz područja poticaja i potpora u gospodarstvu, zdravstva, financiranja iz proračuna te obrazovanja, a do tih se informacija najviše dolazilo putem medija te izravnom komunikacijom sa okolinom.

Najavljeno je i kako će Transparency International Hrvatska u suradnji s Varaždinskom županijom već 16. travnja organizirati okrugli stol sa načelnicima općina i gradonačelnicima gradova Varaždinske županije, a u svrhu iznošenja najdjelotvornijeg načina davanja informacija i općenito razgovora o pravnom okviru.

Osnovna ideja projekta „Otvorena vrata“ je otkrivanje koliko su građani upoznati sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, a cilj je odrediti područja aktivnosti tijela lokalne samouprave koja najviše zanimaju građane, unaprijediti komunikaciju između tijela javne vlasti i građana, pobliže upoznati građane Varaždinske županije sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te pridonijeti većoj transparentnosti rada lokalnih vlasti.

Trajanje projekta predviđeno je do kraja ove godine do kad će se provesti istraživanje među građanima, izraditi promotivni materijali sukladno rezultatima istraživanja, organizirati konferencije za medije, postaviti posebna internetska stranica, organizirati razne radionice i predavanja za građane, distribuirati edukativni materijali te organizirati okrugli stol, da bi se krajem godine predstavili zaključni rezultati projekta.

 

 

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Poražavajući rezultati mature, na jednom predmetu palo je preko 90 posto učenika!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ukupno 38 posto maturanata (2052) strukovnih škola s pretenzijom upisa studija palo je državnu maturu na jesenskom roku zbog ocjene nedovoljan iz barem jednog obaveznog predmeta – matematike, hrvatskog i stranog jezika.

Kada je riječ o učenicima gimnazija koji postižu znatno bolji uspjeh na maturi od učenika strukovnih škola (zbog koncepta mature prilagođenog kurikulumu gimnazija), maturu je u drugom pokušaju palo njih 123, odnosno 12 posto. Za gimnazijalce to znači da nemaju ispunjen uvjet o završnosti obrazovanja pa će svoju šansu trebati potražiti na maturi 2025., piše Jutarnji list.

Nakon što je na ljetnom roku maturu pao svaki drugi učenik strukovne škole, na jesenskom roku ispite je pisalo njih čak 5387, odnosno zajedno s gimnazijalcima, tom su roku pristupila 7344 maturanta. Kada je riječ o strukovnjacima, hrvatski je palo njih 28 posto, matematiku na osnovnoj razini 15 posto, dok ih je 53 posto palo matematiku na prijavljenoj višoj razini. Iznenađuje podatak da osnovnu razinu engleskog jezika nije položilo 44 posto strukovnjaka (višu razinu 11 posto).

Katastrofalan rezultat zabilježen je na izbornom predmetu fizika, budući da je nedovoljan iz tog ispita dobilo čak 93 posto maturanata strukovnih škola. Loš prolaz su imali i iz kemije (59 posto negativnih ocjena), pak i informatike koju je palo 58 posto strukovnjaka. Porazno je bilo i s biologijom – 61 posto ih je palo taj ispit, a pristupnici se ne mogu pohvaliti niti s dobrim rezultatima iz predmeta politika i gospodarstvo – palo ih je 43 posto.

Fizika je bila najteži izborni predmet i za gimnazijalce, pa taj ispit nije uspjelo proći njih 57 posto. Informatiku je pao svaki treći gimnazijalac, slično kao i kemiju (32 posto), odnosno matematiku na višoj razini (31 posto). Iznenađuje i da je engleski jezik na osnovnoj razini bio eliminacijski za 25 posto gimnazijalaca, kao i to da je negativnu ocjenu iz politike i gospodarstva dobilo 30 posto gimnazijalaca.

Po podacima NCVVO-a, rezultati jesenske mature značajno su lošiji od lanjskih iz fizike kada je palo 78,5 strukovnjaka i 46 gimnazijalaca, a rezultati iz kemije su gotovo isti. U odnosu na lanjskih 20 posto gimnazijalaca koji su pali matematiku na osnovnoj razini, dva posto ovogodišnjih je značajan napredak. Druga je priča s matematikom na višoj razini koju je lani palo 18,6 posto gimnazijalaca, a sada 31 posto.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Preminuo je Mirko Svetec, veliki varaždinski promotor vatrogastva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U 76. godini preminuo je dugogodišnji predsjednik DVD-a “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu” zaslužni vatrogasac i veliki promotor vatrogastva g. Mirko Svetec, Tužnu vijest potvrdili su iz DVD-a Varaždin.

Mirko Svetec rođen je 1949. godine, članom DVD-a Varaždin postao je 1989. godine. Od tada je obnašao brojne dužnosti u Društvu – 15 godina proveo je na dužnosti tajnika DVD-a te 18 godina na mjestu predsjednika najstarijeg DVD-a u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Uz to, svoj doprinos vatrogastvu dao je i u drugim vatrogasnim organizacijama  – Gradska vatrogasna zajednica Varaždin, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, Hrvatska vatrogasna zajednica gdje je godinama djelovao u cilju poboljšanja statusa vatrogasaca i razvoja vatrogastva općenito. Do posljednjih dana svog života Mirko Svetec je bio zamjenik predsjednika GVZ Varaždin, predsjednik Odbora za priznanja i odlikovanja Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, član Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti Hrvatske vatrogasne zajednice. Za svoj rad i doprinos 2020. godine primio je najviše vatrogasno odlikovanje – povelju i plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića.

Posljednji ispraćaj bit će u utorak 24. rujna 2024. godine na groblju u Varaždinu u 14 sati sa svim vatrogasnim počastima.

-Svi koji žele sudjelovati na posljednjem ispraćaju pozivaju se da dođu u svečanoj vatrogasnoj odori ili ako je nemaju u radnoj odori. Dodatne informacije oko mjesta okupljanja za formiranje ešalona, odavanja počasti, počasne straže dostavit ćemo Vam čim budu poznate – poručili su iz DVD-a Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje