Povežite se s nama

U fokusu

Plaće direktora više nisu tajni podatak!

Objavljeno:

- dana

Ekskluzivno

Direktor Varkoma Vlado Vlašić, koji je na tu funkciju imenovan 23. rujna 2013. godine na vrijeme od pet godina, ima neto plaću od 16.000 kuna. Riječ je o osnovnoj plaći, koja se uvećava za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža.

 Stoji to u Vlašićevom ugovoru o radu, koji je s predsjednikom Nadzornog odbora Sašom Barbirom sklopio 27. prosinca 2013. godine. Ugovore direktora gradskih tvrtki zatražili smo temeljem popisa tijela javne vlasti i Zakona o pravu na pristup informacijama, prema kojem ugovori između tijela javne vlasti i zaposlenika tijela predstavljaju informacije od javnog značaja.

 

Vlašić ima pravo na  plaćeni sistematski pregled godišnje na teret Varkoma

Pritom se naročito, kako nam je rekao i Hrvoje Vindakijević, savjetnik u Uredu povjerenice za informiranje, misli na bruto plaću zaposlenika, dodatke na plaću, bonuse i stimulacije, otpremninu i slične podatke koji su od javnog interesa.
Vlašić je svoj ugovor poslao bez ikakvih poteškoća, a u njemu se vidi i da mu se plaća može smanjiti ako se Varkomove prilike bitno pogoršaju i to tako da bi daljne isplaćivanje primanja značilo tešku nepravdu, no kada se prilike tvrtke poboljšaju i čim se za to ispune uvjeti, Varkom bi Vlašiću trebao isplatiti razliku do punog iznosa plaće. No, ako mu se plaća smanji, Vlašić ima pravo na raskid ugovora s krajem narednog tromjesečja i otkaznim rokom od šest tjedana.

Male otpremnine

Vlašić ima pravo i na naknadu putnih i stvarnih materijalnih troškova, kao i na dnevnice, zatim na plaćeni jedan godišnji sistematski pregled, na pokriće troškova reprezentacije, korištenje službenog mobitela i korištenje službenog automobila, sve na teret troškova poslovanja. Ima i klizno radno vrijeme, s time da tjedni fond sati ne smije biti manji od 40.
U slučaju da Vlašić prestane biti direktor prije isteka mandata bilo to opozivom, ostavkom ili sporazumom, nema pravo na otpremninu, osim u slučaju kada mu istodobno s funkcijom prestaje i radni odnos. U slučaju prestanka obnašanja funkcije Uprave Varkoma, Varkom je Vlašiću dužan osigurati radno mjesto koje odgovara njegovim kvalifikacijama i stručnoj spremi.

 

Novak ima pravo i na  posebnu nagradu i to do tri posto neto dobiti Aquatehnike

Ako iz bilo kojih razloga ne postoji mogućnost nastavka radnog odnosa, odnosno ako Vlašić ponudu Varkoma odbije, ima pravo na otpremninu u visini šest mjesečnih neto plaća, odnosno 96.000 kuna, koju bi mu Varkom trebao isplatiti u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa. To je mnogo manje od otpreminine bivšeg direktora Tomislava Kezelja, čija je otpremnina iznosila čak 100.000 eura!
Sličan ugovor Vlašićevom ima i Marin Bašić, direktor druge gradske firme, Parkova, samo što je njegova mjesečna neto plaća 14.500 kuna. I njegova se plaća uvećava za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža. I on ima klizno radno vrijeme, a iz istih razloga koji se odnose i na Varkomova direktora, ima pravo na otpremninu u visini od šest mjesečnih neto plaća, što bi u njegovom slučaju bilo 87.000 kuna. I to je mnogo manje od onoga što je primio njegov prethodnik Slavko Vegar, kojem su Parkovi, kako se pisalo, isplatili 370.000 kuna otpremnine.

Najpovoljniji ugovor

Davor Skroza, direktor Čistoće, ima mjesečnu neto plaću od 13.500 kuna, a ostale odredbe ugovora uglavnom su identične Vlašićevom i Bašićevom ugovoru. Ako prestane biti direktorom, Čistoća mu je dužna osigurati radno mjesto, a ako ne postoji mogućnost nastavka radnog odnosa u Čistoći ili Skroza odbije ponudu, i on ima pravo na otpremninu u visini od šest mjesečnih neto plaća, odnosno 81.000 kuna.

Gordan Novak, direktor druge sestrinske Varkomove firme, Aquatehnike, ima najpovoljniji ugovor među svim direktorima gradskih firmi. Ima osnovnu plaću od 14.000 kuna, koja se uvećava za 0,5 posto za svaku godinu radnog staža, ali i ima pravo koristiti službeni auto bez ograničenja, ima pravo i na plaćeni sistematski pregled jednom godišnje, kao i na plaćanje troškova liječenja, ako ti troškovi nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Za razliku od ostalih, Novak ima pravo i na profesionalnu i stručnu edukaciju na teret Aquatehnike, što uključuje i učenje jednog stranog jezika, kao i pohađanje seminara, znanstvenih i stručnih tribina. Osim toga, Nadzorni mu odbor i može odobriti i posebnu nagradu, odnosno stimulaciju, i to do maksimalno tri posto neto ostvarene dobiti Aquatehnike. U slučaju da ga poslodavac razriješi dužnosti, a bez njegove krivnje, Novak ima pravo na otpremninu od 10 neto plaća, odnosno 140.000 kuna.

Parlaj kao službenik

Miljenko Ernoić, direktor Razvojne agencije Sjever – DAN, prema ugovoru o radu i menadžerskom ugovoru koji je sklopio s bivšim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, imao je neto plaću od 10.500 kuna, a imao je pravo i na druga novčana primanja, poput dodatka na staž, topli obrok, trošak dolaska na posao i slično. U slučaju prestanka mandata, Razvojna agencija trebala mu je osigurati posao unutar Agencije ili stručnih službi Grada, a imao je i pravo na otpremninu u visini od 12 mjesečnih bruto plaća.
No, prema sporazumu o obnovi i izmjenama ugovora koji je Ernoić potpisao u rujnu 2013. godine s aktualnim gradonačelnikom Goranom Habušem, Ernoićeva plaća obračunava se kao i službenicima i namještenicima u gradskoj upravi, odnosno ima plaću kao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo. Kad se pomnoži osnovica za obračun plaća gradskih službenika i namještenika s koeficijentom pročelnika, ispada da Ernoić ima bruto plaću od oko 15.630 kuna.

U slučaju prestanka mandata, sada se Ernoiću mora osigurati radno mjesto samo unutar Agencije, a ne i u gradskim službama, kao što je to bio slučaj u ugovoru koji je potpisao s Čehokom. Smanjena mu je i otpremnina, koja sada iznosi šest mjesečnih bruto plaća. Za Čehokovo vrijeme, Ernoić je imao i pravo koristiti službeni automobil na trošak Razvojne agencije neovisno o trajanju radnog vremena, dok prema aktualnom sporazumu s Habušem, službeni automobil može koristiti isključivo u poslovne svrhe.

 

Miljenko Ernoić ima plaću kao pročelnik za gospodarstvo u Gradu Varaždinu

Nikola Kučiš, direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije na tom je mjestu od 1. travnja 2012. godine i ima mjesečnu bruto plaću od 17.950 kuna, odnosno nešto više od 11.000 kuna neto. Ima i pravo na povrat troškova prijevoza na posao u visini mjesečne autobusne karte. Na trošak poslodavca ima pravo koristiti mobitel, službeni auto, službeno računalo, ima pravo i na povrat troškova za službena putovanja u zemlji i inozemstvu i na povrat troškova poslovne reprezentacije. Kučiš ima pravo i na naknadu troškova stručnog usavršavanja i dodatnog školovanja. Ako, pak, Kučišu Skupština AZRA-e, odnosno župan otkaže ugovor, Kučišu bi na tekući račun trebalo isplatiti otpremninu u visini od šest bruto plaća.
Direktor Slododne zone, Enriko Parlaj, na tom je radnom mjestu od 1. studenoga prošle godine, a plaća mu se, što je zanimljivo, obračunava kao službenicima i namještenicama u upravnim tijelima Varaždinske županije. U ugovoru mu stoji da ima pravo na “mjesečnu plaću u bruto iznosu dobivenim umnoškom osnovice za obračun plaće za službenike i namještenike u upravnim tijelima Varaždinske županije i koeficijenta 2,90 (koji ima zamjenik pročelnika)”, pa po tome ispada da Parlaj ima bruto plaću od 10.962 kune.

Omogućiti posao

 U ugovoru se navodi i da, u slučaju prestanka potrebe za radnim mjestom na koje je raspoređen, poslodavac je obvezan Parlaju “omogućiti zaposlenje na radnom mjestu sukladno njegovoj stručnoj spremi i koje opisom najbliže odgovara radnom mjestu po ovom ugovoru i za najmanje istu osnovnu plaću koja je ovim ugovorom utvrđena”. Ako mu zaposlenje ne bude omogućeno, Parlaj ima pravo na raskid ugovora i pravo na otpremninu u visini šest neto plaća.
Direktor Garancijske agencije Varaždinske županije Tomislav Šipek ima 12.256 kuna mjesečnu bruto plaću, a istu plaću ima i direktorica Varaždinske agencije za marketing i promidžbu Štefica Španić.

Termoplin ustraje u tajnosti ugovora svoga direktora

Iako je i Termoplin na popisu tijela javne vlasti, iz te su firme, unatoč uredno poslanom zahtjevu za pristup informacijama, odbili dostaviti ugovor direktora Ivana Topolnjaka. Pozivaju se na članak 15. Zakona o pravu na pristup informacijama, koji kaže da tijela javne vlasti mogu ograničiti pristup informaciji ako je informacija zaštićena zakonom kojim se uređuje područje zaštite osobnih podataka, a ističu i da su na tom popisu “isključivo zbog činjenice vlasničkog udjela jedinica lokalne samouprave, a prvenstveno je dioničko društvo koje se ne financira iz državnog ili proračuna jedinica područne, odnosno lokalne samouprave”. No, iako uporno žele skriti Topolnjakovu plaću, zahvaljujući državnoj reviziji koja je „češljala“ poslovanje gradskih firmi, doznalo se da je Topolnjakova osnovna neto plaća 4.500 eura, odnosno 38.684 kune, gotovo 10 puta više nego što imaju radnici! Plaća se uvećava za minuli rad, stalni dodatak i druga primanja koja se isplaćuju na osnovnu plaću.

Ugovor o radu s Nadzornim odborom zaključio je u travnju 2010. godine, a prema ugovoru, ima pravo i na posebnu nagradu u visini od pet posto neto dobiti. Tako mu je, primjerice, u 2010., u skladu s ugovorom, isplaćena posebna nagrada u visini od pet posto neto dobiti za 2009. u neto iznosu 363.571, odnosno bruto 709.945 kuna.

Topolnjak ima pravo i na teret troškova poslovanja bez ograničenja koristiti službeni automobil s ugrađenim mobilnim telefonom, plaćati premije za osiguranje života i invaliditeta za slučaj nesreće do iznosa godišnje premije 15.000 kuna, plaćati troškove liječenja, uključivši i bolničko liječenje u izabranoj domaćoj ustanovi, koristiti dopunsko zdravstveno osiguranje, dopunsko putno osiguranje, reprezentaciju, odobravati donacije i sponzorstva svih vrsta, koristiti mobilne telefone i laptop bez ograničenja. U slučaju opoziva jer mu je izglasano nepovjerenje ili prilikom odlaska u mirovinu, ima pravo na otpremninu u visini od 24 osnovnih plaća, što je oko 940.000 kuna!

– S obzirom na to da su izvori financiranja uz sredstva Društva, sredstva građana i pravnih osoba za financiranje izgradnje plinskih mreža i plinskih priključaka te naknada za priključenje na plinsku mrežu, Državni ured za reviziju predlaže sva primanja i naknade direktora utvrditi uzimajući u obzir navedene elemente kao i antirecesijske mjere štednje na svim razinama te javno objaviti u godišnjem izvješću Društva – navela je revizija u svom izvješću, no iz Termoplina, unatoč tome što revizija poziva direktora na štednju, odgovorili su “da prava i obveze direktora na razdoblje od pet godina potvrđuje Nadzorni odbor – predstavnici vlasnika jer se ovdje radi o trgovačkom društvu i to u zavisnosti od poslovnog uspjeha i rezultata poslovanja”.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje