Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Plesačice i plesači varaždinskih, međimurskih i zagrebačkih klubova pokazali kako se uživa u plesu

Objavljeno:

- dana

PETA REVIJA PLESA

U čakovečkom Centru za kulturu održao se pravi praznik plesa.

Plesni Studio „Vivona“ peti je put bio domaćin plesne Revije koja je, osim međimurskih plesača, okupila jedanaest plesnih skupina iz Varaždina, Ivanca, Ludbrega, Novog Marofa, Koprivnice, Svete Nedjelje, Zagreba, Samobora i Goričana.

Nastupilo je oko 250 plesača koji su se predstavili s 23 koreografije različitih plesnih stilova. U goste su došli plesači plesnog kluba „Point“ iz Samobora, Udruga UDT Gombalište iz Zagreba, plesni klub Balans iz Svete Nedelje, plesni studio „Jump“ iz Koprivnice i fitness plesni studio „M-Fit“ iz Novog Marofa.

Iz Varaždina su se predstavili Univerzalni plesni studio „Feel“, plesni studio „Lena“ i plesna skupina „Plan B“, a nastupali su i plesna skupina „Crazy Hill“ iz Ludbrega i „Atomi“ iz Goričana.

– Osjećam se izuzetno ponosno što 32 godine mogu stajati iza ove prekrasne plesne umjetnosti. Iza sebe imam prekrasni tim svojih trenerica Petre, Tajane, Tihane i Nele. Svima se zahvaljujem, a naročito roditeljima koji su nam povjerili svoju djecu. Vjerujte, nama je prekrasno raditi s njima, uživamo u plesnom stvaralaštvu kojeg možemo pokazati i na ovoj petoj reviji – rekla je voditeljica plesnog studija „Vivona“ Karmen Kovačević Jambrek.

Osvrnula se i na bogatu plesnu sezonu studija za koju kaže da je najbogatija do sada.

– Radili smo puno, plesali smo puno, a i gostovali smo na brojnim natjecanjima od kojih smo izašli s nekoliko zlatnih, srebrnih i brončanih medalja – ponosna je voditeljica Karmen Kovačević Jambrek. Dodaje kako je plesni studio „Vivona“ jedini u Hrvatskoj kojem već 28 godina uspijeva, putem održanih natječaja, doći u samu završnicu državnih susreta.

– Za istaknuti je i humanitarna nota koju oduvijek njegujemo u studiju jer želimo naučiti našu djecu, osim plesa, i nekim drugim, humanitarnim stvarima. Tako da smo napravili i sudjelovali u dvije humanitarne akcije – navela je voditeljica plesnog studija „Vivona“.

Okupljene je pozdravio i dogradonačelnik grada Čakovca Zoran Vidović.

– Vjerujem da će studio “Vivona” nastaviti s istim radom kao i posljednjih 32 godine. A i vjerujem da će i ubuduće promicati i prenositi plesnu kulturu, ne samo ovdje u gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji, nego i diljem Hrvatske, ali i šire – rekao je dogradonačelnik Vidović.

Prije samog početka revije plesa podijeljene su zahvalnice svim voditeljima i voditeljicama svih plesnih klubova, a ovogodišnju reviju plesa otvorile su najmlađe plesačice plesnog studija „Vivona“.

Prvi puta publici se predstavila svojim solo nastupom talentirana plesačica Nola Radek. Pokazala je kako se igrati kroz ples i poznavati svoje tijelo u scenskom pokretu. Za nastup ju je pripremila trenerica Tajana Vidović. Među ostalim, nastupile su i mlade maturantice Helena Marciuš, Anja Posavec i Anja Škvorc koje su se nastupom na 5. reviji plesa oprostile od plesanja u klubu “Vivona”.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Bosilj najavio koje će se ulice uređivati u Varaždinu, evo što je sve u planu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na konferenciji za novinare najavio je što će se sve u gradu raditi u narednom razdoblju.

Konferencija je održana u Trenkovoj ulici ispred Vatrogasnog doma. Prošle godine je uređen prvi dio te ulice, a sada je završen i drugi u ukupnoj dužini oko 800 metara.

-Ulica je uređena po modelu kako smo krenuli i prošle godine. Varkom, Termoplin i kompletna promjena instalacija, a stavljena je i nova LED javna rasvjeta. Postavit će se i stupići za zaštitu biciklista. Zahvaljujemo našim sugrađanima koji su nas upozorili na određene nedostatke koje ćemo promptno ukloniti budući da su prometni znakovi postavljeni tako da onemogućuju prolaz mamama s dječjim kolicima a također narušavaju sigurnost naših sugrađana – rekao je gradonačelnik Bosilj dodavši da je model uređenja ulica po kojem u radove ulaze svi operateri i mijenjaju instalacije primijenjen i na radovima u Supilovoj ulici.

-Tamo su se radovi malo odužili zbog zahtjeva HŽ-a, ali vjerujem da će završiti u roku mjesec dana – rekao je gradonačelnik najavivši da nakon izmjena instalacija i u Vrazovoj ulici stiže Colas, izvođač radova na uređenju kolnika, biciklističkih staza i nogostupa.

Spomenuo je i radove Vodogradnje na uređenju staza u Šetalištu Vatroslava Jagića od policije do kazališta. Najavio je potom početak radova na uređenju ulaska u veliko stambeno naselje Grabanice. Riješeni su imovinsko-pravni odnosi, napravljen je projekt pa će ružna „šikana“ na ulazu u Grabanice postati prošlost. Uredit će se i tridesetak dodatnih parkirnih mjesta, a u svim ulicama koje se uređuju postavlja se i moderna LED javna rasvjeta. Spomenuo je i velike radove u Gojancu na prometnici kojom se ulazi u Varaždin iz pravca Ivanca.

-Sa upravom Hrvatskih cesta je dogovoreno da će se Ulica braće Radić radi radova zatvoriti minimalno na dva do tri tjedna od kraja lipnja do početka srpnja. Pronašlo se prihvatljivo rješenje jer se po prvotnom planu najavljivalo zatvaranje ulice na dva-tri mjeseca. Radovi dobro napreduju pa se očekuje da će veliki rotor na zapadnom ulazu u Varaždin biti gotovi u rujnu. Radovi će se tada preseliti na izgradnju rotora u Hrašćici. U gradu Varaždinu se radi i gradi puno na uređenju ulica. Vodimo brigu i o biciklistima, pješacima a omogućavamo našim sugrađanima da se mogu normalno parkirati. – zaključno je izjavio Bosilj te najavio početak radova na Banfici gdje je planiran jednosmjeran kružni tok kod ulica Nikole Tesle, Ruđera Boškovića i Konšćakove ulice čime će se dobiti i novih tridesetak parkirnih mjesta.

Konferenciji za novinare priključila se i nekolicina stanara u Trenkovoj ulici, a među njima i umirovljenik Darko Sačić koji je aktivno, zajedno sa svojim susjedima iz ulice, sudjelovao u uređenju ulice dajući savjete kako bi ulica trebala izgledati u skladu sa traženjima samih stanara.

– Kao penzioner i čovjek koji se rodio u ovoj ulici mogu reći da je ulica dugo bila u lošem stanju. Pogotovo nas je mučio prolaz majki s kolicima i invalida. Sad smo došli do toga da smo dobili civiliziranu ulicu i to je najljepše što se dogodilo. Ističem kao primjer da su sva kućanstva na ovom potezu komunicirala i uskladila prijedlog koji smo dali prema investitoru. Zapanjujuće, sve to je ispoštovano. Hvala Gradu što nam je omogućio da opet živimo u normalnim uvjetima – rekao je umirovljenik Darko Sačić napomenuvši da je borba stanara ulice trajala dosta dugo.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nova uredba Europske unije, nova pravila za vozače. Evo što se mijenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova uredba EU nalaže da svi novi automobili moraju biti opremljeni brojnim novim sustavima pomoći, uključujući upozorenje na prekoračenu brzinu i crnu kutiju.

Riječ je o Intelligent Speed Assistance (ISA), pametnom sustavu pomoći koji prati brzinu u automobilima. Novoregistrirani automobili moraju biti opremljeni ISA-om od 7. srpnja 2024., prenosi Fenix magazin.

Sustav koristi zvučne ili vizualne signale kako bi upozorio vozače kada se prekorači ograničenje brzine. Sustav također može izvršiti automatsko lagano otpuštanje gasa, pri čemu papučica gasa daje lagani otpor prilikom pritiska ili vibrira, u odgovarajućim situacijama u vožnji.

Novi propisi predviđaju i dodatne obvezne sustave pomoći, poput crne kutije koja bi trebala dati podatke u slučaju nesreće i pripreme za tzv. alcolock. To bi trebalo omogućiti naknadnu ugradnju imobilizatora osjetljivih na alkohol.

Od 7. srpnja 2024. dodatni sustavi pomoći bit će obvezni za novo registrirana vozila:

Blackbox ( crna kutija): Izraz je prvenstveno poznat za zrakoplove, ali sada i automobili dobivaju snimač podataka o nesrećama ili snimač podataka o događajima (EDR), kako se to zove u tehničkom žargonu. Kontinuirano bilježi informacije o brzini, kočenju ili aktiviranju zračnog jastuka, ali ih redovito i izbriše. Samo u slučaju nesreće podaci se spremaju nekoliko sekundi prije i nakon sudara kako bi se što bolje rekonstruirao tijek nesreće. Podaci o nezgodama pohranjuju se lokalno u vozilu u zatvorenom i anonimiziranom sustavu. Budući da je ova inovacija obvezna za sva novorazvijena vozila od prošlog srpnja, dotična crna kutija već je danas ugrađena u brojne nove automobile.

Pomoć pri kočenju u nuždi: Ovo se odnosi na automatski operativni sustav koji može samostalno prepoznati opasne situacije i zatim automatski zakočiti vozilo kako bi se izbjegle ili ublažile nesreće.

Svjetlo za automatsko kočenje u nuždi: Kako bi odgovaralo pomoćniku za kočenje u nuždi, mora postojati i svjetlo kočenja u nuždi na stražnjem dijelu vozila koje pokazuje da je započelo snažno kočenje.

Upozorenje na pospanost: Ovaj pomoćnik je namijenjen za praćenje budnosti vozača i izdavanje upozorenja. To može biti, na primjer, akustična ili vizualna poruka koja od vas traži da napravite pauzu od vožnje.

Asistent za vožnju unatrag: Kako bi se osiguralo da ne dođe do nezgoda pri vožnji unatrag, također su potrebni pomoćnici koji detektiraju osobe ili predmete iza vozila.

Upozorenje o napuštanju prometne trake u nuždi: Sustav potpore također je potreban kako bi vam pomogao da ostanete u svojoj traci. .

Alcolock u pripremi: Novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, takozvane “Alcolocks”, također je obavezno. U budućnosti će se jednostavno morati naknadno ugraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje