Povežite se s nama

Međimurje

Počela gradnja Regionalnog edukacijsko – rehabilitacijskog centra u Čakovcu. Plenković: Ovo je projekt u vezi kojeg su svi bili za

Foto: Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

Nakon 15 godina čekanja, Čakovec napokon dobiva novi Centar za odgoj i obrazovanje, točnije Regionalni edukacijsko – rehabilitacijski centar čiji će COO biti dio, i to u južnom dijelu Čakovca – Martanama Istok, na lokaciji koju je osigurao Grad Čakovec.

Danas je položen kamen temeljac i krenuli radovi na novoj školi u Čakovcu.

Dugo razdoblje čiji su kraj ponajviše iščekivali učenici, korisnici, roditelji te djelatnici centra, okončano je današnjim svečanim obilježavanjem početka radova na Regionalnom edukacijsko – rehabilitacijskom centru Čakovec, tj. postavljanjem vremenske kapsule i kamena temeljca.

Pritom su poseban obol svečanosti i ovom velikom danu za međimursko i čakovečko obrazovanje, svojim dolaskom dali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs. Upravo su oni zajedno s učenicima i korisnicima Centra za odgoj i obrazovanje Merisom i Santinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem, gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini te ravnateljicom COO-a Dragicom Benčik postavili kapsulu i položili kamen temeljac te time poslali najbolju poruku socijalne osjetljivosti s hrvatskog sjevera. Kamen temeljac blagoslovio je fra Franjo Jesenović, župni vikar Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec.

Planirano trajanje radova je 510 dana, pa se završetak radova vrijednih oko 16 milijuna eura planira u prvoj polovici 2025. godine.

Spomenimo kako je nositelj investicije vrijedne tek nešto manje od 16 milijuna eura, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a sredstva za izgradnju nove škole i centra za učenike, korisnike te djelatnike COO-a predviđena su u proračunima i projekcijama proračuna Republike Hrvatske, Grada Čakovca i Međimurske županije.

Premijer: “Ovo je projekt u vezi kojeg su svi bili za!”

“Izgradnja i nove škole i centra za odgoj i obrazovanje, i ovog edukacijsko-rehabilitacijskog centra pridonijet će kvalitetnijoj skrbi o našim najmlađima i našim najranjivijima. Snaga svakoga društva, svake države najbolje se zrcali u mogućnosti da kroz redistribucijsku snagu proračunskih sredstava naše temeljno načelo, načelo solidarnosti, usmjeravamo prema onima kojima je najpotrebnije. Upravo je ovaj projekt jedan takav projekt. Projekt koji ćemo financirati nacionalnim sredstvima, sredstvima naših poreznih obveznika, kroz državni proračun, kroz ministarstva znanosti, te rada, kao i sredstvima Županije i Grada i na taj način ostvarujemo i solidarnost i sinergiju te radimo iskorake koje smo napravili gradeći slične Centre za odgoj i obrazovanje u drugim krajevima Hrvatske”, naglasio je u svom govoru u Čakovcu premijer i nastavio kako smo danas na početku projekta vrijednog 16 milijuna eura.

“Ovo je projekt u vezi kojeg su svi bili za! Nekako sam imao dojam da je bilo pitanje tko je više za. Takva je bila atmosfera u dijalogu između Grada, Županije, saborskih zastupnica i zastupnika, članica i članova Vlade i mislim da smo napravili ispravnu odluku. I ta naša odluka je dio konzistentne politike unapređivanja prava povećavanja naknada, upravo onima kojima je najpotrebniji. Zato ovaj današnji događaj moram staviti u širi kontekst, u dva Zakona koja je Vlada jučer usvojila i uputila u Hrvatski sabor. Jedan o inkluzivnom dodatku, vrlo važan zakon koji će pomoći brojnim osobama s invaliditetom u RH, osobito onima s najtežim oblicima, njih 155 tisuća”, kazao je predsjednik Vlade.

Učenici i korisnici Centra puštanjem šarenih balona, postavljanjem vremenske kapsule i veselim nastupom zahvalili na novoj školi

Dvjestotinjak učenika, koliko trenutno pohađa školu, napokon će dobiti uvjete primjerene obrazovanju u 21. stoljeću. Naime škola djeluje u prostorima izgrađenim prije više od pola stoljeća, kapacitiranim za 60 učenika te ondašnje standarde. Grad Čakovec kao osnivač škole organizira i financira korištenje dodatnih prostora u obližnjoj Srednjoj školi Čakovec, a već od ranije, dio nastave provodi se i u Dnevnom centru dr. Antun Bogdan u Čakovcu te takav način rada više nije bio moguć, a sada više neće biti ni potreban. Djeca i korisnici na tome su zahvalili puštanjem šarenih balona kojima su označili početak gradnje, ali i nastupom u kojem su sudjelovali Viktor Ignac, Paulina Ignac, Davorka Oršoš, Erik Ignac, Santino Oršoš, Jan Horvat, Luka Ignac, Santino Oršoš, Melisa Balog, Valentina Oršoš i Lukas Oršuš koje su pripremili učitelji – voditelji Maja Markuš-Velicki, Filipa Zubić i Danijel Miklaužić.

“U ime svih učenika i zaposlenika Centra, želim zahvaliti svima na doprinosu, bilo da se radi o financijskoj potpori ili širenju svijesti o važnosti odgoja i obrazovanja osoba s većim teškoćama u razvoju u našoj zajednici. Podrška svih vas omogućila je ovaj prekrasan projekt. Za uspješno školovanje djece s teškoćama u razvoju potrebno je osigurati primjeren prostor, prilagođene i posebne programe odgoj ai obrazovanja te suvremenu stručnu podršku. Naš postojeći školski prostor je predviđen za školovanje maksimalno 70 učenika s lakšim teškoćama. Centar danas ima preko 200 polaznika s većim teškoćama, stoga smo primorani naše programe realizirati na tri lokacije, u dvije smjene i međusmjeni. Zato hvala svima koji nam pomažu u ovoj nezavidnoj situaciji u kojoj smo se našli“, rekla je ravnateljica COO-a u svom govoru i izrazila beskrajnu zahvalnost svim zaposlenicima koji godinama unazad rade u vrlo izazovnim prostornim uvjetima i unatoč tome kontinuirano postižu odlične rezultate. “Novi primjereni prostori za 21. stoljeće osnažit će sve nas u centru u ostvarenju punih potencijala. Nova školska zgrada neće nam služiti samo kao mjesto učenja, već kao i sjedište za poticanje ranog razvoja, inkluzivnog obrazovanja, primjerenih postupaka rehabilitacije i psihosocijalne podrške”, dodala je Benčik.

Čakovečka gradonačelnica

“Put koji smo prošli kako bismo konačno započeli izgradnju nove škole, nije bio lagan. Drago mi je da na kraju gradimo objekt u koji će se smjestiti škola, ali i mnogo više. Konačno ćemo djeci preko sustava omogućiti niz socijalnih usluga koje se dosad nisu mogle provoditi ili su se provodile djelomično. Pod ovim krovom svoje mjesto dobit će i usluge zbog kojih su roditelji morali odlaziti u Zagreb. Zasluga je to jedino i isključivo zaposlenika Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, koji su sve ove godine ustrajali i inzistirali da u ovom objektu svoj dom, uz školu, dobe i socijalne usluge”, rekla je u svom govoru gradonačelnica Grada Čakovca i nastavila da iako je osnivač škole Grad Čakovec, nju polaze djeca s područja cijelog Međimurja. “Današnji početak izgradnje pokazuje da suradnjom kojoj su u prvom planu potrebe učenika, možemo postići mnogo. Štoviše, zajedničkim nastupom Grada i Županije te podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelj i socijalne politike te naravno cijele hrvatske Vlade uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju. U ime djece s teškoćama, njihovih roditelja te zaposlenika ove obrazovne ustanove, hvala znanima i neznanima koji su nam u tome putu pomogli”, zaključila je i dodala da će, kad za godinu i pol građevinske strojeve zamjene učenici i učitelji, iza svih nas ostati svi izazovi oko osiguravanja prostora za normalno provođenje nastave, problemi oko organiziranja satnice, prijevoza učenika ili pak adekvatnih prostorija koje nedostaju, pri čemu je zahvalila na pomoći Srednjoj školi Čakovec.

Župan Posavec

“Prije 88 godina, baš na današnji dan, otvarao se spomenik hrvatskoj himni, na mjestu gdje je Mihanović dobivao inspiraciju za himnu i taj je spomenik bio izraz domoljublja, ali i zajedništva. I ovaj projekt je itekako izraz brige da našoj djeci i mladima omogućimo najbolje obrazovanje. U Međimurju se u ovome trenutku gradi ili dograđuje 19 vrtića diljem naših općina i gradova, imamo još 1008 djece koja su izvan obuhvata vrtića. Prijavili smo 17 projekata u obrazovanju i osnovnim školama za jednosmjensku nastavu, jedino u Međimurju naša vrtićka djeca kojima je to potrebno imaju osigurane i financirane osobne asistente. Svaki naš srednjoškolac kojih je oko četiri tisuće, svaki naš student, a njih je oko 2.300, dobiva jednokratne financijske potpore”, rekao je u govoru međimurski župan i dodao kako se briga prema najranjivijim skupinama našeg društva očituje i u brizi prema starijim osobama, našim djedovima i bakama, pa je tako uz ovaj projekt edukacijsko-rehabilitacijskog centra u Čakovcu završena i projektna dokumentacija za izgradnju Centra za starije osobe u Nedelišću, idući tjedan otvorit će se Centar za osobe s invaliditetom DOSTI u Podturnu, a pri kraju su radovi na Centru za usluge u ranoj intervenciji u Pribislavcu. “Sve su to kapitalni projekti gdje će naše najranjivije skupine imati bolje uvjete, a Međimurje se time pokazuje kao regija koja želi pružiti svim svojim građanima ruku podrške, topli dom i ognjište gdje će moći nastaviti svoj život”, zaključio je Posavec.

Centar će pružati usluge boravka za osobe s invaliditetom, usluge rane razvojne podrške djeci s poteškoćama u razvoju i psihosocijalne podrške, a izvođač radova je tvrtka Hidroing d.o.o. iz Varaždina. Svečanostima su nazočili još i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, saborski zastupnici Andreja Marić, Boška Ban Vlahek i Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina s potpredsjednicima i vijećnicima skupštine, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga s gradskim vijećnicima, predstavnici i prijatelji Centra za odgoj i obrazovanja, načelnice i načelnici međimurskih općina, predsjednice i predsjednici te članovi Mjesnih odbora i Gradskih kotareva, kao i predstavnici ustanova, udruga i cjelokupnog društvenog i javnog života Čakovca i Međimurja.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje