Povežite se s nama

Međimurje

Čakovcu za saniranje divljih deponija čak 200 tisuća eura iz Fonda za zaštitu okoliša

Objavljeno:

- dana

Po Javnom pozivu za neposredno sufinanciranje uklanjanja otpada odbačenog u okoliš (tzv. divlja odlagališta), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odobrio je Gradu Čakovcu sufinanciranje u iznosu od 200.000,00 eura s PDV-om. To čini čak 98,69 % procijenjenih i Fondu opravdanih troškova projekta koji iznose 202.647,54 eura s PDV-om.

Naime Grad je pokrenuo projekt u želji da se smanji broj divljih odlagališta otpada, ali i zaštiti okoliš, potakne građane na reciklažu i brigu o okolini. Nadogradnja je to uspješnih proljetnih i jesenskih akcija “Zelena čistka” u koje se uključuje velik broj stanovnika koji sudjeluju u pozitivnim promjenama u pogledu zbrinjavanja, odnosno pravilnog gospodarenja otpadom na hrvatskom sjeveru.

Osim toga, ujedno je i rezultat kontrole, na žalost, svima dobro poznatih ilegalnih odlagališta na administrativnom području grada, koja redovito obilaze komunalni redari.

Tako je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini ovih dana potpisala Ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda u sufinanciranju, tj. dodjeli financijske potpore za prostorno uređenje područja naseljenog Romima za 2023. godinu, u okviru provedbe Odluke Vlade RH o donošenju Operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje od 2021. – 2024. godine koja je donesena 2020. godine i Odluke Vlade RH o financiranju troškova uklanjanja otpada odbačenog u okoliš u romskim naseljima iz 2023. godine. Sve sukladno Zaključku Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Na temelju zahtjeva Grada Čakovca utvrđeno je da projekt i prijava u cijelosti ispunjavaju uvjete Javnog poziva te kriterije utvrđene općim aktima Fonda.

Spomenimo kako je ovo nastavak uspješne suradnje, kako je tijekom godine Grad Čakovec s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao i ugovor za sadnju novih tisuću stabala, uz kojih će se riješiti sanacija pojedinih biciklističkih staza te ozeleniti ulazi u grad.

Međimurje

Veleposlanik Indije prisustvovao obilježavanju 163. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec 27. veljače u Palači turizma u Čakovcu sastao se s veleposlanikom Indije u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Rajem Kumarom Srivastavom, koji je u Međimurju prisustvovao programu posvećenom 163. obljetnici rođenja utemeljitelja biodinamike i antropozofa, doktora Rudolfa Steninera.

O ovoj prigodi, župan Posavec i veleposlanik Kumar Srivastava otvorili su teme koje se tiču mogućnosti suradnje Međimurja i Indije. Veleposlaniku je prezentiran gospodarski i turistički potencijal ovog kraja, te se razgovaralo o potencijalnim ulaganjima indijskih investitora u Međimurju na području proizvodnje sigurne hrane te farmacije: „Indija kao jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta ima nesaglediv potencijal kada je riječ o suradnji i investiranju, a s druge strane je Međimurje, razvijena europska regija koja teži upravo povezivanju u svojoj strategiji razvoja. Naš Centar dr. Rudolfa Steinera s Veleposlanstvom Indije u Republici Hrvatskoj već je razvio suradnju. Poveznice pronalaze i u temeljima ayurvede te njezinim dodirnim točakama s biodinamičkom proizvodnjom hrane po Steineru, koju godinama uspješno promovira naš Centar, čuvajući Steinerovo nasljeđe.“

Veleposlanik Raj Kumar Srivastava složio se da prostora za gospodarsku suradnju, osobito u svjetlu činjenice da i u Hrvatskoj raste broj indijski investitora. Iskazao je veliki interes za proširenje suradnje s Centrom dr. Rudolfa Steinera te nasljeđu tog europskog velikana antropozofije i biodinamike.

Veleposlanik Indije u nastavku posjeta, razgledao je i postav Eknomuzeja Međimurje malo, koji mu je prezentirao direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te se upoznao s daljnjim projektima Međimurske županije vezanima uz promoviranje baštine i obnovom objekata u Centru znanja, kao jednom od oglednih primjera revitalizacije u Hrvatskoj.

Potom je sudjelovao u centralnom dijelu programa u Centru dr. Rudolfa Steninera u Donjem Kraljevcu gdje je održao predavanje o Indiji kao kolijevci civilizacije. Svečanosti je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije dr.sc. Anita Perešin.

– Naša suradnja je s veleposlanikom je intenzivna i zato nam je drago što smo ga mogli ugostiti na našem programu. Proslavu 163. obljetnice Steinerova rođenja te 100 godina biodinamike izložbom svojih radova uveličali su nam i učenici Graditeljske škole Čakovec, iz smjera dizajna keramike, s kojima godinama njegujemo iznimnu suradnju – rekla je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica za umirovljenike pripremila poklon bonove, ali potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike sa svog područja povodom Uskrsa pripremila poklon bonove.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno je ispuniti obrazac koji se nalazi na internetskoj stranici Općine Selnica i priložiti zadnji odrezak od mirovine. Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 500 eura.

Dokumentacija se prikuplja od 26. veljače do 11. ožujka 2024. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail [email protected] ili se ostavlja u sandučiću koji je postavljen kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati.

Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije, poručili su iz Općine Selnica. U slučaju potrebe možete nazvati i Općinu na broj telefona 861-344.

Podjela bonova održat će se 14. i 21. ožujka u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje