Povežite se s nama

Međimurje

U Čakovcu održana tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: Međimurska županija

Objavljeno:

- dana

Datum 25. studeni odabran je za obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tragično ubojstvo sestara Mirabel u Dominikanskoj Republici.

U Međimurskoj županiji povodom tog Dana održan je sastanak s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić s kojom su na temu efikasne zaštite žena i njihovih prava razgovarali zamjenik župana Josip Grivec te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić. Domaćini su pravobraniteljicu upoznali s oblicima suradnje koje Međimurska županija ostvaruje s nadležnim institucijama u cilju stvaranja što boljih uvjeta za rad stručnjaka u području socijalne zaštite.

Nedavno su otvoreni novi prostori Obiteljskog centra Čakovec u čijem je uređenju sudjelovala i Međimurska županija koja je i osigurala zgradu te na taj način pomogla u realizaciji projekta.

Potom je u Riznici Međimurja održana tribina u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije, čija je predsjednica Marija Prekupec pozdravila sudionike i posjetitelje tribine, istaknuvši važnost aktualiziranja pitanja zaštite žena od svih oblika nasilja.

Pravobraniteljica Ljubičić je izrazila iznimno zadovoljstvo interesom učenika srednjih škola, kojih je zaista bilo mnogo te pohvalila njihovu zainteresiranost za temu i odaziv, s obzirom da su pred njima prvi izazovi građenja partnerskih odnosa. Po uvodnom izlaganju pravobraniteljice Ljubičić, koja je govorila i o rezultatima novih zakonskih okvira u smislu više razine zaštite žrtava nasilja, održana je i panel-rasprava u kojoj su socijalni radnici te predstavnici Policijske uprave međimurske razmijenili mišljenja o modelima buduće suradnje u cilju daljnjeg smanjivanja broja žena žrtava nasilja.

U raspravi, koju je moderirala Snježana Zorković, ravnateljica čakovečke ispostave Hrvatskog zavoda za socijalni rad Alenka Bilić iznijela je statističke podatke za Međimurje, pojasnivši koja se problematika na ovom području učestalo javlja te koje oblike pomoći Zavod pruža. Predstojnica Obiteljskog centra Čakovec Lidija Vinković osvrnula se na oblike pomoći žrtvama, ali i na edukativne modele kojima pokušavaju prevenirati najteže oblike nasilja. Na tribini je bilo riječi o postupcima smještanja žena u Sigurnu kuću o čemu je govorila Martina Šebrek, dok je Mladen Zadravec iz Policijske uprave međimurske govorio o postupanju u slučajevima nasilja. Kakvo je mentalno zdravlje zlostavljanih osoba i kako im se može pomoći, izložila je dr. Diana Uvodić Đurić, specijalistica Djelatnosti mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pri Zavodu za javno zdravstvo MŽ.

U Riznici Međimurja povodom ovoga skupa postavljena je tematska izložba radova u keramici učenika Graditeljske škole Čakovec, dok su solistice te Zbor Graditeljske škole opustili govornike i posjetitelje sjajnim glazbenim točkama.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje