Povežite se s nama

Život i društvo

Počinje obnova domova zdravlja u Lepoglavi, Varaždinskim Toplicama i Novome Marofu

Dom zdravlja Novi Marof

Objavljeno:

- dana

Zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije u Lepoglavi, Varaždinskim Toplicama i Novome Marofu, izgrađene 70-ih godina prošlog stoljeća, bit će energetski obnovljene bespovratnim EU sredstvima i novcem Doma zdravlja.

Ugovore o izvođenju radova na energetskoj obnovi triju objekata u Novome Marofu, Varaždinskim Toplicama i Lepoglavi potpisali su u četvrtak, 5. rujna, ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec, direktorica Hidro Eko Future d.o.o. Marina Vujić i član Uprave Ing-grada d.o.o. Patrik Klarić.

– Ugovori koje potpisujemo vrijedni su gotovo 10 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost triju projekata 11,3 milijuna kuna. Radovi će rezultirati značajnim smanjenjem potrošnje energenata, do čak 70 posto, što znači da će Dom zdravlja ulaganje otplaćivati iz ušteda. To je važna, ali ne i jedina korist od ovih projekata. Ne ulaže se samo u fasade domova zdravlja, nego i u elektroinstalacije, rasvjetu te u sustave grijanja i hlađenja – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Rok za dovršetak radova je osam mjeseci.

– Veliki je dan za Dom zdravlja, jer se radi o objektima izgrađenima 70-ih godina, a do danas nije bilo značajnih ulaganja. U sva tri objekta će se povećati toplinska zaštita vanjskih zidova, kao i krovova, zamijenjena će biti vanjska stolarija, a bit će zamijenjeni ili uvedeni sustavi hlađenja, odnosno prozračivanja. Ugrađeni će biti fotonaponski moduli za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a zamijenjena će biti i unutarnja rasvjeta. Sa svim ovim ulaganjima ćemo zdravstvenim djelatnicima, kao i korisnicima pružiti standard koji zaslužuju – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec.

Projekti se financiraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Dodijeljeno je 5,3 milijuna bespovratnih EU sredstava.

Hidro Eko Futura će radove izvoditi na dva objekta, na Domu zdravlja u Novome Marofu i Domu zdravlja u Varaždinskim Toplicama, a Ing-grad d.o.o. na Domu zdravlja u Lepoglavi.

Najveće ulaganje je u energetsku obnovu Doma zdravlja u Varaždinskim Toplicama, vrijednost radova je 3.492.201 kuna. Ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta iznosit će čak 69,91 posto, a zgrada stara 43 godine će iz energetskog razreda razine G prijeći u energetski razred D. Ukupna vrijednost projekta je 3.914.948,60 kuna.

Vrijednost radova u Domu zdravlja u Novome Marofu je 3.226.602 kuna, a nakon provođenja projekta, uštede toplinske energetske iznosit će 57,71 %. Zgrada će iz energetskog razreda F u energetski razred C. Ukupna vrijednost projekta je 3.694.474,20 kuna.

Zgrada Doma zdravlja u Lepoglavi izgrađena je 1979. godine, a radovi na energetskoj obnovi vrijedni su 3.199.758,51 kuna. Projektirana ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta energetske obnove iznosi 59,96 %, a rezultat će biti to što će objekt iz energetskog razreda F prijeći u razred C. Ukupna vrijednost projekta je 3.702.193,95 kuna.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su župan Radimir Čačić, predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja Velimir Sekol, pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Slađana Miočić i direktor AZRA-e Borko Mikić.

Život i društvo

Na veselje korisnika Doma za starije i nemoćne u Čakovcu donirani su klima uređaji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na inicijativu nove predsjednice Inner Wheel Kluba Čakovec Katarine Šafarić, te uz financijsku pomoć tvrtke Media-Soft d.o.o. iz Čakovca, nabavljena su i montirana dva klima uređaja u prostor ulaznog hola i restorana u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu.

Uvidjevši da u ovim nesnosno vrelim danima boravak za korisnike predstavlja veliku neugodu bez adekvatnog hlađenja, u dogovoru sa ravnateljicom i osnivačem ustanove Međimurskom županijom, pokrenuta je i vrlo brzo realizirana ova korisna akcija. Klime su nabavljene i montirane, a ukupna vrijednost donacije iznosi više do 2.000 eura.

Prema riječima Suzane Belović, ravnateljice Doma, ova vrijedna donacija s oduševljenjem je prihvaćena te u ime svih korisnika zahvaljuje gđi. Šafarić i članicama IW kluba Čakovec što su prepoznale hitnu potrebu i odmah reagirale.

Ovo nije jedina donacija za potrebe Doma, jer Inner Wheel klub Čakovec  na jesen planira i novu nabavku potrebne opreme kako bi se boravak starijim i nemoćnim osobama u Domu učinio što ugodnijim. S obzirom na to da je udruga nedavno proslavila 25 godina djelovanja te je i jedna od ovogodišnjh dobitnika nagrade Grada Čakovca za dugogodišnji doprinos zajednici i promociji interesa Grada, u uspješnu realizaciju budućih dobrotvornih akcija ne treba sumnjati.   

Nastavite čitati

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje