Povežite se s nama

U fokusu

Počinje suđenje Ivanu Čehoku zbog pogodovanja

Objavljeno:

- dana

GRAD VARAŽDIN NAVODNO OŠTEĆEN 49,5 MILIJUN KUNA

Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok danas se našao  na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda gdje mu je počelo suđenje zbog pogodovanja poduzetniku Davoru Patafti, čime je Varaždin navodno oštećen za više od 50 milijuna kuna.

– Nisam kriv – sudu je rekao Čehok, ali i svi ostali optuženi.

Optužnica je potvrđena u prosincu 2012., nakon što je USKOK detaljno objasnio zašto smstraju da su se optuženi udružili radi počinjenja kaznenog djela.

Uz Čehoka i Pataftu, optužnica tereti bivšu članicu uprave T7 grupe Narcisu Huljev, bivšeg direktora Varkoma Tomislava Kezelja, poduzetnika Hrvoja Vojvodu i tri tvrtke. Uskok tvrdi da su se udružili zbog zloporabe položaja i ovlasti, odnosno da su u tim kaznenim djelima pomagali ili na njih poticali.

Čehok je optužen da je od kraja 2007. do sredine 2011. pogodovao Patafti i njegovim tvrtkama u poslovima s gradom i gradskim poduzećima, pri čemu je Varaždin navodno oštećen za više od 50 milijuna kuna.

Zbog afere su optuženici završili u istražnom zatvoru u Remetincu, a Čehok je zbog svega podnio ostavku na mjestu gradonačelnika.

Sudskim vijećem predsjeda će sutkinja Tanja Pavelin Borzić, a nakon čitanja Uskokove optužnice Čehok, Patafta i njihovi suoptuženici bit će pozvani da se očituju o krivnji.

Suđenje se nastavlja sutra, nakon što je obrana optuženih inzistirala na čitanju sve dokumentacije koja je ispisina na 38.000 stranica.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!