U očekivanju kompletnog rješenja kućanske rampe kroz EU fondove koji se otvaraju 2021. godine, Grad Varaždin je odlučio prometne gužve smanjiti pretvaranjem pothodnika u podvožnjak

Kako bi se barem malo rasteretio promet i smanjile gužve na prijelazu kućanske rampe, ponovno je aktivirana ideja prenamjene pješačkog pothodnika u Ulici Mihovila Pavleka Miškine u podvožnjak. Produženjem pristupa s obje strane i prilagodbom nagiba za 10 % napravio bi se jedan kolnik te pješačka i biciklistička staza, a semafori bi svakih 40-60 sekundi propuštali promet u jednom smjeru. Kako je izjavio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, to bi mjesto napokon postalo svijetlo, protočno i u službi prometa.

Više od pola dana rampa je spuštena, ponekad i bez razloga

– S vremenom je moguće probiti i drugu cijev, ali po mjerenju prometa ovo bi trebalo biti za sada dovoljno. Projekt je sada u počecima, a ako bi od Hrvatskih željeznica tijekom jeseni dobili njihovu suglasnost, radovi bi mogli početi s proljećem 2020. godine – rekao je Čehok.

Na ideju prenamjene pothodnika u podvožnjak u medijima su istupali Reformisti i HDZ, ističući kako se gradska vlast zapravo hvali njihovim idejama pozivajući se na prijedloge koje su Gradskom vijeću davali prije dvije godine, no nisu bili prihvaćeni.

Traže hitno rješenje

Stanovnici Ulice Vilka Novaka, ogorčeni postojećim prometnim stanjem koje imaju svakodnevno ispred svojih kuća, nadaju se što bržem konačnom rješenju najvećega prometnog čepa u gradu.

– Podvožnjak u Miškininoj će vjerojatno malo rasteretiti promet našom ulicom, ali to nije ni blizu rješenju koje stanovnici ovog dijela grada već tako dugo čekaju – ističe Miroslav Vojvodić, jedan od nezadovoljnih stanara Ulice Vilka Novaka.

– Vjerujte mi da je ta rampa više od pola dana spuštena, ponekad i bez razloga. Ljudi negoduju, trube, viču, troši se gorivo i zagađuje okoliš štetnim plinovima, i mogu reći u ime svih susjeda da smo mi već na rubu strpljenja i dosta nam je svih obećanja koja smo dobivali tolike godine – nastavlja Vojvodić.

– Još jedan veliki problem predstavlja semafor koji je tamo postavljen, čija je svrha bila smanjiti gužve i povećati protočnost prometa, no čini mi se da je on na početku bio dobro povezan i usklađen, a sada se sve poremetilo i vrlo često se rampa digne, a nama i dalje dugo ostane upaljeno crveno svjetlo, umjesto da što brže tako velika količina vozila izađe iz Ulice Vilka Novaka, a siguran sam da bi se i na taj način pomoglo – uzrujano govori jedan od stanara.

Razumljivo je da se iz sigurnosnih razloga rampa spušta puno prije dolaska vlaka, posebno kada je riječ o putničkim vlakovima koji dolaze ili odlaze s varaždinskoga željezničkoga kolodvora, za što, uostalom, i postoji sustav na svim pružnim prijelazima, ali prema riječima našeg sugovornika, rampa je gotovo svakodnevno spuštena po 10 ili 15 minuta kako bi se jedna teretna lokomotiva izvela iz garaže, što stvarno nema smisla i susjedi s pravom negoduju.

Boje se samo da privremeno rješenje ne ostane na kraju i konačno, a predizborna obećanja, kojih su se već naslušali proteklih godina, samo pusta – obećanja…

“Samo čekamo što će ‘novoga’ ovi projektanti izvući i predstaviti iz našeg programa”

Na razna svojatanja ideje rješenja kućanske rampe svojim su se komentarima osvrnuli i u Ligi za Varaždin.

– U izbornoj kampanji i programu Lige za Varaždin najviše od svih smo istaknuli problem kućanske rampe i pruge koja siječe Varaždin na dva dijela. Sada kada se problem jako aktualizirao i kada nam je pred nosom, svi su pametni – ističe Davor Patafta, gradski vijećnik iz Lige za Varaždin.

– Skoro svi kopiraju naš program u više stvari, pa tako i u tome, ali nama to nije problem. Ključno je da se projekti realiziraju na korist građana. Već radimo novi program na korist građana, koji će opet svi kopirati. Liga za Varaždin ima vizije i uvijek gleda unaprijed da se stvari pokrenu i rješavaju. Treba unaprijed razvijati grad i vidjeti daleko, a ne čekati da problem postane velik i tek onda ga rješavati. Takvih primjera ima previše u Varaždinu. Treba biti brižan, a ne zabrinut – nastavlja Patafta.

– Brižan čovjek ima vizije i rješava probleme puno prije nego što se dogode jer gleda unaprijed, a zabrinut je onaj koji ima velik problem danas, a nije ga vidio prije, niti je puno ranije pokrenuo njegovo rješavanje – zaključuje Patafta.

Njegov kolega iz Lige za Varaždin gradski vijećnik Vlado Sevšek, komentirajući sve češće izjave iz redova Reformista i HDZ-a te vijećnika s Čehokove liste, govori kako samo čekaju što će „novoga“ ovi projektanti izvući i predstaviti iz njihova izbornog programa.

– Nema se tu što puno dodati jer mi smo u Ligi za Varaždin imali u svom izbornom programu rješenja za gotovo sve problematične točke u gradu, jer znamo i kako i čime – govori Sevšek.

– Sve se to nalazi u našem programu, koji smo tiskali i svi mogu do njega i na našim internetskim stranicama. Ponudili smo rješenje za gospodarstvo, poslovne zone, obrazovanje, umirovljenike, stanove za mlade, sport, rješavanje birokracije i najveće eko-bombe na ulazu u grad. Kad govorimo o prometnoj infrastrukturi, razradili smo projekt u kojem Varaždin prestaje biti razlomljen na dva dijela, a izgradnjom podvožnjaka ispod kućanske rampe po našem modelu nestali bi zastoji u tom posebno frekventnom dijelu grada, s tim da bi se teretni promet kompletno preusmjerio iz centra grada gradnjom spoja Poduzetničke zone Jalkovec s jugozapadnom obilaznicom, jer su nama Varaždinci na kvadrat ispred politike – zaključio je Vlado Sevšek sloganom izborne kampanje Lige za Varaždin.

Komentari

Komentara