Povežite se s nama

U fokusu

Policajcima otkaz i zbog alimentacije, a političari rade unatoč osudi za korupciju

Objavljeno:

- dana

APSURDI

Kako provesti reformu javne uprave da bi postala efikasnija i manja te kako se “riješiti” službenika koji ne znaju raditi ili su “uhljebljeni”?

Reforma javne, ali i lokalne uprave jedan je od zahtjeva koji su zastupnici MOST-a prošli tjedan postavili pred HDZ-ovu, odnosno SDP-ovu koaliciju tijekom pregovora o sastavljanju nove Vlade.

Licemjerna država

I dok u MOST-u traže povećanje učinkovitosti, mjerljivost rada i formiranje sustava stimulacije, u javnosti je manje poznato da u Hrvatskoj postoji državna služba koja itekako kontrolira rad svojih djelatnika i protiv njih kontinuirano pokreće disciplinske postupke, ali i uručuje otkaze. Riječ je o Ministarstvu unutarnjih poslova.

– Licemjeran je i neprincipijelan stav države u odnosu prema državnim službenicima. Ogromna je razlika između Ministarstva unutarnjih poslova te svih ostalih državnih i javnih službi. Ni u jednoj drugoj službi se ne provode tako rigorozni disciplinski postupci. Dio je opravdan, no mnogi su pokrenuti samo kao sredstvo pritiska na policijske službenike. Još je gora situacija kada su u pitanju otkazi. Dovoljno je da djelatnik MUP-a bude osuđen, i to uvjetno za bilo koje kazneno djelo da dobije otkaz – upozorava Dario Umljenović iz podružnice Sindikata policije Hrvatske za PU varaždinske.

Nadređeni “mirni“

Brojke to potvrđuju. Tijekom prošle godine i u prvih deset mjeseci ove godine MUP je pokrenuo disciplinske postupke protiv gotovo 1.000 svojih djelatnika, točnije njih 998! Od toga je njih 14 iz Policijske uprave varaždinske. Gledaju li se podaci koje smo dobili iz MUP-a, vidljivo je da se čak 85 posto postupaka odnosi na službenike sa srednjom stručnom spremom, dakle policajce koji rade na terenu, dok je mali udio onih koji se odnose na službenike s višom i visokom stručnom spremom, dakle na njihove nadređene.

 

Čak 85 posto disciplinskih postupaka odnosi se na službenike sa SSS-om, dakle policajce koji rade na terenu

U toj državnoj službi i otkazi su uobičajeni: u 2014. godini te od siječnja do listopada ove godine za 47 djelatnika izrečen je prestanak obavljanja državne službe. Prema podacima iz MUP-a, od toga je jedan otkaz lani uručen djelatniku PU varaždinske. Međutim, u svibnju ove godine prestanak službe izrečen je i Kristijanu Benčeku, sada već bivšem policijskom službeniku PU varaždinske.

 

Upravo je njegov slučaj bio povod da zatražimo podatke o broju otkaza, ali i broju pokrenutih disciplinskih postupaka. Benčeku, koji ima visoku stručnu spremu, otkaz je uručen nakon što je zbog nanošenja lakih tjelesnih ozljeda pravomoćno osuđen na novčanu kaznu od po 20 dnevnih dohodaka i to uvjetno uz rok kušnje od godinu dana.
– Ostao sam bez posla iako nisam izazvao sukob, nego je bilo upravo suprotno. Problematični susjed me provocirao i prvo se automobilom namjerno zabio u ogradu ispred moje kuće, pobjegao kući te se vratio biciklom, a potom me pokušao i napasti. Pozvao sam policiju, a on je pokušao pobjeći. Dok sam ga pokušao spriječiti, pao je s bicikla i zadobio ozljedu. Tužio je mene i mojeg prijatelja tvrdeći da smo ga fizički napali ranije toga dana, ispred kafića. Prvostupanjskom presudom sam oslobođen krivnje, no drugostupanjskom presudom sam na temelju istih iskaza svjedoka, pri čemu su presudni bili iskazi roditelja osobe koja me je tužila, proglašen krivim – ispričao je Benček.
Danas je siguran u jednu stvar: da se ponovno nađe u takvoj situaciji, policiju ne bi pozvao u pomoć. – Razočarao sam se u sustav. Policijski službenici uvijek moraju biti na raspolaganju da pomognu drugima. U privatno vrijeme smo izloženi provokacijama, ali i napadima. Sustav nas, nažalost, ne štiti. Ispada da bismo u slučaju napada trebali stajati mirno i otrpjeti udarce. Moj slučaj pokazuje da se uopće ne uzima u obzir činjenica da sam bio napadnut, a da sam sukob pokušao riješiti na jedini ispravni način, pozivom policiji. Da nisam zvao, danas bih bio u službi – razočaran je Benček.

Različiti kriteriji

Sindikalist Umljenović ističe da je – u vremenima kada je općeprihvaćen stav da su “državni službenici niškoristi” i da im većini treba dati otkaz – iluzorno očekivati pravedan odnos i u tom konkretnom slučaju.

– Zakon se kruto primjenjuje samo kada je na štetu djelatnika, a kada treba platiti, primjerice, prekovremene sate, onda zakon i nije bitan. Većina slučajeva kojima se bave odvjetnici Sindikata policije Hrvatske spadaju u rubriku “vjerovali ili ne” i većinom su primjeri kako pojedinci, koji upravljaju sustavom, taj sustav zloupotrebljavaju – navodi.
Podsjeća da policajci svaki dan vide situacije i ljudske sudbine nezamislive prosječnom građaninu. – Vide razorene obitelji, nasilje, alkoholizam, ubojstva, mrtva tijela stradalih u prometnim nesrećama, pregaženu djecu, silovane i izranjavane, a pritom izlažu svoj život i zdravlje i to za najmanju plaću u državnim službama. Samo je kod nas plaća policajca čak i ispod državnog prosjeka! Užas i sramota – rekao je Umljenović.

Ne samo da su policajci slabo plaćeni, nego se doista čini da se od njih traži više nego od bilo kojih drugih državnih i javnih službenika, a kamoli dužnosnika. Koliko su kriteriji različiti, dovoljno govori podatak da je i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pravomoćno osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, i to ne novčanom kaznom, nego na šest mjeseci zatvora uvjetno, također uz rok kušnje od godinu dana.

Za razliku od njega, policajac Benček je ostao bez posla zbog lakih tjelesnih ozljeda, a trojica njegovih kolega su otkaze dobili zbog neplaćanja alimentacije! To su nam potvrdili u Ministarstvu unutarnjih poslova. Istovremeno, političar Vlahušić – osuđen za koruptivno kazneno djelo – i dalje normalno obavlja svoju dužnost te svaki mjesec uredno prima plaću.

Redovna plaća 3.750 kuna

Od policajaca se traži da u svakom trenutku budu moralne vertikale, pa je apsurdno da od svih državnih službi upravo oni imaju najnižu plaću. Osnovica za državne službenike i namještenike iznosi 5.108 kuna, a koeficijent za obračun plaće policijskog službenika iznosi 0,77. Uz to imaju još pravo na dodatke za uvjete rade, i to 10 posto za opasnost, a 10 posto za uvjete rada, primjerice smjenski rad ili vremenske uvjete.

Pretvoreno u neto plaće, to je 3.750 kuna za policajca koji radi u uredovno radno vrijeme. Ako radi noćne smjene, tada dobiva „čak“ 4.200 kuna.

Iz MUP-a su izvijestili da je najčešći razlog za prestanak državne službe vezan s disciplinskim postupkom – koruptivno ponašanje policijskog službenika. Kad su u pitanju povrede službene dužnosti, četiri najčešće u tom Ministarstvu su: nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada šteti ugledu policije; nezakonit rad ili propuštanje mjera i radnji na koje je policijski službenik ovlašten radi sprječavanja nezakonitosti; neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza; te zlouporaba položaja u službi ili izvan službe ili prekoračenje ovlasti u službi.

DISCIPLINA?

MUP je 2014. te u prvih deset mjeseci ove godine pokrenuo gotovo 1.000 disciplinskih postupaka protiv svojih djelatnika, od čega je njih 14 iz PU varaždinske

OTKAZI

U prošloj godini te u prvih deset mjeseci ove godine 47 djelatnika MUP-a su dobili otkaz, od čega jedan iz PU varaždinske, izvijestili su iz Ministarstva

PRITISAK?

Ni u jednoj drugoj službi se ne provode tako rigorozni postupci kao u MUP-u. Mnogi su pokrenuti samo kao sredstvo pritiska, upozoravaju iz SPH-a

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje