Povežite se s nama

U fokusu

Poljoprivrednici u varaždinskom kraju u problemu – propale im buče i ostale kulture

Objavljeno:

- dana

Zbog  velikog broja kišnih dana i velikih količina oborina, jakog vjetra i hladnoće koja je zahvatila Varaždinsku županiju u svibnju, došlo je do negativnog utjecaja na loše stanje poljoprivrednih  usjeva, naročito termofilnih ratarskih i povrtnih kultura, ukazuju iz bivše Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede.

Naime, kao posljedica obilnih i stalnih kiša još uvijek nisu zasijane sve planirane poljoprivredne površine, a na nekim oraničnim površinama zbog suvišaka vode sjetva je odgođena do daljnjega. Na mnogim usjevima gdje je od sjetve protekao dulji period, a nicanje nije nastupilo u optimalnim rokovima, potrebno je provesti ponovnu sjetvu.

– Poznato je da rast i razvoj biljaka ovise o vanjskim čimbenicima: temperaturi, vlazi, svjetlosti, hranjivima i tlu. Svaka biljna vrsta za svoj rast i razvoj ima potrebe za određenom količinom topline i svjetlosti. Temperaturni prag za neke jare ratarske vrste (kukuruz, soja) je oko 10 °C, za mnoge povrtne kulture je još i viši. Optimalne srednje dnevne temperature za rani porast nekih povrtnih kultura su između 18 i 20 oC a neke zahtijevaju i do 25°C . Niska temperatura i oborine poremetile su rast i razvoj korijena biljaka jer u početnoj fazi razvoja lista, biljke započinju formirati pravi korijenov sustav. Također je u tom  početnom porastu biljaka bitno eliminirati konkurentne korove. Pravovremeno suzbijanje korova je bilo otežano, radi suvišne vlage tla ali i loše kondicije nekih biljnih vrsta – naglašava Mara Bogović, mag.i ng. agr.

Vrane poharale polja

Ova stručnjakinja napominje i da stanje usjeva ratarskih i povrtnih kultura također ovisi i o pravovremenom roku sjetve i sadnje. Neke mlade biljke su zbog loših vremenskih uvjeta bile svijetlo zelene, pa čak i žute boje.

– Takav izgled u mnogim usjevima posljedica je nepovoljnih uvjeta: temperature zraka ispod 10 oC i jakog vjetara, ispiranja hranjiva ali i malog broja sunčanih sati. Uslijed privremenog zatopljenja već nakon svega par toplijih dana, biljke su počele dobivati zdraviju tamno zelenu boju – ističe.

Zbog navedenog se preporučuje poljoprivrednim proizvođačima poduzeti sljedeće mjere:

Na već zasijanim oranicama i ovisno o datumu sjetve i načinu pripreme tla za sjetvu, na nekim parcelama potrebno je prvenstveno razbiti pokoricu.

Na nekim povrtnim i ratarskim usjevima provođenje pravodobne kultivacije i prihrane osigurat će biljkama bolje vodozračne odnose i bolje usvajanje hranjiva za daljnji rast i razvoj.

Osim toga obilne oborine, vjetar i niske temperature u usjevima ozimih žitarica naročito ječma , triticale, pšenice ali i na češnjaku  pogodovale su razvoju hrđe na listovima, pa je potrebno provesti zaštitu tamo gdje već nije kasno.

Na nekim usjevima je nakon naleta jakog vjetra došlo do polijeganja usjeva žitarica koje su obilno pognojene dušičnim gnojivima ili pojedinim usjevima u kojima se zakasnilo sa primjenom regulatora rasta i razvoja.

Osim toga došlo je i do polijeganja pojedinih usjeva uljane repice. Na nekim površinama uzrok polijeganja su jaki udari vjetra, a kod nekih usjeva uzrok polijeganja je oštećenje stabljika uljane repice zbog napada štetnika. Također je kao posljedica niskih temperatura u vrijeme cvatnje primijećeno odumiranje pojedinih komuški bez formiranog zrna u nekim usjevima uljane repice.

Na žalost mnogi usjevi uljne tikve nisu uopće niknuli ili su ih uništile velike najezde vrana, gdje su pojedina polja ostala potpuno prazna.

U puno slučajeva su poljoprivredni proizvođači išli na ponovno presijavanje uljne tikve na takvim parcelama za koje već sada postoji rizik da li će na vrijeme niknuti i ostvariti odgovarajući prinos.

Kod tikve može biti problem ako zbog prekasne sjetve tikva dođe u fazu intenzivne cvatnje i zametanja plodova u ljetnom periodu pri jako visokim temperaturama, tada može izostati oplodnja i formiranje plodova, što će se kasnije značajno odraziti na smanjenje prinosa. Ako vremenski uvjeti budu donekle zadovoljavajući i ako potraje dugo i umjereno toplo ljeto onda i takvi presijani usjevi uljne tikve budu ostvarili zadovoljavajuće prinose.

Na nekim usjevima krumpira došlo je do pucanja stabljike krumpira nakon jakog vjetra, zbog naglog porasta i izduživanja biljaka pri usvajanju velikih količina oborina. Isto tako je potrebno napraviti pravovremenu zaštitu od bolesti i tretiranje krumpirove zlatice, po mogućnosti insekticidima na koje zlatica ne pokazuje rezistentnost.

Oprezno sa zaštitom

Istraživanjem Agronomskog fakulteta utvrđena je  rezistentnost pojedinih populacija na aktivne tvari klorpirifos, cipermetrin, lufenuroni i klorantraniliprol, dok su pojedine populacije pokazale rezistentnost i na tiakloprid. Zbog toga je neophodno prilikom ponovljene primjene insekticida koristiti sredstva sa različitim aktivnim tvarima kako ne bi došlo do još veće rezistentnosti.

Na nekim povrtnim kulturama je također došlo do žućenja i propadanja donjih listova što na žalost zbog oslabljenog imuniteta biljaka predstavlja dobru podlogu za infekciju različitih gljivičnih oboljenja.

Na ostalim povrtnim kulturama odnosno kupusnjačama, salati, korijenastom i plodovitom povrću također treba čim se tlo dovoljno prosuši napraviti kultivaciju, odnosno mehaničko uništavanje korova, razbijanje pokorice i prema potrebi prihranu gdje to još nije napravljeno.

Osim toga na povrtnim kulturama također treba redovno pratiti zdravstveno stanje jer će zbog ovih uvjeta biti veća opasnost od pojave gljivičnih ali i bakterijskih oboljenja.

Kod primjene sredstava za zaštitu bilja uvijek preporučujemo poljoprivrednim proizvođačima ukoliko postoji potreba da na početku vegetacije primjenjuju sredstva sa dužom karencom, a pred kraj vegetacije odnosno bliže berbi povrća i voća da primjenjuju sredstva sa kraćom karencom, kako se ne bi dogodilo da se na takvim proizvodima pronađe više od dozvoljene MDK za propisanu biljnu vrstu.

Osim toga pred kraj vegetacije, odnosno bliže berbi poljoprivrednici također mogu primjenjivati ekološke preparate kod kojih nema štetnih rezidua, a po potrebi kroz vegetaciju, odnosno uslijed ovakvih stresnih uvjeta mogu također koristiti različite biostimulatore odnosno sredstva na bazi aminokiselina koja

U fokusu

Donosimo nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

New Yorker zapošljava u Čakovcu i Varaždinu na poziciji suradnik u prodaji (m/ž). Prijave su otvorene do 19.5. Od kandidata se traži minimalno srednja stručna sprema, orijentiranost prema kupcima, sklonost timskom radu, komunikativnost i fleksibilnost te sklonost prema modi i trendovima New Yorker. Aplicirajte ovdje.

MTS online d.o.o. traži pojačanja na pozicijama specijalist korisničke podrške sa znanjem stranog jezika (m/ž), PHP developer (m/ž) i App developer (m/ž). Lokacije rada su Varaždin i Jalkovec, a prijaviti se možete najkasnije do 9.6. Od kandidata se očekuju srednja, odnosno visoka stručna sprema, minimalno dvije godine iskustva te znanje njemačkog jezika. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno, priliku za usavršavanjem stranog jezika s izvornim govornicima, rad u ugodnoj atmosferi. Prijavite se.

iC artprojekt d.o.o. zapošljava diplomiranog inženjera strojarstva (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimaju do 24.5. Potrebna je visoka stručna sprema i radno iskustvo. Traži se poznavanje rada u MS Officeu, Autocadu, Revitu i DDS-Cadu. Potrebno je članstvo u Hrvatskoj komori inženjera strojarstva. Aplicirajte.

Glovo zapošljava dostavljača (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 3.6. Nudi se zarada do 12.000 kuna mjesečno, isplata svaka dva tjedna ili prema dogovoru s poslodavcem te fleksibilno radno vrijeme. Moguće je korištenje vlastitog vozila. Prijavite se.

Pučko otvoreno učilište Novak zapošljava instruktora vožnje B kategorije (m/ž). Lokacija rada je Mala Subotica, a prijaviti se možete najkasnije do 25.5. Posao obuhvaća radne zadatke osposobljavanja kandidata za vozača B kategorije. Potrebno je posjedovanje važaće dozvole instruktora vožnje i položena provjera stručne osposobljenost. Prednost donose položene i ostale kategorije. Više na linku.

NTH Mobile d.o.o. zapošljava na poziciji Java razvojni programer (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijaviti se možete najkasnije do 17.5. Od kandidata se očekuju minimalno godina dana radnog iskustva, dobro razumijevanje Java programskog jezika, razumijevanje objektno orijentiranog programiranja i razvoja web aplikacija, razumijevanje API-ja i arhitekture usmjerenih na usluge. Prednost donosi poznavanje alata za inačicu koda (GIT). Prijavite se.

Wollsdorf Components d.o.o. zapošljava radnika u proizvodnji (m/ž). Mjesto rada je Jalžabet, a prijave su otvorene do 28.5. Potrebno je više osoba na poziciji. Posao podrazumijeva rad u proizvodnji u pogonu za obradu kože. Poslodavac nudi stimulativna i redovita primanja, dodatak za rad u noćnoj smjeni i za ostvarene ciljeve u grupi. Više na linku.

Pavlic – Asfalt – Beton d.o.o. traži vozača kamiona (m/ž) u Donjem Kraljevcu. Rok prijave je 25.5. Potrebna je osoba s vozačkom dozvolom C+E kategorije. Nema rada vikendom, a nude se redovita i iznadprosječna primanja. Provjerite detalje ovdje.

H.E.V. j.d.o.o. zapošljava prezentatora (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 12.6. Uvjeti su mogućnost korištenja vlastitog vozila, komunikativnost, iskustvo u trgovini barem godinu dana. Poželjno je obrazovanje iz managementa ili marketinga. Provjerite detalje putem linka.

Framos Technologies d.o.o. traži HR asistenta (m/ž) u Čakovcu. Rok prijave je 18.5. Posao podrazumijeva pripremu podataka za obračun plaće, onboarding aktivnosti za nove zaposlenike, potporu voditelju, izradu dokumenta i slično. Traži se osoba s osnovnim poznavanjem procesa ljudskih resursa kao i Zakona o radu. Više na linku.

Sretno kandidatima!

Nastavite čitati

U fokusu

VIDEO Patafta: Varaždinke i Varaždinci imaju pravo izbora žele li bolji grad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Davor Patafta obratio se Varaždinkama i Varaždincima:

VIDEO Patafta: Veće plaće i mirovine, besplatni vrtići i manje režije

U nedjelju 16. svibnja ne biramo samo imena ljudi ili stranke, mi biramo svoju budućnost.

Barem jednom u četiri godine imate priliku odlučiti hoće li se naš Varaždin razvijati, hoće li mališani imati besplatne vrtiće, a umirovljenici više novca u svom kućnom budžetu. Birate i hoćete li imati stabilno gospodarstvo, bolji standard i veće plaće.

Barem jednom u četiri godine pita se sve Vas hoće li centar našeg grada oživjeti ili ćemo i dalje imati prazne izloge, hoće li se svi dijelovi našeg lijepog Varaždina ravnomjerno razvijati te hoćemo li napokon urediti obalu Drave.

Naš grad mora biti bolji, mora biti grad sretnih ljudi sa sigurnim radnim mjestom, mora biti bolji za svaku obitelj, za svakog čovjeka.

Razumijem da ne vjerujete u politiku. Kako i bi kad već godinama gledamo i slušamo svađe, afere, a sve se nažalost svodi na to daje politika tek alat za ispunjavanje osobnih interesa pojedinaca.

I meni je toga dosta, želim bolji grad, bez podobnih i nesposobnih, grad koji će se razvijati i učiniti nas ponosnim Varaždincima i Varaždinkama.

Politika mi ne treba, nitko od političara ne može me ni kupiti ni fascinirati.

Moj je motiv za bavljenje politikom isključivo stvaranje boljeg Varaždina jer znam da s pravim vodstvom može brzo postati jači i napredniji. Varaždinci su ponosni i vrijedni ljudi koji zaslužuju bolji grad, grad u kojem se glas građana sluša, grad u kojem politika služi ljudima. Dajte mi povjerenje na izborima i jamčim Vam da ćemo zajedno izgraditi najbolje mjesto za život, da ćemo zajedno izgraditi Varaždin kao bolji grad!

Varaždin može brzo postati bolji grad. Ali za to mu treba vodstvo koje zna, vodstvo koje ne razmišlja o nikakvim osobnim interesima, vodstvo koje ga neće gledati kao plijen političara, vodstvo koje je nezavisno i bez stranačkih stega i instrukcija političkih centrala iz Zagreba. Naš grad mora biti bolji, mora biti grad sretnih ljudi sa sigurnim radnim mjestom, mora biti bolji za svaku obitelj, za svakog čovjeka. Grad u kojem su ljudi na prvom mjestu, bolji grad u koji se doseljava, a ne iseljava, grad koji brine o mladim obiteljima i našim starijim sugrađanima.

To je Varaždin kakav vidim – grad bez prireza, grad s besplatnim vrtićima, grad koji raste i koristi prednosti velikog tržišta Europske unije za stvaranje jakog gospodarstva. To je moja vizija Varaždina. Za stvaranje takvog Varaždina imam znanje, iskustvo i dokazani tim sjajnih suradnika.

Nemojte dopustiti da drugi biraju umjesto Vas jer imate pravo odlučiti da želite bolji grad.

Davor Patafta, kandidat za gradonačelnika Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!