Povežite se s nama

U fokusu

Poljoprivrednici u varaždinskom kraju u problemu – propale im buče i ostale kulture

Objavljeno:

- dana

Zbog  velikog broja kišnih dana i velikih količina oborina, jakog vjetra i hladnoće koja je zahvatila Varaždinsku županiju u svibnju, došlo je do negativnog utjecaja na loše stanje poljoprivrednih  usjeva, naročito termofilnih ratarskih i povrtnih kultura, ukazuju iz bivše Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede.

Naime, kao posljedica obilnih i stalnih kiša još uvijek nisu zasijane sve planirane poljoprivredne površine, a na nekim oraničnim površinama zbog suvišaka vode sjetva je odgođena do daljnjega. Na mnogim usjevima gdje je od sjetve protekao dulji period, a nicanje nije nastupilo u optimalnim rokovima, potrebno je provesti ponovnu sjetvu.

– Poznato je da rast i razvoj biljaka ovise o vanjskim čimbenicima: temperaturi, vlazi, svjetlosti, hranjivima i tlu. Svaka biljna vrsta za svoj rast i razvoj ima potrebe za određenom količinom topline i svjetlosti. Temperaturni prag za neke jare ratarske vrste (kukuruz, soja) je oko 10 °C, za mnoge povrtne kulture je još i viši. Optimalne srednje dnevne temperature za rani porast nekih povrtnih kultura su između 18 i 20 oC a neke zahtijevaju i do 25°C . Niska temperatura i oborine poremetile su rast i razvoj korijena biljaka jer u početnoj fazi razvoja lista, biljke započinju formirati pravi korijenov sustav. Također je u tom  početnom porastu biljaka bitno eliminirati konkurentne korove. Pravovremeno suzbijanje korova je bilo otežano, radi suvišne vlage tla ali i loše kondicije nekih biljnih vrsta – naglašava Mara Bogović, mag.i ng. agr.

Vrane poharale polja

Ova stručnjakinja napominje i da stanje usjeva ratarskih i povrtnih kultura također ovisi i o pravovremenom roku sjetve i sadnje. Neke mlade biljke su zbog loših vremenskih uvjeta bile svijetlo zelene, pa čak i žute boje.

– Takav izgled u mnogim usjevima posljedica je nepovoljnih uvjeta: temperature zraka ispod 10 oC i jakog vjetara, ispiranja hranjiva ali i malog broja sunčanih sati. Uslijed privremenog zatopljenja već nakon svega par toplijih dana, biljke su počele dobivati zdraviju tamno zelenu boju – ističe.

Zbog navedenog se preporučuje poljoprivrednim proizvođačima poduzeti sljedeće mjere:

Na već zasijanim oranicama i ovisno o datumu sjetve i načinu pripreme tla za sjetvu, na nekim parcelama potrebno je prvenstveno razbiti pokoricu.

Na nekim povrtnim i ratarskim usjevima provođenje pravodobne kultivacije i prihrane osigurat će biljkama bolje vodozračne odnose i bolje usvajanje hranjiva za daljnji rast i razvoj.

Osim toga obilne oborine, vjetar i niske temperature u usjevima ozimih žitarica naročito ječma , triticale, pšenice ali i na češnjaku  pogodovale su razvoju hrđe na listovima, pa je potrebno provesti zaštitu tamo gdje već nije kasno.

Na nekim usjevima je nakon naleta jakog vjetra došlo do polijeganja usjeva žitarica koje su obilno pognojene dušičnim gnojivima ili pojedinim usjevima u kojima se zakasnilo sa primjenom regulatora rasta i razvoja.

Osim toga došlo je i do polijeganja pojedinih usjeva uljane repice. Na nekim površinama uzrok polijeganja su jaki udari vjetra, a kod nekih usjeva uzrok polijeganja je oštećenje stabljika uljane repice zbog napada štetnika. Također je kao posljedica niskih temperatura u vrijeme cvatnje primijećeno odumiranje pojedinih komuški bez formiranog zrna u nekim usjevima uljane repice.

Na žalost mnogi usjevi uljne tikve nisu uopće niknuli ili su ih uništile velike najezde vrana, gdje su pojedina polja ostala potpuno prazna.

U puno slučajeva su poljoprivredni proizvođači išli na ponovno presijavanje uljne tikve na takvim parcelama za koje već sada postoji rizik da li će na vrijeme niknuti i ostvariti odgovarajući prinos.

Kod tikve može biti problem ako zbog prekasne sjetve tikva dođe u fazu intenzivne cvatnje i zametanja plodova u ljetnom periodu pri jako visokim temperaturama, tada može izostati oplodnja i formiranje plodova, što će se kasnije značajno odraziti na smanjenje prinosa. Ako vremenski uvjeti budu donekle zadovoljavajući i ako potraje dugo i umjereno toplo ljeto onda i takvi presijani usjevi uljne tikve budu ostvarili zadovoljavajuće prinose.

Na nekim usjevima krumpira došlo je do pucanja stabljike krumpira nakon jakog vjetra, zbog naglog porasta i izduživanja biljaka pri usvajanju velikih količina oborina. Isto tako je potrebno napraviti pravovremenu zaštitu od bolesti i tretiranje krumpirove zlatice, po mogućnosti insekticidima na koje zlatica ne pokazuje rezistentnost.

Oprezno sa zaštitom

Istraživanjem Agronomskog fakulteta utvrđena je  rezistentnost pojedinih populacija na aktivne tvari klorpirifos, cipermetrin, lufenuroni i klorantraniliprol, dok su pojedine populacije pokazale rezistentnost i na tiakloprid. Zbog toga je neophodno prilikom ponovljene primjene insekticida koristiti sredstva sa različitim aktivnim tvarima kako ne bi došlo do još veće rezistentnosti.

Na nekim povrtnim kulturama je također došlo do žućenja i propadanja donjih listova što na žalost zbog oslabljenog imuniteta biljaka predstavlja dobru podlogu za infekciju različitih gljivičnih oboljenja.

Na ostalim povrtnim kulturama odnosno kupusnjačama, salati, korijenastom i plodovitom povrću također treba čim se tlo dovoljno prosuši napraviti kultivaciju, odnosno mehaničko uništavanje korova, razbijanje pokorice i prema potrebi prihranu gdje to još nije napravljeno.

Osim toga na povrtnim kulturama također treba redovno pratiti zdravstveno stanje jer će zbog ovih uvjeta biti veća opasnost od pojave gljivičnih ali i bakterijskih oboljenja.

Kod primjene sredstava za zaštitu bilja uvijek preporučujemo poljoprivrednim proizvođačima ukoliko postoji potreba da na početku vegetacije primjenjuju sredstva sa dužom karencom, a pred kraj vegetacije odnosno bliže berbi povrća i voća da primjenjuju sredstva sa kraćom karencom, kako se ne bi dogodilo da se na takvim proizvodima pronađe više od dozvoljene MDK za propisanu biljnu vrstu.

Osim toga pred kraj vegetacije, odnosno bliže berbi poljoprivrednici također mogu primjenjivati ekološke preparate kod kojih nema štetnih rezidua, a po potrebi kroz vegetaciju, odnosno uslijed ovakvih stresnih uvjeta mogu također koristiti različite biostimulatore odnosno sredstva na bazi aminokiselina koja

U fokusu

Varaždinski bazeni idu u dogradnju, imat će bazen za djecu, jacuzzi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i ravnateljica Gradskih bazena Jelena Pavleković najavili su nove investicije.

Najavljena je tako dogradnja bazena u varaždinskoj Zagrebačkoj ulici sadržajima za građane poput bazena za djecu i bazena za plivanje s masažama i jacuzzijima. Očekuje se i dogradnja Dravskih bazena novim sadržajima u okviru većeg projekta „Živjeti zDravom“ koji se financira iz europskih fondova i čija će realizacija trajati dvije i pol godine.

-Pozivam naše sugrađanke i sugrađane da u ove vruće ljetne dane koriste sve blagodati bazena u Zagrebačkoj ulici, dravskih bazena i kupališta na Aquacityu.– pozvao je gradonačelnik Bosilj. Istaknuo je da će se uskoro na bazenima urediti i dječje igralište.

-Ovdje je sve puno cvijeća, imamo i nove ležaljke, napravljeno je sunčalište na travi, a početkom srpnja dolazi ovdje i novo dječje igralište – rekao je Bosilj. Vezano za kupalište na Dravi, podsjetio je da je prošle godine bila poplava, a sa 20 tisuća eura troškova sve je sanirano, uključivši i hortikulturno uređenje.

Ističe kako se razmatra nekoliko varijanti kako da se dodatno oplemeni kupalište na Dravi, a sve u sklopu projekta kojim je iz Europske unije osigurano pet milijuna eura.

– U ovom trenutku se rade participativne radionice, a prvi radovi će početi u proljeće iduće godine i trajat će dvije godine. U sklopu toga sigurno će se napraviti još nešto na Dravskim bazenima. U ovom trenutku je u našim planovima vidikovac koji bi nadvisivao Dravsku šumu i s kojega bi možda mogao zip line preko kanala, ali gotov projekt ćemo imati tek krajem godine – rekao je Bosilj.

Bazeni na Dravi imaju najjeftinije ulaznice, a to se odnosi i na bazene u Zagrebačkoj gdje je karta za odrasle već od 2,8 eura, napomenuo je Bosilj.

Izvijestio je i o investiciji od 100 tisuća eura na Aquacityu gdje je kompletno uređena plaža, a napravljena je kanalizacija i vodovod za ugostiteljski objekt koji je nakon dužeg vremena stavljen u funkciju.

Na kupalištima se odvijaju raznovrsni programi, najavljuju se techo-partyi i nastupi DJ-eva.

Program na bazenima:

Gradski bazeni Varaždin – Zagrebačka ulica

Za ovu ljetnu sezonu planirana su tri događaja pod nazivom POOL PARTY “Fućkaš more”.

Program Pool party odvijat će se srijedom i to:

03.07.2024.g, (ANTONY KAY) 

10.07.2024.g. (YAPA) i 

17.07.2024.g. (BOSSE)   

Početak programa od 17:00h do redovnog  zatvaranja bazena

Kupalište Drava

Kupalište Drava ove godine slavi 70.godina postojanja kupališta u ovom obliku. Obljetnica će se obiljažiti tako što će se 28.06.2024. održati Dance Pool Factory 2024. u organizaciji JU “Gradski bazeni Varaždin” pod pokroviteljstvom Grada Varaždina. To će biti varaždinski festival komercijalne elektroničke glazbe.

U petak, 28.06.2024.g., započinje glazbena avantura koja će trajati od 18h pa sve do kasnih noćnih sati! Ulaz je slobodan!

Najavila je i Dee Jay-e koji su pripremili vrhunske DJ setove:

DJ Vedran Car (Otvoreni Radio),

Yapa (Techno Workout, DFC),

Antony Kay (SHELTERFEST)

Voltar (SHELTERFEST)

U subotu 29.06.2024. održava se Dravski kotlić – natjecanje u kuhanju gulaša u kotliću, na kraju kojeg će najbolje ocjenjeni gulaši ekipama donijeti vrijedne nagrade. Ovo cjelodnevno druženje građana pratit će i tamburaški sastav Sedef.

Nastavite čitati

U fokusu

Nagrada Europski grad stabala dodijeljena Gradu Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu (European arboricultural Council) održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu „Europski grad stabala“ (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu, Stefania Gasperini te predsjednik žirija Jan Goevert.

U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

– Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj

Nagrada „Europski grad stabala“ dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje