Povežite se s nama

Međimurje

Poljoprivrednik Zlatko Orsag: “Valja poraditi na mentalitetu i potpori!”

Objavljeno:

- dana

Počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurja, u kojoj je bio predsjednik i zapovjednik, potpredsjednik Općinskog vijeća Orehovice te načelnik te Općine do 2001. godine, vatrogasni (CTIF) sudac, vođa matičnoga Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Vulariji, predsjednik Poljoprivredne komore Međimurske županije, aktivni volonter Mjesnog odbora Vularija…

Niz bismo mogli nastaviti nabrajanjem odlikovanja ili svega što je za svoju zajednicu učinio, no za tim nema potrebe, budući da Zlatko Orsag svoj angažman smatra potpuno prirodnim, a svi koji ga prate, ljudi iz njegove okoline, ionako su svjesni činjenica.

Jedan od problema hrvatske poljoprivrede je i to što svaka Vlada provodi drukčiju politiku.

Ovaj poljoprivrednik iz Vularije proizvođač je „jaja sretnih kokoši“ iz slobodnog uzgoja, a netom prije božićnih blagdana izabran je u radnu skupinu organizacije Copa-Cogeca (WP) i grupu civilnog dijaloga Europske komisije (CDG) za peradarstvo. Dijelom te skupine bio je i prije, pri čemu je četiri godine djelovao u odboru za krumpir. Radi se o savjetodavnim tijelima koja utječu na formiranje europskih zakona, uredaba, pravilnika i sličnog.

Specifični problemi

– Poziv na sudjelovanje u radnoj skupini velika je čast i prilika da se nešto napravi i za hrvatske poljoprivrednike. Naravno da postoje određeni problemi; primjerice, većina pravilnika izrađuje se na temelju informacija prikupljenih s tržišta velikih i bogatih zemalja.

Poljoprivrednik iz Vularije proizvođač je “jaja sretnih kokoši” iz slobodnog uzgoja

Mali se pritom teško snalaze, što zbog terminologije, koja nije do kraja usklađena, što zbog drugih problema specifičnih za pojedinu zemlju. Što se tiče Hrvatske, u njoj je Poljoprivredna komora osnovana tek 2009. godine. Njoj su pripadale i savjetodavne službe iz svih županija. Prošla Vlada vratila je savjetodavne službe pod ingerenciju Ministarstva poljoprivrede. Jedan od problema hrvatske poljoprivrede je i to što svaka Vlada provodi drukčiju politiku – kaže Orsag.

Primjerice, članstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori nekad je bilo obvezno za sve fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika. Prije nešto više od šest godina ono je ukinuto te je uvedeno dobrovoljno članstvo. Novim Zakonom o poljoprivredi, koji je Sabor usvojio prije mjesec dana, ponovo je vraćeno obvezno članstvo, pri čemu maksimalan iznos članarine ne smije prelaziti šest kuna mjesečno, odnosno 72 kune godišnje. Procjenjuje se da bi godišnji prihod od članarina mogao iznositi 7,5 milijuna kuna.

Česte izmjene

– Upravo zbog čestih promjena u zakonodavstvu ne znamo kako utjecati na politiku u europskim i regionalnim krugovima, za koju se politiku boriti. Unutar Komore sve se radi na dobrovoljnoj bazi – nema prave financijske potpore, niti pak infrastrukture. Jedan od primjera domaće problematike bila je i stopa PDV-a, koja je prije dvije godine, doduše, smanjena na 13 posto, no to se pokazalo dobrim samo za krajnje korisnike. Peradari su bili osobito pogođeni: 12 posto razlike ionako se moralo „nositi“ kod prebijanja duga ako ste, na primjer, bili u kooperaciji. I to se promijenilo prvoga siječnja, ovoga puta nabolje, što je još jedan primjer stalnih promjena zakona – dodaje.

Od ostalih problema koji nas prate, Zlatko Orsag izdvaja malu tržišnu moć, ulazne troškove koji su najveći u Europskoj uniji te male površine, odnosno nužnost provođenja okrupnjivanja zemljišta – komasacije.

Od ostalih problema poljoprivrede koji nas prate, Zlatko Orsag izdvaja malu tržišnu moć, ulazne troškove koji su najveći u Europskoj uniji te male površine, odnosno nužnost provođenja okrupnjivanja zemljišta – komasacije

– Osim toga, sami uređujemo zakonske odredbe za razne natječaje i postavljamo si vrlo visoke kriterije pa često ostanemo bez novca koji bismo mogli dobiti od Europske unije. Postoji težnja za povremenim uvođenjem novih oblika nadzora nad poljoprivrednicima, što nije potrebno. Proizvođači su već ionako opterećeni papirologijom i moraju proći nekoliko inspekcijskih nadzora. Ideja bi trebala biti da se im pojednostavi rad, umjesto da se ih dodatno opterećuje!

Trebamo se prilagoditi zemlji kakvu imamo i pokušati iskoristiti predivnu raznolikost naše domovine: imamo nizine, brežuljke, planine, more, šume, jezera… Još samo moramo poraditi na mentalitetu i potpori! – zaključuje Zlatko.

Međimurje

Udruga umirovljenika Prelog poziva slavljenike zlatnog i dijamantnog pira da se jave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Udruge umirovljenika Prelog obavještavaju sve članove da članarine za 2022. godinu mogu uplatiti u prostorijama Udruge svakog utorka i četvrtka od 8 do 11 sati.

– Ukoliko ste u nemogućnosti doći zbog starosti ili bolesti, članarinu za vas može uplatiti bilo koja vama bliska osoba. Povjerenici Udruge naknadno će sakupljati preostale članarine kada se epidemiološka situacija poboljša.

Također, pozivaju se svi koji su ili će u razdoblju od 4. travnja 2021. do 17. travnja 2022. godine proslaviti 50. i 60. godišnjicu braka da nam se jave na broj telefona: 099/213-4698.

Sve obavijesti za izlete, druženja i ostala događanja koja ćemo imati tijekom godine pratite putem naših društvenih stranica na Facebooku i oglasnim pločama Udruge u okolnim naseljima – javljaju iz preloške Udruge.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mališani iz skupine “Leptirići” Dječjeg vrtića “Cvrčak” posjetili PU međimursku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U jutarnjim satima u utorak, 18. siječnja, u posjet Policijskoj upravi međimurskoj stiglo je dvadesetak mališana iz skupine “Leptirići” Dječjeg vrtića „Cvrčak“ sa svojim odgojiteljicama.

Na ulazu u zgradu Policijske uprave male goste i njihove tete dočekala je policijska službenica za Odnose s javnošću Ureda načelnika Policijske uprave Danijela Turk te im zaželjela dobrodošlicu.

Za djecu je bio pripremljen niz zanimljivih sadržaja. Uz šetnju prostorima zgrade Policijske uprave upoznali su se s radom i radnim ozračjem u kojem policijski službenici i drugi zaposlenici obavljaju svoje svakodnevne poslove.

U šalter sali Policijske uprave službenica Odjela za upravne poslove, prezentirala je svrhu i izgled osobnih dokumenata; osobnu iskaznicu, putovnicu i vozačku dozvolu. Potom su obišli prostorije za zadržavanje koje su kod njih pobudile bujnu maštu i potaknule vesele komentare, kažu u PU međimurskoj.

U sportskoj dvorani Policijske uprave dočekao ih je policijski sportski trener, od kojeg su doznali na koji način policijski službenici održavaju dobru fizičku kondiciju te su isprobali pravi policijski trening. Bilo je tu zagrijavanja trčanjem, vježbanja gardova, pa čak i elemenata nogometa. Na kraju druženja sportski trener mališanima je podijelio prigodni promotivni materijal nabavljen sredstvima Vijeća za prevenciju Međimurske županije i Vijeća za prevenciju Grada Čakovca – privjeske.

U dvorištu Policijske uprave policijski službenici prometne i interventne policije pripremili su raznu opremu, pomagala i službeni motocikl, koje koriste u svom svakodnevnom radu te su im na zanimljiv način opisali kako izgleda njihov radni dan.

Vrlo im je zanimljiva bila oprema koju koristi Interventna jedinica policije, osobito zaštitne kacige, štitovi i „ovan“ koji se koristi za razvaljivanje vrata, a ništa manje i službeni policijski motocikl, pa su mnogi od njih iskoristili priliku i sjeli na njega uz neizbježno fotografiranje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje