Povežite se s nama

Međimurje

Položeni vijenci za P. Zrinskog i F. K. Frankopana

Objavljeno:

- dana

Bečko Novo Mjesto:

Delegacija Međimurske županije zajedno s predstavnicima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, članovima Zrinske garde i Družbe „Braća Hrvatskoga zmaja“ – Zmajski stol Čakovec i Karlovac,

Ogrankom Matice hrvatske Čakovec te brojnim Hrvatima iz Mađarske i Austrije, u Bečkome Novome Mjestu položila je vijence i zapalila svijeće na mjesnom groblju i kod spomen-ploče stradalim hrvatskim velikanima Zrinskom i Frankopanu. U tom su austrijskom gradiću nakon istrage i sramotnoga sudskog postupka 30. travnja 1671. godine ova dvojica hrvatskih plemenitaša proglašeni izdajnicima te su odmah i pogubljeni.

– Prošlost se ne smije zaboraviti, no unatoč burnim vremenima koja su nas zasigurno okarakterizirala i dio su našeg identiteta, moramo ići naprijed te graditi bolju budućnost. Danas živimo san koji su nekada sanjali Zrinski i Frankopani, oni koji su dali ono najvrednije što su imali za svoju domovinu, svoje živote, te postali uzor mnogima koji su slijedili njihovu žrtvu – istaknuo je fra Stanko Bjelobrajdić prilikom služenja misnog slavlja u katedrali.

Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan izraz su povijesne istine i neprolaznog sjećanja na velikane naše povijesti koji su utrli put stvaranju samostalne i europske Hrvatske. (rp)

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje