Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija u svega četiri godine postala je najveće gradilište i perjanica razvoja cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Puna 22 dana i s više od 110 različitih događanja i manifestacija obilježavani su Dani Međimurske županije, a vrhunac proslave bila je svečana sjednica Županijske skupštine.

Dan Međimurske županije proteklog petka obilježen je 22. put zaredom, a Spomendan Hrvatskog sabora na Zrinske i Frankopane šesti put, i to kao spomen na datum kada su hrvatski plemenitaši Zrinski i Frankopan, 30. travnja 1671. godine, dali svoje živote za domovinu, čime je označen završetak još jedne epizode u višestoljetnoj borbi hrvatskog naroda za nezavisnost i slobodu.

Radili smo energično, dinamično, transparentno, bez mrlja i afera, kaže župan Posavec

Domaćini proslave, međimurski župan Matija Posavec sa svojim zamjenicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem, te predsjednik Skupštine Mladen Novak ugostili su brojne prijatelje Međimurske županije među kojima je bilo i troje saborskih zastupnika Bernarda Topolko, Darko Horvat i Stjepan Kovač.

– U odnosu na prije četiri godine, Međimurje je danas uspješnije, a za četiri godine bit će još bolje, jer gradimo javnu infrastrukturu i stvaramo uvjete ponajviše europskim novcem, a županijski proračun u potpunosti usmjeravamo prema građanima. 

Manja nezaposlenost 

Na taj način ne samo deklarativno već vrlo konkretno rješavamo one probleme koji nas muče i koji se ne mogu riješiti preko noći, poput niskih plaća ili situacije koja nas je zatekla na početku mandata s velikom nezaposlenošću, koja je smanjena za čak 50 posto. Jednostavno, sve ono što smo činili, činili smo vrlo energično, dinamično, transparentno, bez mrlja i afera, i mislim da su građani to prepoznali – rekao je župan Matija Posavec.

50 posto je manja nezaposlenost u Međimurju danas nego što je bila na početku našeg mandata prije četiri godine, a trend smanjivanja će se i nastaviti – odlučan je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurje je prema mnogim ocjenama postalo najveće gradilište u Hrvatskoj upravo zahvaljujući uspješno pripremljenim projektima koji se financiraju kroz europske fondove. Riječ je o projektima koji su otvorili ili će u skoroj budućnosti otvoriti nova radna mjesta, a pozitivna poduzetnička klima koja je nastala velikim je dijelom takva zbog sve pozitivnije percepcije Međimurja danas nego što je to bilo prije četiri godine.

– Kada sve skupa zbrojimo, pozitivni rezultati nisu slučajni, a rezultati koji nas tek očekuju slijedom svega ovoga bit će još bolji te vjerujem da ćemo u mnogo čemu biti perjanica Hrvatske – dodao je Matija Posavec.
A mnoge rezultate ne bi bilo moguće dostići da nije bilo složnosti u donošenju odluka.

– Zadovoljan sam i ponosan na način koji smo proveli četiri godine u Skupštini, na način donošenja zaključaka svih onih odluka koje su bile važne za Međimursku županiju. Posebno ako gledamo situaciju na nacionalnoj razini, mi smo se uistinu okupili u cilju da napravimo najbolje za Međimurje, definirali smo zajedničke ciljeve, na njima zdušno radili, zbog čega je i slika Međimurja prema van bolja – naglasio je Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije.

Nagrade Zrinski

Svečana sjednica bila je prilika da se uruče povelje Međimurske županije te nagrade Zrinski pojedincima i udrugama koji su tijekom proteklog razdoblja na dostojan način predstavljali Međimurje. 

Povelje su primili Vanja Štebih za aktivno sudjelovanje te časno i uzorno izvršavanje dužnosti gardista u Zrinskoj gardi Čakovec, Davor Žerjav za izniman doprinos i zalaganje u promociji fotografije i vizualne kulture u Međimurskoj županiji, Andreja Bogdan za veliku i nesebičnu pomoć hrvatskim braniteljima liječenim od PTSP-a te znanstveni doprinos u području psihologije, kao i Matica umirovljenika Međimurske županije na čelu s Nadom Lovrec.

Najviša županijska priznanja, nagrade Zrinski, primili su Mladen Grubić iz Kotoribe za značajan pedagoški rad u odgoju i obrazovanju djece te za stvaralački pristup i doprinos novinarstvu, primarijus doktorica Marija Hegeduš-Jungvirth za izniman doprinos u poboljšanju kvalitetne zdravstvene skrbi djece te stručni i znanstveni doprinos u promicanju zdravlja djece, Ivan Ujlakij iz Mačkovca za značajne rezultate u promicanju kulturne baštine i izraženu aktivnost u organizaciji amaterskih okupljanja i djelovanja, Mladi informatičari Strahoninca (MIS) za postignute velike rezultate u informatičkom obrazovanju djece i mladih te Kulturno-umjetnička udruga “Seljačka sloga” Nedelišće za veliki doprinos na očuvanju kulturne baštine.

Nagradu Zrinski za životno djelo, za poseban i nezamjenjiv doprinos koji kao volonterka daje razvoju društva i poboljšanju kvalitete života, primila je Alenka Novak iz Pribislavca.
– Vrlo sam ponosna na Nagradu i posvećujem je svojoj obitelji, suprugu Ivi, djeci Miroslavi, Hrvoju, Zrinki i maloj bebi koja uskoro dolazi na svijet. Ova nagrada je moj život, život u Međimurju i ljudima u njemu – rekla je Alenka Novak.

Izvor: RT
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje