Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija u svega četiri godine postala je najveće gradilište i perjanica razvoja cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Puna 22 dana i s više od 110 različitih događanja i manifestacija obilježavani su Dani Međimurske županije, a vrhunac proslave bila je svečana sjednica Županijske skupštine.

Dan Međimurske županije proteklog petka obilježen je 22. put zaredom, a Spomendan Hrvatskog sabora na Zrinske i Frankopane šesti put, i to kao spomen na datum kada su hrvatski plemenitaši Zrinski i Frankopan, 30. travnja 1671. godine, dali svoje živote za domovinu, čime je označen završetak još jedne epizode u višestoljetnoj borbi hrvatskog naroda za nezavisnost i slobodu.

Radili smo energično, dinamično, transparentno, bez mrlja i afera, kaže župan Posavec

Domaćini proslave, međimurski župan Matija Posavec sa svojim zamjenicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem, te predsjednik Skupštine Mladen Novak ugostili su brojne prijatelje Međimurske županije među kojima je bilo i troje saborskih zastupnika Bernarda Topolko, Darko Horvat i Stjepan Kovač.

– U odnosu na prije četiri godine, Međimurje je danas uspješnije, a za četiri godine bit će još bolje, jer gradimo javnu infrastrukturu i stvaramo uvjete ponajviše europskim novcem, a županijski proračun u potpunosti usmjeravamo prema građanima. 

Manja nezaposlenost 

Na taj način ne samo deklarativno već vrlo konkretno rješavamo one probleme koji nas muče i koji se ne mogu riješiti preko noći, poput niskih plaća ili situacije koja nas je zatekla na početku mandata s velikom nezaposlenošću, koja je smanjena za čak 50 posto. Jednostavno, sve ono što smo činili, činili smo vrlo energično, dinamično, transparentno, bez mrlja i afera, i mislim da su građani to prepoznali – rekao je župan Matija Posavec.

50 posto je manja nezaposlenost u Međimurju danas nego što je bila na početku našeg mandata prije četiri godine, a trend smanjivanja će se i nastaviti – odlučan je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurje je prema mnogim ocjenama postalo najveće gradilište u Hrvatskoj upravo zahvaljujući uspješno pripremljenim projektima koji se financiraju kroz europske fondove. Riječ je o projektima koji su otvorili ili će u skoroj budućnosti otvoriti nova radna mjesta, a pozitivna poduzetnička klima koja je nastala velikim je dijelom takva zbog sve pozitivnije percepcije Međimurja danas nego što je to bilo prije četiri godine.

– Kada sve skupa zbrojimo, pozitivni rezultati nisu slučajni, a rezultati koji nas tek očekuju slijedom svega ovoga bit će još bolji te vjerujem da ćemo u mnogo čemu biti perjanica Hrvatske – dodao je Matija Posavec.
A mnoge rezultate ne bi bilo moguće dostići da nije bilo složnosti u donošenju odluka.

– Zadovoljan sam i ponosan na način koji smo proveli četiri godine u Skupštini, na način donošenja zaključaka svih onih odluka koje su bile važne za Međimursku županiju. Posebno ako gledamo situaciju na nacionalnoj razini, mi smo se uistinu okupili u cilju da napravimo najbolje za Međimurje, definirali smo zajedničke ciljeve, na njima zdušno radili, zbog čega je i slika Međimurja prema van bolja – naglasio je Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije.

Nagrade Zrinski

Svečana sjednica bila je prilika da se uruče povelje Međimurske županije te nagrade Zrinski pojedincima i udrugama koji su tijekom proteklog razdoblja na dostojan način predstavljali Međimurje. 

Povelje su primili Vanja Štebih za aktivno sudjelovanje te časno i uzorno izvršavanje dužnosti gardista u Zrinskoj gardi Čakovec, Davor Žerjav za izniman doprinos i zalaganje u promociji fotografije i vizualne kulture u Međimurskoj županiji, Andreja Bogdan za veliku i nesebičnu pomoć hrvatskim braniteljima liječenim od PTSP-a te znanstveni doprinos u području psihologije, kao i Matica umirovljenika Međimurske županije na čelu s Nadom Lovrec.

Najviša županijska priznanja, nagrade Zrinski, primili su Mladen Grubić iz Kotoribe za značajan pedagoški rad u odgoju i obrazovanju djece te za stvaralački pristup i doprinos novinarstvu, primarijus doktorica Marija Hegeduš-Jungvirth za izniman doprinos u poboljšanju kvalitetne zdravstvene skrbi djece te stručni i znanstveni doprinos u promicanju zdravlja djece, Ivan Ujlakij iz Mačkovca za značajne rezultate u promicanju kulturne baštine i izraženu aktivnost u organizaciji amaterskih okupljanja i djelovanja, Mladi informatičari Strahoninca (MIS) za postignute velike rezultate u informatičkom obrazovanju djece i mladih te Kulturno-umjetnička udruga “Seljačka sloga” Nedelišće za veliki doprinos na očuvanju kulturne baštine.

Nagradu Zrinski za životno djelo, za poseban i nezamjenjiv doprinos koji kao volonterka daje razvoju društva i poboljšanju kvalitete života, primila je Alenka Novak iz Pribislavca.
– Vrlo sam ponosna na Nagradu i posvećujem je svojoj obitelji, suprugu Ivi, djeci Miroslavi, Hrvoju, Zrinki i maloj bebi koja uskoro dolazi na svijet. Ova nagrada je moj život, život u Međimurju i ljudima u njemu – rekla je Alenka Novak.

Izvor: RT
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje