Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija u svega četiri godine postala je najveće gradilište i perjanica razvoja cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Puna 22 dana i s više od 110 različitih događanja i manifestacija obilježavani su Dani Međimurske županije, a vrhunac proslave bila je svečana sjednica Županijske skupštine.

Dan Međimurske županije proteklog petka obilježen je 22. put zaredom, a Spomendan Hrvatskog sabora na Zrinske i Frankopane šesti put, i to kao spomen na datum kada su hrvatski plemenitaši Zrinski i Frankopan, 30. travnja 1671. godine, dali svoje živote za domovinu, čime je označen završetak još jedne epizode u višestoljetnoj borbi hrvatskog naroda za nezavisnost i slobodu.

Radili smo energično, dinamično, transparentno, bez mrlja i afera, kaže župan Posavec

Domaćini proslave, međimurski župan Matija Posavec sa svojim zamjenicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem, te predsjednik Skupštine Mladen Novak ugostili su brojne prijatelje Međimurske županije među kojima je bilo i troje saborskih zastupnika Bernarda Topolko, Darko Horvat i Stjepan Kovač.

– U odnosu na prije četiri godine, Međimurje je danas uspješnije, a za četiri godine bit će još bolje, jer gradimo javnu infrastrukturu i stvaramo uvjete ponajviše europskim novcem, a županijski proračun u potpunosti usmjeravamo prema građanima. 

Manja nezaposlenost 

Na taj način ne samo deklarativno već vrlo konkretno rješavamo one probleme koji nas muče i koji se ne mogu riješiti preko noći, poput niskih plaća ili situacije koja nas je zatekla na početku mandata s velikom nezaposlenošću, koja je smanjena za čak 50 posto. Jednostavno, sve ono što smo činili, činili smo vrlo energično, dinamično, transparentno, bez mrlja i afera, i mislim da su građani to prepoznali – rekao je župan Matija Posavec.

50 posto je manja nezaposlenost u Međimurju danas nego što je bila na početku našeg mandata prije četiri godine, a trend smanjivanja će se i nastaviti – odlučan je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurje je prema mnogim ocjenama postalo najveće gradilište u Hrvatskoj upravo zahvaljujući uspješno pripremljenim projektima koji se financiraju kroz europske fondove. Riječ je o projektima koji su otvorili ili će u skoroj budućnosti otvoriti nova radna mjesta, a pozitivna poduzetnička klima koja je nastala velikim je dijelom takva zbog sve pozitivnije percepcije Međimurja danas nego što je to bilo prije četiri godine.

– Kada sve skupa zbrojimo, pozitivni rezultati nisu slučajni, a rezultati koji nas tek očekuju slijedom svega ovoga bit će još bolji te vjerujem da ćemo u mnogo čemu biti perjanica Hrvatske – dodao je Matija Posavec.
A mnoge rezultate ne bi bilo moguće dostići da nije bilo složnosti u donošenju odluka.

– Zadovoljan sam i ponosan na način koji smo proveli četiri godine u Skupštini, na način donošenja zaključaka svih onih odluka koje su bile važne za Međimursku županiju. Posebno ako gledamo situaciju na nacionalnoj razini, mi smo se uistinu okupili u cilju da napravimo najbolje za Međimurje, definirali smo zajedničke ciljeve, na njima zdušno radili, zbog čega je i slika Međimurja prema van bolja – naglasio je Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije.

Nagrade Zrinski

Svečana sjednica bila je prilika da se uruče povelje Međimurske županije te nagrade Zrinski pojedincima i udrugama koji su tijekom proteklog razdoblja na dostojan način predstavljali Međimurje. 

Povelje su primili Vanja Štebih za aktivno sudjelovanje te časno i uzorno izvršavanje dužnosti gardista u Zrinskoj gardi Čakovec, Davor Žerjav za izniman doprinos i zalaganje u promociji fotografije i vizualne kulture u Međimurskoj županiji, Andreja Bogdan za veliku i nesebičnu pomoć hrvatskim braniteljima liječenim od PTSP-a te znanstveni doprinos u području psihologije, kao i Matica umirovljenika Međimurske županije na čelu s Nadom Lovrec.

Najviša županijska priznanja, nagrade Zrinski, primili su Mladen Grubić iz Kotoribe za značajan pedagoški rad u odgoju i obrazovanju djece te za stvaralački pristup i doprinos novinarstvu, primarijus doktorica Marija Hegeduš-Jungvirth za izniman doprinos u poboljšanju kvalitetne zdravstvene skrbi djece te stručni i znanstveni doprinos u promicanju zdravlja djece, Ivan Ujlakij iz Mačkovca za značajne rezultate u promicanju kulturne baštine i izraženu aktivnost u organizaciji amaterskih okupljanja i djelovanja, Mladi informatičari Strahoninca (MIS) za postignute velike rezultate u informatičkom obrazovanju djece i mladih te Kulturno-umjetnička udruga “Seljačka sloga” Nedelišće za veliki doprinos na očuvanju kulturne baštine.

Nagradu Zrinski za životno djelo, za poseban i nezamjenjiv doprinos koji kao volonterka daje razvoju društva i poboljšanju kvalitete života, primila je Alenka Novak iz Pribislavca.
– Vrlo sam ponosna na Nagradu i posvećujem je svojoj obitelji, suprugu Ivi, djeci Miroslavi, Hrvoju, Zrinki i maloj bebi koja uskoro dolazi na svijet. Ova nagrada je moj život, život u Međimurju i ljudima u njemu – rekla je Alenka Novak.

Izvor: RT
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

FOTO Rotary club Čakovec ističe se donacijama i humanitarnim djelovanjem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Naslovna fotografija: Damir Šafarić. Mladen Letina, Tomislav Novinščak, Franjo Kiš

Godina koju su obilježile opća ugroza pandemijom koronavirusa i katastrofalni potresi, dosad je najizdašnija donacijama i humanitarnim djelovanjem Rotary kluba Čakovec.

Za rasplamsavanja epidemije u prvom valu na proljeće rotarijanci su donirali veće količine zaštitnih sredstava Županijskoj bolnici i Domu zdravlja Čakovec te organizaciji Crvenoga križa Čakovec. Vlastitim sredstvima i prilozima svojih prijatelja nabavili su različita pomagala, koja su kod nas bila deficitarna. Ponajprije se radi o maskama različitih tipova, zaštitnim vizirima, jednokratnim rukavicama i dezinficijensima, u vrijednosti većoj od 50.000 kuna.

Uz sufinanciranje hrvatskoga rotarijanskog Distrikta, Županijskoj bolnici Čakovec donirali su termografsku kameru vrijednu 40.000 kuna, koja je instalirana na ulazu u bolnički krug. Ove zime odazvali su se i pozivu Županijske bolnice za prikupljanje dodatne financijske pomoći za nabavku potrebne antivirusne zaštite i opreme za novoformirani bolnički respiracijski centar te uplatili 10.000 kuna. Dosad je Rotary klub Čakovec u novcu i opremi Županijskoj bolnici Čakovec donirao više od 120.000 kuna. Povrh pomoći u borbi protiv koronavirusa, Rotary klub Čakovec je za Županijsku bolnicu nabavio i uređaj za liječenje djece s respiratornim smetnjama za bolnički Odjel pedijatrije u vrijednosti od 37.000 kuna, a dio donacija prikupljen i uz pomoć međimurskih vinara iz Udruge “Hortus Croatiae”.

Rotary klub Čakovec provodi akciju prikupljanja novčanih priloga za pomoć stradalima u katastrofalnom potresu na Banovini. Članovi i njihovi prijatelji dosad su skupili 60.000 kuna. Dio tog novca udružen je sa ostalim hrvatskim rotarijanskim klubovima na razini Distrikta 1913. S tako prikupljenih ukupno 1,5 milijuna kuna, stipendirat će se 300 srednjoškolaca s potresom pogođenog područja. Sam čakovečki klub novčano je pomogao nekoliko sisačkih i petrinjskih obitelji, a ostatak novca usmjeriti će za nabavku opreme dječjim ustanovama iz Petrinje.

Rotarijanci su se uključili i u humanitarnu akciju pomoći obitelji Pilić, koju je pokrenula Općina Orehovica. Mlada obitelj započela je s gradnjom kuće, koja je zastala kad je smrtno stradao suprug i otac Martin, a supruga Arijana ostala sama s dvije male kćerkice. Rotary klub Čakovec odlučio je donirati namještaj i opremu za dječju sobu. Pritom mu se pridružila i tvrtka Hespo iz Preloga i donirala madrace. Čakovečki rotarijanci pomogli su i mladoj Luciji Fleten iz Preloga, koja je nesretnim slučajem ostala bez jedne noge. Da ponovo stane na obje noge, za medicinske zahvate i specijalnu protezu bilo je potrebno skupiti 70.000 eura. Akcija je u potpunosti uspjela. Rotary klub Čakovec pridružio se brojnim dobročiniteljima iznosom od 8.000 kuna. U svome iznimno raznovrsnom humanitarnom djelovanju, čakovečki rotarijanci su Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec nabavili instrumente za dijagnostiku i procjenu poremećaja iz spektra autizma u djece.

Donacija je sufinancirana potporom hrvatskog rotarijanskog Distrikta, a vrijedna je 38.800 kuna.

Bez obzira na izazove, prioritete, uz niz akcija koje provode u Međimurju, ovo je još jedna od potvrda da članovi Rotary kluba Čakovec razmišljaju globalno, a djeluju lokalno, što je i misija Rotary klubova u svijetu.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO „Srce je ispunjeno radošću i veseljem jer je duh Vincekova pohoda uspješno održan!“

Objavljeno:

- dana

Facebook/23. Vincekov (virtualni) pohod

Od 15. do 24. siječnja uspješno je održan 23. Vincekov pohod, ovoga puta u virtualnom izdanju.

Uključili su se brojni ljubitelji rekreacije i prirode, zainteresirani pojedinci, udruge, klubovi i društva iz Međimurja i drugih županija, ali i iz drugih država, a pješačke rute sudionici su mogli birati sami te pritom zabilježiti GPS trag, fotografirati svoj pohod te podijeliti fotografiju u Facebook grupi Vincekova pohoda.

Naravno, pripremljena je bila i standardna staza Vincekova pohoda.

„Hvala svima!“

Zadovoljstvo zbog velike zainteresiranosti za neobično izdanje ovog pohoda izrazili su i organizatori iz Planinarskoga društva „Bundek“ na svojim internetskim stranicama.

– Dragi prijatelji, srce je veliko kao kuća, ispunjeno radošću i veseljem, jer je naša želja da održimo duh Vincekova pohoda uspjela u najvećoj mogućoj mjeri. Potaknuli smo stotine i stotine ljudi, trkača, šetača, hodača, sportaša, biciklista, veseljaka i drugih da nam se pridruže u vašim i našim Vincekovim pohodima te da se družimo, razmjenjujemo fotografije i pozitivne vibracije i zato vam od svega srca hvala! Hvala svima koji su se odazvali na hodanje, svima koji su slali fotografije, lijepe riječi podrške i dobre vibracije… – stoji u objavi PD-a „Bundek“, uz nadu da će idući, 24. Vincekov pohod 2022. godine zablistati u punom sjaju te da će biti najbolji, najmasovniji i najveseliji dosad.

– Do onda nemojte stati: hodajte, šetajte, planinarite, trčite, biciklirajte i dalje, čuvajte sebe i druge i šaljite dobre vibracije svuda oko sebe! – poručuju iz „Bundeka“.

Naime, na jedinstveni događaj službeno se prijavilo 400-tinjak sudionika.

Bilo je onih koji su se svojim fotografijama uključili u FB grupu, ali i onih koji se nisu prijavili, ali su hodali.

Vincekova staza bila je posjećena svakim danom te je njome prolazilo puno entuzijastičnih grupa, naravno, držeći se epidemioloških mjera, rekla je Sonja Vršić, predsjednica PD-a „Bundek“.

Dodajmo da će autori najzanimljivijih i najkreativnijih fotografija s temom 23. Vincekova pohoda biti nagrađeni.

Nastavite čitati