Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija u svega četiri godine postala je najveće gradilište i perjanica razvoja cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Puna 22 dana i s više od 110 različitih događanja i manifestacija obilježavani su Dani Međimurske županije, a vrhunac proslave bila je svečana sjednica Županijske skupštine.

Dan Međimurske županije proteklog petka obilježen je 22. put zaredom, a Spomendan Hrvatskog sabora na Zrinske i Frankopane šesti put, i to kao spomen na datum kada su hrvatski plemenitaši Zrinski i Frankopan, 30. travnja 1671. godine, dali svoje živote za domovinu, čime je označen završetak još jedne epizode u višestoljetnoj borbi hrvatskog naroda za nezavisnost i slobodu.

Radili smo energično, dinamično, transparentno, bez mrlja i afera, kaže župan Posavec

Domaćini proslave, međimurski župan Matija Posavec sa svojim zamjenicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem, te predsjednik Skupštine Mladen Novak ugostili su brojne prijatelje Međimurske županije među kojima je bilo i troje saborskih zastupnika Bernarda Topolko, Darko Horvat i Stjepan Kovač.

– U odnosu na prije četiri godine, Međimurje je danas uspješnije, a za četiri godine bit će još bolje, jer gradimo javnu infrastrukturu i stvaramo uvjete ponajviše europskim novcem, a županijski proračun u potpunosti usmjeravamo prema građanima. 

Manja nezaposlenost 

Na taj način ne samo deklarativno već vrlo konkretno rješavamo one probleme koji nas muče i koji se ne mogu riješiti preko noći, poput niskih plaća ili situacije koja nas je zatekla na početku mandata s velikom nezaposlenošću, koja je smanjena za čak 50 posto. Jednostavno, sve ono što smo činili, činili smo vrlo energično, dinamično, transparentno, bez mrlja i afera, i mislim da su građani to prepoznali – rekao je župan Matija Posavec.

50 posto je manja nezaposlenost u Međimurju danas nego što je bila na početku našeg mandata prije četiri godine, a trend smanjivanja će se i nastaviti – odlučan je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurje je prema mnogim ocjenama postalo najveće gradilište u Hrvatskoj upravo zahvaljujući uspješno pripremljenim projektima koji se financiraju kroz europske fondove. Riječ je o projektima koji su otvorili ili će u skoroj budućnosti otvoriti nova radna mjesta, a pozitivna poduzetnička klima koja je nastala velikim je dijelom takva zbog sve pozitivnije percepcije Međimurja danas nego što je to bilo prije četiri godine.

– Kada sve skupa zbrojimo, pozitivni rezultati nisu slučajni, a rezultati koji nas tek očekuju slijedom svega ovoga bit će još bolji te vjerujem da ćemo u mnogo čemu biti perjanica Hrvatske – dodao je Matija Posavec.
A mnoge rezultate ne bi bilo moguće dostići da nije bilo složnosti u donošenju odluka.

– Zadovoljan sam i ponosan na način koji smo proveli četiri godine u Skupštini, na način donošenja zaključaka svih onih odluka koje su bile važne za Međimursku županiju. Posebno ako gledamo situaciju na nacionalnoj razini, mi smo se uistinu okupili u cilju da napravimo najbolje za Međimurje, definirali smo zajedničke ciljeve, na njima zdušno radili, zbog čega je i slika Međimurja prema van bolja – naglasio je Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije.

Nagrade Zrinski

Svečana sjednica bila je prilika da se uruče povelje Međimurske županije te nagrade Zrinski pojedincima i udrugama koji su tijekom proteklog razdoblja na dostojan način predstavljali Međimurje. 

Povelje su primili Vanja Štebih za aktivno sudjelovanje te časno i uzorno izvršavanje dužnosti gardista u Zrinskoj gardi Čakovec, Davor Žerjav za izniman doprinos i zalaganje u promociji fotografije i vizualne kulture u Međimurskoj županiji, Andreja Bogdan za veliku i nesebičnu pomoć hrvatskim braniteljima liječenim od PTSP-a te znanstveni doprinos u području psihologije, kao i Matica umirovljenika Međimurske županije na čelu s Nadom Lovrec.

Najviša županijska priznanja, nagrade Zrinski, primili su Mladen Grubić iz Kotoribe za značajan pedagoški rad u odgoju i obrazovanju djece te za stvaralački pristup i doprinos novinarstvu, primarijus doktorica Marija Hegeduš-Jungvirth za izniman doprinos u poboljšanju kvalitetne zdravstvene skrbi djece te stručni i znanstveni doprinos u promicanju zdravlja djece, Ivan Ujlakij iz Mačkovca za značajne rezultate u promicanju kulturne baštine i izraženu aktivnost u organizaciji amaterskih okupljanja i djelovanja, Mladi informatičari Strahoninca (MIS) za postignute velike rezultate u informatičkom obrazovanju djece i mladih te Kulturno-umjetnička udruga “Seljačka sloga” Nedelišće za veliki doprinos na očuvanju kulturne baštine.

Nagradu Zrinski za životno djelo, za poseban i nezamjenjiv doprinos koji kao volonterka daje razvoju društva i poboljšanju kvalitete života, primila je Alenka Novak iz Pribislavca.
– Vrlo sam ponosna na Nagradu i posvećujem je svojoj obitelji, suprugu Ivi, djeci Miroslavi, Hrvoju, Zrinki i maloj bebi koja uskoro dolazi na svijet. Ova nagrada je moj život, život u Međimurju i ljudima u njemu – rekla je Alenka Novak.

Izvor: RT
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

VIDEO Debitantski videospot kotoripske country grupe Veni Vidi Whiskey “Born to be Free”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kotoriba je kotao u kojem su se smiješali maštoviti sastojci od kojih se prošle godine rodio novi hrvatski bend s prepoznatljivim zvukom!

Nositelji su pamtljiva imena Veni Vidi Whiskey, a sviraju ono što vole i dolazi im prirodno – country. Kostur grupe čini akustična četvorka: Renato Mikulan (gitara, tamburin, bisernica), Toni Miklobušec (vokal, cajon, usna harmonika), Krunoslav Siladi (kontrabas) i Damir Dolenec (gitara), dok im podršku na back vokalima pružaju Ana Radmanić i Michelle Fundak, koja je osmislila i ime benda. Zadnjega dana travnja javnosti su predstavili svoj prvi autorski singl i videospot „Born to be free“.

Od tambure do viskija

– Priča je započela tako da su tri četvrtine benda svirale tamburice u KUD-u Kotoriba. U želji za kvalitetnijim druženjem počeli smo svirati između ili nakon proba. Radilo se pretežno o obradama pjesama kojima smo mogli upotpuniti bajkerske fešte. Počeli smo se fokusirati na strane pjesme i shvatili da nam to svima odgovara, osobito stvari kao što su one Johnnyja Casha i Willieja Nelsona.
Moramo priznati da nam to što smo akustični olakšava puno toga: kako ne trebamo ozvučenja, jako smo mobilni, tako da elektrifikacija nije u planu (smijeh) Reakcije na naš prvi spot su odlične, komentari su jako pozitivni i to nam daje dodatan vjetar u leđa – kaže „viskijevac“ Renato Mikulan.

Grupa je potpisala ugovor s izdavačkom kućom Spona Music iz Zagreba, a njihov će nastupni autorski singl otvoriti Sponinu EP kompilaciju „Country of Origin: Croatia“, koja uskoro izlazi.

– Čini nam se da je ime originalno, prepoznatljivo i da dobro opisuje duh countryja i naše glazbe (smijeh) Viski i country, naime, neraskidivo su vezani – objašnjava kontrabasist Krunoslav Siladi. Dodaje da i dalje sviraju covere, no da su trenutačno orijentirani na autorske skladbe.

Sloboda i prihvaćenost

– Svi surađujemo u procesu stvaranja, što nam je, na kraju krajeva, i cilj. Pjesma „Born to be free“ nastala je na temeljima ideje slobode, što je velika motoristička strast koja nam je svima važna. Uz kadrove u kojima je prikazan „život na motoru“, spot je orijentiran i na putovanje koje od samoće vodi do prihvaćanja – kažu iz benda.

Singl je snimljen u studiju Benjamina Fabića, koji je u ruke za ovu prigodu uzeo i bubnjarske palice. Spot je sniman na nekoliko lokacija – na farmi konja „Muškatljin“, u garaži jednoga od članova benda te u prostorijama clubhousea Moto kluba “Rolling Fish”. Za ideju, režiju, montažu i rukovanje kamerom zaslužan je Denis Radmanić iz „Cutt Productiona“ uz pomoć kolege Matije Režeka (također „Cutt Production“), Marka Habuša i Lore Piškurić. Zahvalni su i Damiru Markaču koji im je pomogao s rasvjetom, a više puta i s ozvučavanjem, kao i glumcima u spotu: Karlu Žgancu, Gabrijelu Dolencu, Zvonku Habušu, Vinku Dolencu i Aleksandru Patafti.

– Hvala svima koji su nam pomogli u stvaranju ove lijepe priče, a ostalima želimo da uživaju u pjesmi i spotu! – poručuju „viskijevci“.

Nastavite čitati

Međimurje

Medicinskim sestrama i tehničarima ŽB-a Čakovec čestitke i zahvale za predan i nesebičan rad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, upriličeno je prigodno obilježavanje za medicinske sestre i tehničare Županijske bolnice Čakovec koji ove godine obilježavaju „okrugle“ godišnjice rada.

Marija Branković, Darinka Žvorc-Novak i Dijana Kos navršile su 40 godina rada, a Marijana Đurinić, Tanja Krnjak, Valerija Horvat, Zdenka Jarni i Lidija Marciuš 30 godina rada.

Kristina Cmrečki, Ivana Resman, Marina Režek, Jasna Rakić, Gordana Janković, Aleksandar Masten i Suzana Štefulj u Županijskoj bolnici Čakovec punih su 20 godina, a 10 godina rada obilježavaju Lucija Čmrlec, Robert Hunjadi, Dario Kukovec, Gordana Tasković i Sanja Galović.

Predan i nesebičan rad

Čestitke i zahvale na predanom i nesebičnom radu uputili su im župan Međimurske županije Matija Posavec s pročelnicom UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonjom Tošić-Grlač, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Igor Šegović, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Goran Toplek te predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Međimurske županije Marija Prekupec.

– Medicinske sestre i tehničari osobe su s kojima pacijenti i njihove obitelji ostvaruju prvi kontakt. Zahvaljujući njima, njihovom autoritetu, empatiji, znanju i ljubaznosti, pacijenti se prilikom dolaska u Županijsku bolnicu Čakovec osjećaju sigurno i imaju dobru sliku o našoj bolnici – istaknuo je dr. Igor Šegović.

Važnost medicinskih sestara i tehničara posebno je prepoznata u posljednjih godinu dana, tijekom pandemije koronavirusom, jer su njihova stručnost i vrijednosti koje predstavljaju jedan od najvažnijih kotačića funkcioniranja zdravstvenog sustava.

– U posljednjih godinu dana u Županijskoj bolnici Čakovec zbog koronavirusa hospitalizirano je 1114 osoba, dok je u cijeloj Međimurskoj županiji evidentirano 15.298 oboljelih. Zajedno s liječnicima i ostalim djelatnicima uključenima u zdravstveni sustav, odradili ste ogroman posao i dali veliki doprinos održivosti našeg zdravstvenog sustava, uključeni ste u akcije cijepljenja koje smo krenuli provoditi prvi u Hrvatskoj, spasili ste brojne živote, a našim ste pacijentima heroji. Hvala vam na tome! – poručio je župan Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!