Povežite se s nama

Život i društvo

Pomozite i darujte krv: u Općoj bolnici Varaždin manjak je svih krvnih grupa

Objavljeno:

- dana

U Općoj bolnici Varaždin, čiji je Odjel za transfuzijsku medicinu i subregionalni centar u proizvodnji krvnih pripravaka – manjak je gotovo svih krvnih grupa.

– Prvenstveno se tu radi o negativnim krvnim grupama, odnosno A -, B -, 0 -, AB -, ali nedostaje i A+, B+, AB +, a uvijek dobro dođe 0 + krvna grupa – nabrojala je voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin Gordana Jaklin.

Smanjio se i broj darivatelja, tako su primjerice nekad na dnevnoj bazi imali do 40 darivatelja, a sad se to svelo na deset, 15 darivatelja dnevno.

Dobrovoljna darivanja krvi kako u samoj bolnici, tako i na terenu provode se uz strogo poštivanje najviših higijenskih standarda prema preporukama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i transfuzijsku medicinu.

– Prilikom dobrovoljnog darivanja krvi strogo se mora pridržavati mjera udaljenosti između osoba – najmanje jedan do dva metara, također osigurali smo i punktove za dezinfekciju ruku djelatnika i darivatelja, te nošenje zaštitnih maski za lice, a ujedno mjerimo i temperaturu svim dobrovoljnim darivateljima krvi. Ograničili smo i broj darivatelja koji istovremeno borave u prostoriji, a osigurali smo i protočnost od mjesta uzimanja anamnestičkih podataka od darivatelja do mjesta gdje se daruje krvi. Također, molimo i apeliramo na sve darivatelje da izbjegavaju bliži socijalni kontakt te da se suzdržavaju od uobičajenih mjera neverbanog komuniciranja kao što je rukovanje – naglasila je Jaklin.

Zbog izvanredne epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj reorganizirao se i rad na Odjelu za transfuzijsku medicinu. Iz tih razloga darivanje krvi odvija se na Odjelu za transfuzijsku medicinu svaki radni dan osim u utorak kada izlaze na akcije dobrovoljnog darivanja krvi izvan Ustanove. Na darivanje krvi možete doći u ponedjeljak i petak od 7:30 do 11 sati, a srijedu i četvrtak od 7:30 do 13 sati.

Iz Odjela za transfuziju zahvaljuju svima koji se i u ovim teškim trenucima odazivaju na dobrovoljno darivanje, jer bolesnici čije izlječenje, a ponekad i sam život, ovise o transfuzijskom liječenju, nažalost, ne mogu čekati da pandemija COVID-19 virusom prođe.

Život i društvo

FOTO Čak 250 konjara iz cijele Hrvatske i Slovenije na Konjičkim igrama u Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Varaždinska županija

U organizaciji Općine Petrijanec i Udruge “Konj, moj prijatelj” te u suorganizaciji Varaždinske županije i općina Cestica, Vinica, Maruševec i Sračinec u Zelendvoru su u nedjelju, 23. lipnja održane Konjičke igre.

Cilj konjičkih igara bio je druženje vlasnika konja, držatelja i ljubitelja konja, kao i približavanje tih plemenitih životinja široj populaciji kroz različiti sadržaj. Uz organizatore manifestacije, predsjednika Udruge “Konj, moj prijatelj” Zdenka Marenčića i načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, pozdravne riječi uputili su u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka županijski vijećnik Krunoslav Lukačić i saborski zastupnik Predrag Štromar.

Konjičke igre u Zelendvoru prerasle su tako u respektabilnu manifestaciju koja je okupila više od 250 konjara iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siniša Horvat iz DVD-a Varaždinbreg sjajni četvrti na najtežem europskom vatrogasnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Samo osam je stotinki dijelilo vatrogasca DVD Varaždinbreg, Sinišu Horvata da se s vatrogasnog natjecanja u Europi, „Firefighter Challenge-TFA Hungary 2024“, vrati s osvojenom broncom.

No, kad se zna da se radi o najtežem vatrogasnom natjecanju u Europi, Horvatovo je četvrto mjesto ionako senzacija za hrvatsko vatrogastvo. U ukupnom je poretku, TFA Team Croatia d 13 timova zauzeo 5, mjesto.

Siniša Horvat i Andy Barulek, također iz DVD-a Varaždinbreg, jedini su Hrvati koji su okušali svoju spremnost s najboljim europskim vatrogascima, a u tome ih je, uz Varaždinsku županiju i Općinu Gornji Kneginec, podržala i Hrvatska vatrogasna zajednica.

Vatrogasci su se u mađarskom Sombotelu  natjecali u iznimno teškim uvjetima, pod punom opremom na čak 32 stupnja Celzija, što je dodatno pridonijeli dramatičnosti natjecanja, pa je od stotinu prijavljenih vatrogasaca iz četiri zemlje – Austrije, Slovačke, Mađarske i Hrvatske – natjecanje završilo njih 89-ero.

– Bravo za naše operativce koji su pokazali da se ravnopravno mogu nositi s europskim vatrogascima u svim zadaćama, čime promiču hrvatsko vatrogastvo u Europi i svijetu – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Slavko Tucaković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje