Povežite se s nama

Međimurje

Popevka – 14. hrvatski projekt na listi UNESCO-a

Objavljeno:

- dana

POPEVKA

Međimurska popevka bi do 2018. godine trebala ući na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Proces kandidature je počeo, a kad završi, popevka će biti 14. projekt na listi nematerijalne baštine iz Hrvatske. Popevka je proglašena hrvatskim kulturnim dobrom, što je otvorilo put k UNESCO-u. Međimurska popevka datira iz 16. stoljeća i neizostavni je dio kulture i identiteta Međimurja, ali i hrvatske kulturne prepoznatljivosti. Prema prijedlogu predlagatelja međimurske popevke za UNESCO-ovu reprezentativnu listu, neki od kriterija bili su dugovječnost djelovanja, organizacija smotri i srodnih manifestacija, važnije lokalne, državne i međunarodne nagrade te manjinska folklorna društva.

Međimurska popevka istaknuta kao biser tradicijske kulture

Na sastanku krajem prošlog tjedna su o ulasku u završnicu kandidature razgovarali župan Matija Posavec i zamjenica Sandra Herman, voditelj Turističke zajednice Rudi Grula, predstavnici Ministarstva kulture i Instituta za etnologiju i folkloristiku na čelu s koordinatoricom projekta Lidijom Bajuk, voditelji folklornih društava…
– Dobiti ovakvu priliku znači da Međimurje i nešto iz Međimurja dolazi na kartu svijeta – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec. Međimurska popevka je istaknuta kao jedan od bisera hrvatske tradicijske kulture, koja ima realne razloge biti upisana na ovu, kako je nazvana, reprezentativnu listu čovječanstva.

Projektom će koordinirati Lidija Bajuk, asistentica u Institutu za etnologiju i folkloristiku. – Mogućnosti su beskrajne, na umjetničkom području, znanstvenom, stručnom, turističkom, u mnogim segmentima. Moj zavičaj nisu više samo ove zgrade, ljudi s kojima sam dijelila školske klupe i kolege s kojima sam radila, moj zavičaj je međimurska popevka, koja objedinjuje i ono stvarno i ono intimno – emotivna je Lidija Bajuk.

Na sastanku je naglašeno da su za proglašavanje popevke hrvatskim kulturnim dobrom, a uskoro i svjetskim, uz Kulturno umjetničku udrugu Seljačka sloga, zaslužni i Zajednica HKUU-a Međimurske županije te Udruga Matapur, koji su cijelu inicijativu pokrenuli još prije nekoliko godina. Ovo je godina u kojoj će započeti obnova Staroga grada Zrinskih, vrijedna 44 milijuna kuna – kandidata za listu Kulturne baštine – i u kojoj će međimurska popevka ući na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine. – To samo znači da će u ovoj godini međimurska kultura i međimurska tradicija doista doživjeti svoju renesansu – rekao je župan Matija Posavec.
Na UNESCO-voj listi od hrvatske glazbene baštine nalazi se i dalmatinsko klapsko pjevanje.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Država pčelarima sufinancira kupnju šećera za prihranu pčela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, traje do 15. listopada.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Obrazac zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nastavite čitati

Međimurje

Tereza Kesovija i Zorica Kondža kao vrhunac Adventa u Gradu Rudara!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Rudara godine 2019. iz dana u dan punio je Centar za kulturu „Rudar“.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacija se nije mogla održati godinu kasnije, a i Ljeto uz Muru održano je u izmijenjenom formatu. Ove godine Grad Mursko Središće ponovo će organizirati bogati program, a vrhunac će biti koncerti dvije legende hrvatske glazbene scene, Tereze Kesovije i Zorice Kondže.

Koncerti će se održati vikend prije Božića pa će tako u petak, 17. prosinca, nastupiti Zorica Kondža, a u subotu, 18. prosinca Tereza Kesovija. Kako je Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću premalen za takav koncert, posebno uz pridržavanje eventualnih mjera i preporuka u to vrijeme, koncerti će se održati u sportskoj dvorani u Murskom Središću.

To će biti tek vrhunac Adventa, koji će osim ovih velikih koncerata biti ispunjen i različitim sadržajem za sve generacije. Koncerti duhovne glazbe, nastupi lokalnih glazbenika, predstave za djecu, aktualni filmski naslovi i slično. Kompletan program bit će dostupan uskoro.

U ovom trenutku ne možemo znati kakva će biti situacija s pandemijom koronavirusa i kakve će mjere i preporuke biti raspisane od strane HZJZ-a, ali moguće je da će na događaje moći samo posjetitelji s COVID-putovnicama. Grad Mursko Središće sve će postojeće mjere poštivati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje