Povežite se s nama

Međimurje

Popevka – 14. hrvatski projekt na listi UNESCO-a

Objavljeno:

- dana

POPEVKA

Međimurska popevka bi do 2018. godine trebala ući na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Proces kandidature je počeo, a kad završi, popevka će biti 14. projekt na listi nematerijalne baštine iz Hrvatske. Popevka je proglašena hrvatskim kulturnim dobrom, što je otvorilo put k UNESCO-u. Međimurska popevka datira iz 16. stoljeća i neizostavni je dio kulture i identiteta Međimurja, ali i hrvatske kulturne prepoznatljivosti. Prema prijedlogu predlagatelja međimurske popevke za UNESCO-ovu reprezentativnu listu, neki od kriterija bili su dugovječnost djelovanja, organizacija smotri i srodnih manifestacija, važnije lokalne, državne i međunarodne nagrade te manjinska folklorna društva.

Međimurska popevka istaknuta kao biser tradicijske kulture

Na sastanku krajem prošlog tjedna su o ulasku u završnicu kandidature razgovarali župan Matija Posavec i zamjenica Sandra Herman, voditelj Turističke zajednice Rudi Grula, predstavnici Ministarstva kulture i Instituta za etnologiju i folkloristiku na čelu s koordinatoricom projekta Lidijom Bajuk, voditelji folklornih društava…
– Dobiti ovakvu priliku znači da Međimurje i nešto iz Međimurja dolazi na kartu svijeta – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec. Međimurska popevka je istaknuta kao jedan od bisera hrvatske tradicijske kulture, koja ima realne razloge biti upisana na ovu, kako je nazvana, reprezentativnu listu čovječanstva.

Projektom će koordinirati Lidija Bajuk, asistentica u Institutu za etnologiju i folkloristiku. – Mogućnosti su beskrajne, na umjetničkom području, znanstvenom, stručnom, turističkom, u mnogim segmentima. Moj zavičaj nisu više samo ove zgrade, ljudi s kojima sam dijelila školske klupe i kolege s kojima sam radila, moj zavičaj je međimurska popevka, koja objedinjuje i ono stvarno i ono intimno – emotivna je Lidija Bajuk.

Na sastanku je naglašeno da su za proglašavanje popevke hrvatskim kulturnim dobrom, a uskoro i svjetskim, uz Kulturno umjetničku udrugu Seljačka sloga, zaslužni i Zajednica HKUU-a Međimurske županije te Udruga Matapur, koji su cijelu inicijativu pokrenuli još prije nekoliko godina. Ovo je godina u kojoj će započeti obnova Staroga grada Zrinskih, vrijedna 44 milijuna kuna – kandidata za listu Kulturne baštine – i u kojoj će međimurska popevka ući na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine. – To samo znači da će u ovoj godini međimurska kultura i međimurska tradicija doista doživjeti svoju renesansu – rekao je župan Matija Posavec.
Na UNESCO-voj listi od hrvatske glazbene baštine nalazi se i dalmatinsko klapsko pjevanje.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U školama održane pokazne vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u većini je školskih ustanova prvog dana drugog polugodišta održana pokazna vježba evakuacije i spašavanja u slučaju potresa.

Jedna od ustanova u kojima su naučili kako postupiti u slučaju zemljotresa je Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, u kojoj je vježba održana radi sigurnosti učenika i zaposlenika škole.

– Učitelji su na prvom satu upoznali učenike s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a na pokaznoj vježbi učenici i učitelji vježbali su izlazak iz zgrade škole prema planu evakuacije – navela je Sanja Posavec iz osnovne škole u Maloj Subotici.

Vježbi su prionuli i u Murskom Središću. U tamošnjoj osnovnoj školi u 10:15 zazvonilo je školsko zvono koje je označilo imaginarni potres, tijekom kojeg je također provedena vježba evakuacije i spašavanja.

– Učenici su se sklonili ispod školskih klupa, a nakon „potresa“ su svi zajedno sa svojim učiteljicama i svim zaposlenicima škole krenuli prema školskom dvorištu, na mjesto koje je sigurno od dodatnih mogućih urušavanja – ističu iz OŠ Mursko Središće.

Voditelj evakuacije bio je Vladimir Huzjan, a svi učenici ponijeli su se veoma zrelo i pribrano te je vježba uspješno provedena.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju ove nedjelje 16 novooboljelih, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 188 osoba, od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavile su se 23 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 302.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 841 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina s pridruženim bolestima.

U nedjelju, 24. siječnja, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji i dalje je u trendu pada te iznosi 132 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 205 prošle nedjelje), odnosno 154 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 255 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 957 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 15,1 %, što je manje nego tjedan ranije kada je iznosio 18,5%.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected] Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati