Povežite se s nama

Međimurje

Popevka – 14. hrvatski projekt na listi UNESCO-a

Objavljeno:

- dana

POPEVKA

Međimurska popevka bi do 2018. godine trebala ući na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Proces kandidature je počeo, a kad završi, popevka će biti 14. projekt na listi nematerijalne baštine iz Hrvatske. Popevka je proglašena hrvatskim kulturnim dobrom, što je otvorilo put k UNESCO-u. Međimurska popevka datira iz 16. stoljeća i neizostavni je dio kulture i identiteta Međimurja, ali i hrvatske kulturne prepoznatljivosti. Prema prijedlogu predlagatelja međimurske popevke za UNESCO-ovu reprezentativnu listu, neki od kriterija bili su dugovječnost djelovanja, organizacija smotri i srodnih manifestacija, važnije lokalne, državne i međunarodne nagrade te manjinska folklorna društva.

Međimurska popevka istaknuta kao biser tradicijske kulture

Na sastanku krajem prošlog tjedna su o ulasku u završnicu kandidature razgovarali župan Matija Posavec i zamjenica Sandra Herman, voditelj Turističke zajednice Rudi Grula, predstavnici Ministarstva kulture i Instituta za etnologiju i folkloristiku na čelu s koordinatoricom projekta Lidijom Bajuk, voditelji folklornih društava…
– Dobiti ovakvu priliku znači da Međimurje i nešto iz Međimurja dolazi na kartu svijeta – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec. Međimurska popevka je istaknuta kao jedan od bisera hrvatske tradicijske kulture, koja ima realne razloge biti upisana na ovu, kako je nazvana, reprezentativnu listu čovječanstva.

Projektom će koordinirati Lidija Bajuk, asistentica u Institutu za etnologiju i folkloristiku. – Mogućnosti su beskrajne, na umjetničkom području, znanstvenom, stručnom, turističkom, u mnogim segmentima. Moj zavičaj nisu više samo ove zgrade, ljudi s kojima sam dijelila školske klupe i kolege s kojima sam radila, moj zavičaj je međimurska popevka, koja objedinjuje i ono stvarno i ono intimno – emotivna je Lidija Bajuk.

Na sastanku je naglašeno da su za proglašavanje popevke hrvatskim kulturnim dobrom, a uskoro i svjetskim, uz Kulturno umjetničku udrugu Seljačka sloga, zaslužni i Zajednica HKUU-a Međimurske županije te Udruga Matapur, koji su cijelu inicijativu pokrenuli još prije nekoliko godina. Ovo je godina u kojoj će započeti obnova Staroga grada Zrinskih, vrijedna 44 milijuna kuna – kandidata za listu Kulturne baštine – i u kojoj će međimurska popevka ući na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine. – To samo znači da će u ovoj godini međimurska kultura i međimurska tradicija doista doživjeti svoju renesansu – rekao je župan Matija Posavec.
Na UNESCO-voj listi od hrvatske glazbene baštine nalazi se i dalmatinsko klapsko pjevanje.

Izvor:
Foto:

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje