Povežite se s nama

Život i društvo

Poskupljuje ludbreški vrtić, ali dobra je vijest da cijena za roditelje ostaje ista

Objavljeno:

- dana

U ludbreškim vrtićima uskoro će doći do korekcija cijena. Grad Ludbreg trenutno po pojedinom djetetu osigurava sredstva za sufinanciranje u iznosu od 163 eura mjesečno te je kao osnivač utvrdio ekonomsku cijenu boravka u Dječjem vrtiću Radost Ludbreg u iznosu od 243 eura po djetetu za djecu vrtićke dobi te 256 eura mjesečno po djetetu jasličke dobi.

S obzirom na povećanje troškova vrtića, a prvenstveno sredstava za plaće zaposlenih, zbog povećanja minimalne plaće te zakonskih izmjena vezano uz poreze i doprinose iz i na plaće zaposlenih, predloženo je povećanje sufinanciranja od strane Grada u iznosu od 30 eura za koliko raste i ekonomska cijena (ukupna mjesečna cijena vrtića po djetetu). Prijedlog odluke naći će se pred gradskim vijećnicima na sjednici u utorak, 16. siječnja.

– Ono što je važno za roditelje je da cijena njihovog djela financiranja ostaje ista što se tiče gradskog vrtića. Privatni vrtići će biti tretirani jednako, dakle sufinancirat će se također u iznosu od 193 eura, samo što privatni vrtići imaju slobodu sami određivati ekonomsku cijenu, pa onda cijena koju plaćaju roditelji ovisi o odluci vrtića. – istaknuo je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Ponovimo, nova ekonomska cijena za boravak u Dječjem vrtiću Radost iznosit će 273 eura mjesečno po djetetu vrtićke dobi te 286 eura mjesečno po djetetu jasličke dobi. Razliku u financiranju pokrit će Grad Ludbreg stoga će cijena za roditelje ostati ista.

– Sav teret inflacije, poskupljenja i većih plaća preuzima Grad na sebe. Prošle godine je Ministarstvo znanosti i obrazovanja radilo statistiku i došlo se do prosječne ekonomske cijene vrtića od gotovo 300 eura. Ona je u Ludbregu puno niža. Uvijek smo nastojali sačuvati najnižu moguću cijenu za roditelje u cijeloj toj priči. – zaključuje gradonačelnik Bilić.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje