Povežite se s nama

U fokusu

Poslodavci traže više od 22.000 radnika, zaposlili bi i strance i umirovljenike, evo što se najviše traži

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na početku lipnja i turističke sezone u Hrvatskoj otvoreno je nešto više od 22 tisuće radnih mjesta. Među njima najtraženiji su prodavač(ic)a, konobar(ic)a i čistač(ic)a.

Po nekim procjenama trgovaca nedostaje oko deset tisuća. Taj sektor trenutno drže umirovljenici, studenti, agencijski radnici i stranci.

Na popisu traženih zanimanja su i medicinske sestre i tehničari. Vozači/ce su na sedmom mjestu najpoželjnijih radnika/ca. Vrlo traženi su vozači/ce kamiona i buseva, ne samo kod nas, već u čitavoj Europi. Goran Brumnjak za N1 je otkrio da nedostaje oko pet tisuća profesionalnih vozača.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je nedavno da je u prva dva mjeseca 2024. izdano 43 tisuće dozvola za rad i boravak stranaca, 46 posto više nego u istom razdoblju lani. Sustavom izdavanja dozvola za boravak i rad na temelju tzv. testa tržišta rada HZZ-a od 2021. omogućeno je zapošljavanje stranaca i u zanimanjima gdje ne postoji manjak radne snage.

Diljem obale kao i u mjestima i gradovima u unutrašnjosti traže se kuhari/ce. Iako su rijetki poslovi koji ističu cijenu rada, radnici s otprilike dvije do tri godine iskustva u ugostiteljstvu mogu biti plaćeni i do 1600 eura neto.

Kao i konobar(ic)a, koji su drugo najtraženije zanimanje trenutačno, nedostaje i kuhar(ic)a.

Budući da turistička sezona uvelike ovisi o uslužnim djelatnostima, vapimo za dodatnom radnom snagom pa stoga nimalo ne čudi što je u ugostiteljstvu najveća naknada za rad. Unazad nekoliko godina sezona ovisi o stranim sezonskim radnicima od kojih većina dolazi iz susjednih zemalja poput Srbije i BiH.

Zanimljivo je pak da je ukupan broj nezaposlenih prema podacima HZZ-a otprilike četiri puta veći od broja ponuđenih radnih mjesta – 88 050 osoba.

U fokusu

HŽ: Na dionici Čakovec – Varaždin – Koprivnica vlakovi će voziti 100 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su sastanak s predstavnicima HŽ Infrastrukture, predsjednikom Uprave Ivanom Kršićem i zamjenicom direktora Sektora za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova Janjom Groš na temu kapitalnih projekata u gradu Varaždinu.

Sastanku su prisustvovali i direktor gradske tvrtke Varkom Bruno Ister, pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina Vlado Podbrežnički, predstavnici tvrtke Via plan, projektant Igor Mrak te Voditeljica odsjeka za izgradnju i održavanje objekata i komunalne infrastrukture Grada Varaždina Martina Cesar-Kelemen.

Najvažnija tema sastanka bila je rješavanje problema Kućanske rampe stoga je Via plan prezentirao trenutni status izrade glavnog projekta deniveliranog prolaza ispod pruge i rekonstrukcije dvaju raskrižja na ulici Frana Supila te se provela konstruktivna rasprava oko operativnih izazova. Također su otvorena pitanja rješavanja imovinsko pravnih odnosa, odnosno imovine HŽ Infrastrukture koja bi mogla biti interesantna Gradu Varaždinu za dugoročni zakup, kao i problematika rješavanja pružnih prijelaza bez branika ili polubranika u Varaždinu. Predsjednik Uprave pojasnio je predstavnicima Grada Varaždina u kojem smjeru se radi na razvoju i ulaganju u HŽ Infrastrukturi, odnosno rekonstrukciji i modernizaciji željeznica.

Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je, između ostalog, važnost povezivanja grada Varaždina željezničkim prometom s ostalim dijelovima Hrvatske, posebice Zagrebom. Predsjednik Uprave je izvijestio Grad Varaždin da je u tijeku natječaj za rekonstrukciju regionalnih i lokalnih pruga za dionicu Čakovec – Varaždin – Koprivnica vrijedan 170 milijuna eura čime će se podići brzina na pruzi između navedenih gradova na 100 km/h.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan proglasio elementarnu nepogodu od tuče za Grad Novi Marof i Općinu Breznički Hum

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: posljedice tuče u Podrutama

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode od tuče za Grad Novi Marof te za Općinu Breznički Hum.

Naime, Grad Novi Marof i Općinu Breznički Hum dana 16. lipnja 2024. godine pogodila je prirodna nepogoda tuča s velikim razmjerima štete i to prvenstveno na voćarskim, vinogradarskim, povrtlarskim i ratarskim kulturama. Prve procjene šteta na poljoprivrednim kulturama kreću se od 60% do 100%.

Isto tako na nekim dijelovima naselja u općini Breznički Hum velike su štete i na komunalnoj infrastrukturi, cestama i lokalnim putevima.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta zaprimilo je 19. lipnja zahtjeve od Grada Novog Marofa i od Općine Breznički Hum za proglašenjem prirodne nepogode.

Uvidom u spomenute zahtjeve utvrđeno je da su isti podnijeti sukladno citiranoj odredbi ZUUPPN te da su ostvareni zakonom propisani uvjeti za proglašenjem prirodne nepogode na navedenom području.

Prilikom konačne procjene štete županijsko povjerenstvo prihvaća isključivo procjene koje je obavilo općinsko povjerenstvo.

Županijsko povjerenstvo prijavljene konačne procjene štete dostavlja Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima u roku od 60 dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode putem Registra šteta. Prilikom konačne procjene štete županijsko povjerenstvo prihvaća isključivo procjene koje je obavilo općinsko ili gradsko povjerenstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje