Povežite se s nama

Crna kronika

Povećanje: u Varaždinskoj županiji ove godine poginulo 6 osoba u prometnim nesrećama

Objavljeno:

- dana

U prvih pet mjeseci 2021. godine na području Policijske uprave varaždinske evidentirano je povećanje ukupnog broja prometnih nesreća, te broja poginulih osoba i lako ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na isto razdoblje 2019. i 2020. godine.

Broj teško ozlijeđenih osoba na razini je 2019. godine, te manji u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Iz grafikona je vidljivo da je tijekom prvih pet mjeseci 2021. godine došlo do povećanja ukupnog broja prometnih nesreća za 19 % u odnosu na 2019. godinu i 65 % u odnosu na 2020. godinu, javila je PU varaždinska.

Također, broj smrtno stradalih osoba veći je za 100 % u odnosu na 2019. godinu i za 4 osobe u odnosu na 2020. godinu, dok je broj teško ozlijeđenih osoba na razini 2019. godine i za 35 % manji u odnosu na 2020. godinu.

Broj lako ozlijeđenih osoba veći je za 6 % u odnosu na 2019. godinu i 71 % u odnosu na 2020. godinu.

Negativan trend smrtnog stradavanja, nastavljen je i u mjesecu lipnju 2021. godine kada su u prometnim nesrećama smrtno stradale dvije osobe. Iz navedenog proizlazi da je tijekom 2021. godine (do 30. lipnja) u prometnim nesrećama smrtno stradalo 6 osoba, dok su u istom razdoblju 2020. godine u prometnim nesrećama poginule dvije osobe.

Analitičkim praćenjem podataka utvrđeno je kako su u prometnim nesrećama s poginulim osobama u 2021. godini smrtno stradala 4 vozača motornih vozila (2 vozača osobnog automobila, jedan vozač motocikla i jedan vozač traktora), jedan vozač bicikla i jedan pješak.

Najveći broj navedenih prometnih nesreća dogodio se zbog ljudske pogreške, a glavni uzroci nesreća su nepropisna i neprimjerena brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisno kretanje vozila kolnikom, nepropisno pretjecanje te nepropisno skretanje.

Kao kritične prometnice iskazuju se državne ceste D2 (cesta od graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska do graničnog prijelaza Iloki) i D35 (od Svetog Križa Začretja do Varaždina), a najveći broj prometnih nesrećama dogodio se u četvrtak i subotu.

U cilju suzbijanja i zaustavljanja nepovoljnog trenda događanja teških prometnih nesreća koje za posljedicu imaju smrtno stradavanje osoba, Policijska uprava varaždinska planira u narednom razdoblju sljedeće:

  • provođenje dodatnih preventivno-represivnih aktivnosti usmjerenih na suzbijanje prekršaja koji u značajnijoj mjeri ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa,
  • kontinuirano provođenje represivnih aktivnosti po nadzoru prekršaja vezanih uz brzinu i alkohol na dionicama cesta koje se statistički iskazuju kao potencijalno opasne za događanje teških prometnih nesreća,
  • provođenje aktivnosti prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima,
  • posebna pozornost i postupanje usmjeriti će se na sigurnost najrizičnijih i najranjivijih sudionika u cestovnom prometu (pješaci, mladi vozači, mopedisti, motociklisti, biciklisti, djeca, starije osobe)

Za provedbu navedenih aktivnosti policijski službenici će koristiti svu raspoloživu tehniku za nadzor prometa (uređaje za mjerenje brzine, alkotestiranje, video kamere, ANPR uređaj).

Svjesni činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se utječe na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti samo poduzimanjem mjera policije, ovom prilikom policija poziva sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

Crna kronika

U nesreći kod Lepoglave smrtno stradao vozač

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na državnoj cesti D-74 kod Lepoglave došlo je do prometne nesreće.

U nesreći je muškarac starosti 72 godine sletio s ceste i od posljedica ozljeda na mjesto preminuo.

Promet teče usporeno i promet reguliraju policijski službenici.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Preloga pretjecao traktor pa izazvao frontalni sudar, na teren izašli i vatrogasci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 21. listopada, oko 6 sati i 35 na kolniku državne ceste između Svetog Križa i Preloga, dogodila se prometna nesreća, javila je PU međimurska.

Naime, 40-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka tom prilikom pretjecao je traktor s pridodanom prikolicom koprivničkih registarskih oznaka, kojim je ispred u istom smjeru upravljao 36-godišnji vozač, a da prometna traka kojom namjerava pretjecati nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti da pretjecanjem ne bi ugrozio sigurnost prometa iz suprotnog smjera.

Zbog toga je prednjim dijelom vozila udario u prednji dio osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka s kojim je iz suprotnog smjera upravljao 37-godišnji vozač osobnog automobila.

Uslijed udara vozilo kojim je upravljao 37-godišnjak sišlo je izvan kolnika, dok je vozilo s kojim je upravljao 40-godišnjak u zanošenju djelomično sišao izvan kolnika te je u njega prednjim djelom udario traktor.

Vozilom hitne pomoći u Županijsku bolnicu u Čakovec prevezen je ozlijeđeni 37-godišnjak, dok će se ozljede naknadno okvalificirati.

Kolnik državne ceste u vremenu od 6,50 do 8,05 sati, bio je zatvoren za sav promet te se odvijao obilaznim prometnim pravcima.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Čakovec i Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Preloga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje