Povežite se s nama

Međimurje

Povezivanje muzeja s profesorima povijesti

Objavljeno:

- dana

TRIBINA

Muzej Međimurja Čakovec organizirao je prošlog tjedna tribinu pod nazivom “Muzeji i arhivi u poučavanju povijesti”. 

Održana su četiri zanimljiva predavanja: ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan govorila je o mogućnostima edukacije u MMČ-u, prof. Višnja Matotek za temu izlaganja odabrala je suradnju škole i muzeja, prof. Sonja Miličević Vukelić izlagala je o videozapisima hrvatskih muzejskih zbirki u e-nastavi povijesti, a prof. Zdenko Samardžija obradio je temu “Povjesničar u arhivu – otvaranje novih tema i revizije ranijih istraživanja”.

Na skupu je najavljen novi edukacijski projekt Muzeja i Udruge pod nazivom “UČMUČ” (učenik – muzej – učitelj)

Tribina je održana s ciljem većeg povezivanja muzeja s profesorima povijesti međimurskih škola u zajedničkom kreiranju edukacijskog sadržaja i terenske nastave za učenike.  Na tribini su profesorima podijeljene ankete o dosadašnjoj suradnji muzeja i škola, a odgovori će služiti kao temelj za korigiranje buduće suradnje. Organizatori skupa su Muzej Međimurja i Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava, a suradnik “Školska knjiga” iz Zagreba. Skupu je nazočio i glavni urednik za povijest “Školske knjige” prof. Deniver Vukelić. Na skupu je najavljen novi edukacijski projekt Muzeja i Udruge pod nazivom “UČMUČ” (učenik – muzej – učitelj).

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje