Povežite se s nama

U fokusu

Povjerenstvo: Na dvorani se može uštedjeti 10 milijuna kuna godišnje

Objavljeno:

- dana

Godišnje za dvoranu na Dravi plaćamo 32 milijuna kuna, a ne kontrolira se poštovanje ugovora

Gradski stanovi nisu provjeravali poštuje li se ugovor između Grada i TPN-a Drava. Samo su potvrđivali račune koje je slala privatna tvrtka PPP centar kojoj se pak nadzor plaća 30 tisuća kuna mjesečno. U šest godina koliko dvorana postoji PPP centar nije smanjio niti jedan račun. Do tih podataka došlo je sasvim slučajno Povjerenstvo za utvrđivanje poslovnog i financijskog stanja Javne ustanove Gradski stanovi

U tvrtki koja upravlja Gradskom sportskom dvoranom na Dravi, TPN-u Drava, nije nitko zaposlen. Ta ista tvrtka ne poštuje odredbe Ugovora o javno-privatnom partnerstvu jer prije dvije godine nije u potpunosti oličila tu istu dvoranu. U najvećoj dvorani na sjeveru Hrvatske treniraju samo četiri varaždinska kluba. Ove nepravilnosti utvrdilo je Povjerenstvo za utrđivanje poslovnog i financijskog stanja Javne ustanove Gradski stanovi sasvim slučajno kada su pretresali njihovo poslovanje, a došli su i do izvješća koje su poslali TPN Drava i PPP centar. Nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar smatra da milijuni, točnije 32 milijuna kuna godišnje (pola iz državnog, pola iz gradskog proračuna) nisu opravdani.

“Cijeli JPP počiva na tome da će se 2033. dobiti nova dvorana. To se neće dogoditi. Privatni partner ne poštuje odredbe ugovora.”,
nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar

– Cijeli JPP počiva na tome da će se 2033. dobiti nova dvorana. To se neće dogoditi. Najočitiji primjer za to je činjenica da privatni partner ne poštuje odredbe ugovora. Tako su 2012. trebali oličiti cijelu dvoranu što je trebalo koštati 1,3 milijuna kuna. No privatni partner odlučio je oličiti samo dijelove, na što su potrošili gotovo četri puta manje novaca, oko 300 tisuća kuna – veli Avar. Problem je, ističe Avar, u tome što se, bez obzira na nepoštovanje tih odredbi,račun koji se ispostavlja Gradu nije smanjio ni lipu.

Prezentacija, pa ugovor

Gradski stanovi su ti koji su trebali nadzirati provode li se odredbe velikog ugovora, ali nisu jedini. Da stvar bude još apsurdnija, Gradski stanovi su trebali samo potvrditi račune koje je slala privatna tvrtka PPP centar u vlasništvu Saše Marenjaka, iste osobe koja je 2009. kao predstavnik Hrvatskog instituta za mostove i konstrukcije tadašnjem gradskom poglavarstvu prezentirala studiju ukupnih troškova dvorane. Marenjak je tada poglavarstvu objasnio da “iako su izgradnja i opremanje dvorane koštali 188 milijuna kuna, troškovi izgradnje koštaju 20 do 30 posto životnih troškova u 25 godina”. Te iste godine njegova privatna tvrtka potpisala je ugovor s TPN-om Drava.

– Tadašnja vlast je TPN-u Drava kao privatnom partneru uputila dopis da se angažira PPP centar koji će biti ovlašteni predstavnik Grada. Prema tom ugovoru ta tvrtka bi mjesečno trebala prekontrolirati poštuje li se 246 stavki iz standardi kvalitete prostora i usluga i na temelju te kontrole poslati račun u Grad Varaždin. Ukoliko privatni partner ne poštuje makar i jednu stavku iz ugovora, računi biti trebali biti umanjeni. Najgore u svemu je što PPP centar nije ni jedan račun umanjio niti za jednu lipu – kaže Avar.

Nisu sve oličili, nije bilo restorana ni kafića, a nema niti jednog zaposlenog

U samo tri mjeseca koliko se zajedno s predsjednikom Povjerenstva i HSLS-ovim gradskim vijećnikom Željkom Bunićem bavio skupim ugovorem, naišli su na niz kršenja. – Uz ličenje, najočiti primjer kršenja je nepostojanje restorana koji je trebao imati i vegeterijanski meni, kao i kafić. Restorana nikad nije ni bilo, a preko ljeta, sigurni smo, nije bilo niti kafića. Penali nisu zaračunani. Također, u TPN-u Drava nema niti jednog zaposlenika dok u ugovoru stoji da TPN mora imati vlastitog zaposlenika koji je stručnjak za poslove gospodarenja otpadom. Mjesečno se za taj nepostojeći tim koji upravlja dvoranom plaća 540 tisuća kuna – ističe Bunić.

U najvećoj dvorani na sjeveru treniraju četiri kluba, a građanima se iznajmljuje teren za badminton u hodniku

Zanimljivo je i da u najvećoj dvorani na sjeveru Hrvatske treniraju samo četiri kluba. – Dnevno plaćamo 105 tisuća kuna treninge Odbojkaškog kluba Varaždin, Gradskog rukometnog kluba Varaždin 1930. i Ženskog rukometnog kluba Koka te kuglača. Izračunao sam da sat njhovog treninga košta 12.000 kuna. Istovremeno iznajmljuje se prostor za badminton i stolni tenis građanima, ali ne u dvorani, nego u njenom hodniku – napominje Avar.

Avar i Bunić ističu da nije napravljena ni revizija standarda kvalitete prostora i usluga koju treba provesti barem jednom u pet godina, a na to je PPP Centar trebao upozoriti kao ovlašteni predstavnik naručitelja. Smatraju da bi se davanja iz proračuna mogla drastično smanjiti kada bi se ovaj gigantski ugovor u cijelosti revidirao.

– Prvo treba raskinuti ugovor s PPP centrom, taj dio prebaciti na gradski komunal i tako uštedjeti 30.000 kuna mjesečno. Naše su procjene i da se plaćanje za dvoranu s 32 milijuna kuna godišnje može smanjiti na 22 milijuna kuna – smatraju.

Habuš: Hvala na interesu, revidirat ćemo sve ugovore

O tome su obavijestili i varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša koji smatra da je ugovor o JPP-u preozbiljan da bi se o njemu donosile jednostrane i olake ocjene. – Cijeneći interes gradskih vijećnika i medija za rad gradske uprave, smatram da je ugovor o javno-privatnom partnerstvu na Gradskoj dvorani preozbiljan da bi se o njemu iznosile jednostrane i olake ocjene. Naravno, u Gradu  ćemo revidirati sve do sada potpisane ugovore kako bi se utvrdilo jesu li ispoštovane i poštuju li obje strane i dalje sve preuzete obaveze, a, bude li potrebe, javnost će o svemu biti pravodobno obaviještena. Bilo kakvo jednostrano javno istupanje može ugroziti ugovorni odnos i eventualno dovesti do neželjenih ili štetnih posljedica. Utvrde li se bilo kakve nepravilnosti, najlogičnije je da o njima prvo razgovaraju ugovorne strane- poručio je Habuš.

PPP Centar: Nije bilo nikakvog razloga da naplaćujemo penale

Zašto nisu naplatili penale za ličenje dvorane, za nepostojanje restorana i kafića, za nezapošljavanje stručnjaka za otpad, zašto nisu proveli reviziju i koliko su uopće penala naplatili u posljednjih šest godina, pitali smo i u tvrtku PPP Centar. – Penali nisu naplaćivani jer su svi nedostaci uklonjeni u predviđenom roku, definiranom u JPP Ugovoru. O istome postoji baza podataka i instalirani softver u kojem je sve vidljivo i transparentno. Naša tvrtka nije trebala napraviti reviziju ugovora i to nigdje u ugovoru ne piše. U ugovoru se jedino navodi da će se napraviti revizija težina kritičnosti što dvorani nije bilo potrebno – objasnio nam je direktor tvrtke Saša Marenjak. Isto tako tvrdi i da nije točno da TPN nije oličio cijelu dvoranu i ne smatra da je sporno da nemaju nijednog zaposlenog. –

Marenjak: Tvrdim vam da je ovo                                                                 
najtransparentniji ugovor kojeg potpisuje Grad

– Temeljem ugovora između TPN-a Drava i Max Bögl Tehnobetona MBT obavlja kompletno upravljanje, komercijalizaciju svih površina i održavanje Gradske sportske dvorane Varaždin. Shodno tome, TPN nema potrebe za zapošljavanjem nikakvih stručnjaka na bilo kojoj razini, a način upravljanja nije definiran ugovorom kao ni broj djelatnika – smatra Marenjak. Za nepostojanje restorana kaže da je do 1. lipnja TPN imao ugovor s Gastrocomom koji je u potpunosti zadovoljavao sve propisane odredbe ugovora, a da se nakon raskida ugovora na javne natječaj za kuhinju, restoran i kafić nitko nije javio. – TPN je zato doregistrirao tvrtku i započeo s kafićem, a s catering firmom je riješena dostava kompletnog njihovog jelovnika (u roku od 20 minuta) u prostorije restorana – veli Marenjak. Naglasio je da je interesantno da nitko ne piše o pozitivnim učincima JPP-a, a pozvao nas je u Zagreb da pogledamo njegov softver. – Tvrdim da je ovo najtransparentniji ugovor koji Grad potpisuje – poručio je. Podsjećamo, da bi taj isti ugovor vidio, gradski vijećnik Robert Podolnjak morao je tužiti Grad Varaždin Upravnom sudu.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje