Povežite se s nama

U fokusu

Od Ministarstva se očekuje 97 posto potrebnog novca

Objavljeno:

- dana

Tehnološki centar drvne industrije- Lepoglava

Projekt Tehnološki centar drvne industrije, vrijedan više od 50 milijuna kuna, bila je tema sastanka koji je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić održao s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova.

Ipak – točna vrijednost investicije znat će se nakon završetka izrade projektne dokumentacije, naglašeno je na sastanku na kojem su, uz pohvale za dosad učinjeno, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, predvođeni načelnicom Sektora za provedbu programa – Anom Markuz.

Bez garancije

Spomenuto je kako ne postoji garancija da će kroz strukturne fondove biti osigurana sredstva za njegovu realizaciju iako je plan upravo na taj način dobiti čak 97 posto potrebnih sredstava. – Činimo sve, da nam se nakon dobivanja građevinske dozvole, odobre sredstva za njegovu izgradnju – kazao je gradonačelnik Škvarić, i pojasnio kako se projekt provodi po fazama pa je do sada uspješno realizirano njih nekoliko.

Slijedeći je korak – dobivanje građevinske dozvole.

Navedeno je Ministarstvo sa 108 tisuća kuna financiralo izradu idejnog rješenja

– Riječ je o projektu koji postoji i koji se provodi već pet godina. S projektom su upoznata zainteresirana ministarstva, posebice Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova.

Navedeno je Ministarstvo sa 108 tisuća kuna financiralo izradu idejnog rješenja zgrade Tehnološkog centra drvne industrije – rekao je gradonačelnik Škvarić, koji je prije pet godina osmislio koncept i pokrenuo inicijativu za izgradnju Tehnološkog centra drvne industrije u Lepoglavi.
Uz prezentaciju projektne dokumentacije, idejnog rješenja i budućih projektnih koraka, predstavljena je i lokacija na kojoj bi u Lepoglavi trebao biti izgrađen moderan tehnološki centar drvne industrije.

Sastanku su nazočili i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, voditelj projekta Damjan Županić, voditelj Projektno – razvojnog ureda Emil Tkalec i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Gordana Mošmondor.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje