Povežite se s nama

Međimurje

Predavanja za trenere i sportske djelatnike o važnosti tjelesne aktivnosti djece i redovitim liječničkim pregledima

Objavljeno:

- dana

Sportske zajednice Međimurske županije i Grada Čakovca još jednom su pokazale širinu brige oko sportaša i sporta. Ovog puta organizirale su dva predavanja namijenjena trenerima i sportskim djelatnicima koji rade u međimurskim klubovima. Predavanja u okviru programa Hrvatskog olimpijskog odbora „Promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja i poticanja zdravstvenog turizma u lokalnim sredinama“ održali su liječnici Igor Šegović i Zrinka Rusan.

Predavanja na Gradskim bazenima Marija Ružić otvorio je poznati čakovečki pedijatar Igor Šegović na temu „Važnost tjelesne aktivnosti i sporta u dječjoj dobi“. Kako je objasnio za tu se temu odlučio zbog pandemije, ali ne one o kojoj trenutačno svi pričaju, pandemije koronavirusa, već pandemije prekomjerne težine, posebice kod mladih.

– Sport i tjelesna aktivnost koja mora biti strukturirana, ima vrlo veliku važnost za život djece. Nekada je tjelesna aktivnost bila nešto normalno, nešto svakodnevno, a danas o tome treba promišljati i čak poticati kod djece i mladih – poručio je Šegović.

Kako je objasnio, novi način život, manje kretanje i više unošenja nezdravih namirnica postaje sve veći javnozdravstveni problem, a najbolji recept za to je tjelesna aktivnost.

U vrlo zanimljivom i dinamičnom predavanju pedijatar Županijske bolnice Čakovec osvijestio je brojne sportske djelatnike o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnosti za kasniju životnu dob. Naime, osim stvaranja zdravih životnih navika i manjoj sklonosti pušenju i konzumiranju alkohola, svi oni koje se od malih nogu bave sportom kasnije su puno otporniji na razne bolesti kostiju.

U drugoj polovici interaktivnog poslijepodneva s trenerima i sportskim djelatnicima mikrofon je preuzela Zrinka Rusan koja je govorila o važnosti kontinuiranih sportskih pregleda. Rusan je dugogodišnja liječnica medicine rada i sporta i karijeru je izgradila obavljajući liječničke preglede sportaša. Kako je objasnila predavanje je bazirala na iskustvu, ali i preporukama Hrvatskog društva za sportsku medicinu. Pohvalila je broj liječničkih pregleda sportaša, koji su zakonska obaveza, ali i njihov kontinuitet u Čakovcu i Međimurju.

– Dugo je trajala faza u kojoj se pregledi nisu obavljali ili se nisu obavljali redovito. Zahvaljujući Zajednici sportskih udruga Čakovca, a kasnije i Zajednici sportskih udruga i saveza Međimurske županije postigli smo dobru suradnju s trenerima i stručnim osobljem u klubovima – naglasila je dodavši da se to treba nastaviti.

– Kontinuitet pregleda sportaša nam daje bazu podataka, lakše nam ih je usmjeravati i pratiti na njihovom sportskom putu – poručila je Rusan.

Kroz predavanje moglo se između ostalog čuti da se na pregledima vrlo često pronađu simptomi bolesti kojih do sada sportaš nije bio svjestan. Većinom se radi o bolestima srca i krvožilnog sustava.

Iz Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije te Zajednice sportskih udruga Čakovca poručuju da će se s ovakvim predavanjima nastaviti i u budućnosti. Kažu da se od kada tajnik gradske zajednice Tomica Jakopec obavlja i tajničke poslove u županijskoj zajednici, ovakva predavanja, zahvaljujući uspješnoj prijavi na različite natječaje, mogu puno lakše organizirati.

Međimurje

TZO Sv. Martin na Muri poziva turističke aktere s toga područja na edukativni sastanak 10. ožujka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavno na kampanju Ministarstva turizma i sporta „Safe stay in Croatia“, koja slijedi oznaku Svjetskog vijeća za putovanja i turizam „Safe travels“ i domaćim i stranim turistima govori da se u Hrvatskoj primjenjuju zdravstveni i sigurnosni protokoli za sprječavanje širenja virusa COVID-19 i nastavak pridržavanja epidemioloških mjera, Sveti Martin na Muri u suradnji s Termama Sveti Martin odlučio je postati prva destinacija u kojoj svi smještajni i ugostiteljski objekti u kojim se obavlja ugostiteljska djelatnost i pružaju usluge u turizmu nose gore navedenu oznaku.

Kratko predavanje o protokolu zaprimanja i smjernicama za pridržavanje protokola i epidemioloških mjera održat će direktor TZO Sveti Martin na Muri, David Novinščak.

Na primjeru poslovanja u „Prvom healthness resortu u Europi“, Termama Sveti Martin, i samoj primjeni oznaka sigurnosti govorit će generalni direktor, gospodin Igor Nekić.

Na primjeru poslovanja Kuće za odmor “Međimurski ceker“ govorit će Nikolina Novinić koja je ujedno i vlasnica tvrtke Destinova, koja se bavi edukacijom i savjetovanjem privatnih iznajmljivača.

Na primjeru poslovanja na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Hažić govorit će Tatjana Hažić, među ostalim i dobitnica prestižne nagrade „Čovjek ključ uspjeha za djelatnika u turizmu” 2015. godine.

Putem projekta „Safe stay in Croatia“ osmišljeni su protokoli poslovanja i postupanja s korisnicima u svim turističkim i s turizmom povezanim djelatnostima. Oznaka “Safe Stay in Croatia” dodjeljuje se besplatno dionicima iz turističkog sektora koji se prijave u sustav te ispune prijamni obrazac kojim potvrđuju i jamče poštivanje i provođenje aktualnih zdravstvenih i sigurnosnih preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Oznaka „Safe stay in Croatia“ gostima omogućava lakše prepoznavanje destinacija, pružatelja smještaja, prijevoza, turističkih atrakcija i slično koji su usvojili nacionalne i svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite.  Također, vidljivo istaknuta oznaka „Stay safe in Croatia“ pruža informaciju svim posjetiteljima da turistički objekt njihovog interesa djeluje prema aktualnim preporukama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Tijekom priprema za ovu turističku godinu, u kojoj nas nažalost i dalje prati pandemija, potrebno je upravo sigurnost i zdravlje naših sugrađana i gostiju staviti na prvo mjesto. Riječ je o projektu u kojem su Ministarstvu turizma i sporta podršku pružila vodeća turistička i strukovna udruženja okupljena u Savjet za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke godine 2021. te unapređenje turističke ponude. Propisanim protokolima obuhvatit ćemo sve smještajne objekte u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost ili pružaju turističke usluge i sve ugostiteljske objekte na području destinacije Sveti Martin na Muri – kažu iz TZO Sveti Martin na Muri.

Imperativno je da svi u turizmu preuzmu oznaku “Safe stay in Croatia” te je jasno istaknu na svojim objektima. Također, kako bi se destinacija Sveti Martin na Muri prezentirala kao sigurna destinacija, važno je da oznake, kao i sve druge prateće video i foto materijale, pružatelji usluga upotrebljavaju na svojim društvenim kanalima i općenito u komunikaciji prema tržištu i gostima, kažu iz navedenoga TZ-a.

– Ovim putem pozivamo sve turističko-ugostiteljske aktere s područja destinacije Sveti Martin na Muri na kratki edukativni sastanak na kojem ćemo se upoznati sa protokolarnim i epidemiološkim mjerama koje se provode na svim razinama turističke djelatnosti sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i na kojem će biti predstavljen detaljan i precizan protokol zaprimanja predmetne oznake sigurnosti te će iste biti dodijeljene u fizičkom u obliku – dodaju.

Sastanak će se održati sukladno epidemiološkim mjerama i uputama u Kongresnoj dvorani Hotela Terme Sveti Martin, 10. ožujka 2021. godine u 18 sati.

– Molimo sve da potvrde svoje sudjelovanje na edukativnom sastanku najkasnije do ponedjeljka, 8. ožujka 2021., godine kako bismo mogli točno definirati raspored i termin dolaska.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe, od čega je evidentirano 15 pozitivnih slučajeva na COVID-19, što je 10,48 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranja, priopćio je 5. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 130.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.490 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 34 pacijenta pozitivna na COVID-19, od toga bez novih prijema unutar 24 sata, dok su otpuštena 4 pacijenata.

U protekla 24 sata preminula je jedna COVID pozitivna osoba, muška osoba stara 78 godina s dodatnim pridruženim bolestima.

Nastavite čitati