Povežite se s nama

Međimurje

Predrag Kočila na obilježavanju obljetnice priznanja RH u mađarskom Koljnofu

Objavljeno:

- dana

Na poziv gradišćanskih Hrvata iz Koljnofa pored Šoprona u Mađarskoj, predsjednik KUD-a Mihovljan dr. sc. Predrag Kočila prisustvovao je tamošnjem svečanom obilježavanju 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Prisjećajući se dana kada je međunarodna zajednica priznala Hrvatsku, veleposlanik RH u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić rekao je da je veliki broj prognanih Hrvata svoje privremeno utočište našao upravo kod svojih sunarodnjaka u Koljnofu i Šopronu. Načelnik Općine Koljnof Ferenc Grubić osvrnuo se na te teške dane Domovinskog rata, u kojem su gradišćanski Hrvati iz Mađarske brojnim donacijama pomagali Hrvatskoj i borbi za neovisnost.

Potpredsjednik Šopronske hrvatske Narodne samouprave dr. Ferenc Payrits iskazao je pak bojazan od demografskog nestanka gradišćanskih Hrvata u Koljnofu i Šopronu te potrebu za jačanjem svijesti o važnosti očuvanja Hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj.

Na kraju ovog eminentnog skupa dr. Kočila čestitao je uzvanicima važan datum te uza želju za jačanjem zajedničke suradnje sa Hrvatima u Mađarskoj prenio im pozdrave i najljepše želje gradonačelnice Grada Čakovca Ljerke Cividini i župana Međimurske županije Matije Posavca.

Međimurje

Grad Mursko Središće želi pomoći Općini Narda koja je stradala u poplavama i tornadu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Mađarskom dijelu Gradišća uz samu granicu s Austrijom je Općina Narda koja je pobratimljena s Gradom Mursko Središće, a suradnja je na visokom nivou.

Ljudi se međusobno poznaju, razmjenjuju se kulturni, sportski i drugi sadržaji, Grad Mursko Središće pomagao je u očuvanju hrvatske kulture pjesme i plesa te je tako prošle godine izdana pjesmarica starih gradiščanskih pjesama. Grad Mursko Središće također je pomagao kod ponovnog otvaranja dječjeg vrtića na način da je donirao određena sredstva, a gradonačelnik Dražen Srpak se osobno založio kod Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine te su i oni također pomogli u tome.

Dugogodišnje veze i suradnja urodili su i iskrenim prijateljstvima te je stoga čelne ljude Murskog Središća izuzetno pogodilo ovo što im se desilo; poplava i tornado. Gradonačelnik Srpak je razgovarao s načelnicom Općine Narda Kristinom Glavanić te s našim veleposlanikom u Budimpešti Andrlićem u svrhu moguće pomoći pobratimljenoj općini. Načelnica Općine zamolila je gradonačelnika da se još pričeka jer se ionako zbog trenutne kiše i natopljenog terena ne može puno učiniti, a da će se o mogućoj pomoći još ubrzo očitovati, a nakon toga će Grad Mursko Središće u skladu sa svojim mogućnostima isto i učiniti.

Sreća je što nema stradalih, a vjerujemo da će se uz pomoć njihove Županije, Mađarske države, hrvatskog veleposlanstva pa i Grada Mursko Središće stvari brzo dovesti u red.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani Općine Nedelišće traju do 22. lipnja, a za zabavu je zadužen Leteći odred

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 6. lipnja, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak predstavio je program Dana Općine, ali i nove prostore Općine.

Općina je prošle godine kupila prostor na adresi Maršala Tita 1 od banke, a sada su tamo smjestili ured Turističke zajednice područja Srce Međimurja, ured gerontodomaćica iz projekta “Zaželi”, ured komunalnog redara te ured uprave komunalnog poduzeća Ned-Kom. Ukupno ulaganje u prostore od 110 metara četvornih iznosi oko 150.000 eura.

Predstavljen je i program Dana Općine Nedelišće koji traje od 6. do 22. lipnja.

Tijekom dolazećeg vikenda održat će se niz događanja; završna svečanost vrtića “Zvončić”, predstavljanje knjige, 40. smotra Međimurske popevke i ribolovni Kup Općine Nedelišće.

Svečana sjednica općinskog Vijeća održat će se u Atonu 13. lipnja od 18 sati.

Vrhunac proslave bit će 15. lipnja povodom blagdana svetog Vida, a najviše toga će se odvijati kod MESAP-a, u dvorištu. Utrka počinje u 9 sati, od 17 sati zabavlja bend “Izgubljeni”, a od 18 sati gleda se Europsko nogometno prvenstvo na kojem Hrvatska igra protiv Španjolske. Od 20 sati na pozornicu će stupiti bend “Dobre vibracije”, a zabavna subota završava koncertom Letećeg odreda od 22 sata.

Donosimo i kompletan program.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje