Povežite se s nama

U fokusu

Predrag Štromar: Zbogom bale, Varaždin će napokon prodisati

Objavljeno:

- dana

Nakon što je došla informacija da se nakon 18 godina nazire rješenje problema baliranogotpada i nakon što je ministar Filipović potvrdio da će država financirati sanaciju, na svom je Facebooku reagirao i HNS-ov saborski zastupnik Predrag Štromar.

Njegovu objavu prenosimo u nastavku:

Čini se da se ovih dana ipak nazire svjetlo na kraju tunela.

Naime, nakon što je samo u posljednjih pet godina gradska vlast Varaždina za rješenje baliranog otpada planirala prvo kupiti MBO (2018.), zatim pokušala staviti van snage i ugovor iz 2008. i koncesiju iz 2013. (2019.), pokušala kroz „integralnu nagodbu“ spojiti ugovor iz 2008. i koncesiju iz 2013. (2020.), odustala od tog rješenja i okrenula se Programu sanacije lokacije Brezje iz 2019. godine kao zadnjem spasonosnom rješenju (2021.) te 2022. godine ponovno provela postupak javne nabave na kojem opet posao dobiva CE-ZA-R (kao i 2013.), samo ovog puta otpad ne ide na odlagalište, nego na obradu u MBO pogon konačno dolazimo do rješenja problema, a koji neće isprazniti džepove građana našeg grada.

I ne, ne govorim ovdje o tehničkom rješenju odvoza bala, već o financiranju istog. Intenzivirao sam i poticao rješavanje ovog problema posljednje dvije godine kod koalicijskih partnera, pa će tako uskoro Vlada donijeti odluku o sufinanciranju odvoza bala iz Brezja i time trajno riješiti ono što je već odavno trebalo biti riješeno!

Zahvaljujem se svim uključenim stranama, a posebice Vladi i premijeru Plenkoviću koji je pokazao razumijevanje za problem varaždinskog smeća.

Iako se sve ovo moglo riješiti još prije desetak godina da je bilo razumijevanja od strane koalicijskih partnera Kukuriku koalicije, ovog puta riješilo se bez obzira na to tko sjedi u kojoj fotelji jer građani Varaždina i Varaždinske županije to zaslužuju!

Varaždin će napokn prodisati!

U fokusu

Glas poduzetnika traži ukidanje poreza na kavu, smanjenje PDV-a na niz usluga, povećanje praga ulaska u sustav PDV-a…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime, objavio je UGP 12. lipnja.

U nastavku donosimo popis onoga što UGP traži:

 1. Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 € na 70.000 €
  • Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 %, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta! 
 2. Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 %
  • Smatramo da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima,  te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.
 3. Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5 %
  • Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.
 4. Neoporezivanje reinvestirane dobiti
  • Predlažemo da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.
 5. Smanjivanje parafiskalnih nameta
  • Zalažemo se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici. 
 6. Ukidanje posebnog poreza na kavu
  • Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 % po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 %. Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.
 7.  Redefiniranje Zakona o trgovini 
  • Smatramo da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

– Ovim mjerama posebnu pozornost želimo skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze – pojasnili su iz UGP-a. 

Nastavite čitati

U fokusu

Kriminalci opet vrebaju – pojavio se opasan pokušaj prijevare vezan uz banke i portal e-Građani!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i tako stekli financijsku korist.

Prijevara koja se posljednja pojavila i vezana je za banke i portal e-Građani funkcionira tako da prevaranti u ime banaka šalju SMS u kojem tvrde da „Imate pravo na povrat poreza“ s poveznicom koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani.

Ako zaprimite takav SMS, nipošto nemojte kliknuti na poveznicu i nikako ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken/token niti ikakve druge osobne podatke.

Preporučeno je  da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara, a ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste upisali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci i prijevaru prijavite policiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje