Povežite se s nama

Međimurje

Predsjednik Milanović priredio prijam za predstavnike čakovečke Bolnice i Međimurske županije

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u utorak, 17. siječnja, predstavnike Županijske bolnice Čakovec i Međimurske županije, koja je osnivač bolnice, a povodom obilježavanja 100. obljetnice osnutka bolnice.

Županijska bolnica Čakovec osnovana je 1922. godine kao prva organizirana zdravstvena ustanova u Međimurju te je prošle godine, povodom obilježavanja 100. obljetnice, izdana i monografija koja predstavlja povijesni osvrt na razvoj zdravstva u Međimurju. 

U sto godina postojanja Županijska bolnica Čakovec pretvorila se u respektabilnu zdravstvenu ustanovu, s preko 900 zaposlenih. Godišnje se na bolničkom liječenju zbrine više od 14 tisuća pacijenata uz prosječno zadržavanje po liječenom pacijentu 5,59 dana.

Prema podacima za 2021 godinu, ostvareno je 89.177 bolničko opskrbnih dana, iskorištenost kapaciteta iznosila je 83,10%, obavljeno je 3298 operativnih zahvata, 2513 operativnih zahvata u jednodnevnoj kirurgiji i 9083 malih ili ambulantno učinjenih operativnih zahvata.

U polikliničko konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti i specijalističkoj dijagnostici liječeno je 546.456 pacijenata kojima je pruženo 1.354.969 liječničkih usluga.

Po svojim pokazateljima rada i brojem izvršenih usluga, a s obzirom na limit financijskih sredstava koje bolnica dobiva, Županijska bolnica Čakovec nalazi se u vrhu bolnica u Hrvatskoj, rekao je na sastanku ravnatelj bolnice dr. med. spec. Igor Šegović.

U monografiji je prikazana kronologija razvoja Županijske bolnice Čakovec uz svjedočanstva zdravstvenih djelatnika koji su tu povijest stvarali. Dokumentacija za izradu monografije prikupljena je iz različitih izvora – od tiskanih medija te arhiva sveučilišta u Beču i Budimpešti i Državnog arhiva u Štrigovi do Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu.

Veliki doprinos u stvaranju monografije dali su i umirovljeni djelatnici koji su starim fotografijama i svjedočanstvima darovali toplinu stranicama publikacije, kao i mladi entuzijastični povjesničari koji su prikupili i obradili podatke.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović i župan Međimurske županije Matija Posavec predstavili su predsjedniku Milanoviću realizirane, aktualne i nove projekti posebno istaknuvši obnovu svih bolničkih zgrada, osnivanje centra palijativne skrbi, izgradnju novog suvremenog prostora za bolničke laboratorije, mikrobiološku dijagnostiku i vađenje krvi, obnovu odjela pedijatrije, neurologije, abdominalne i dječje kirurgije, ginekologije….

– Županijska bolnica Čakovec ne samo da je naša najveća i jedina sekundarna zdravstvena ustanova, već je našim stanovnicima ponos te simbol zajedništva. Zdravstveni kompleks u Čakovcu trenutno je veliko gradilište. Svako ulaganje u naše zdravstvo zapravo je nadgradnja onog što su nam preci ostavili u nasljeđe. Žitelji Međimurja su u prošlosti dali veliki doprinos razvoju zdravstvene skrbi u našem kraju. Početkom 70-ih godina prošloga stoljeća samodoprinosom su velikim dijelom financirali izgradnju bolničke zgrade – rekao je župan Matija Posavec, dodajući da Međimurska županija zauzima kategoričan stav da se zadrže upravljačka prava nad Bolnicom te da se izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje je u saborskoj proceduri, takva mogućnost predvidi.

Predsjednik Zoran Milanović čestitao je na postignućima koja su plod izvrsne suradnje regionalne samouprave i vodstva Bolnice te najavio skori službeni posjet Međimurskoj županiji.

Uz ravnatelja, u izaslanstvu Županijske bolnice Čakovec bili su zamjenik ravnatelja dr. med. spec. otorinolaringologije Danko Blažeka, pomoćnici ravnatelja mag. med. techn. Valerija Korent, dr.med. spec. dječje kirurgije Sven Pal, Lana Križarić i Sandra Novak te voditeljica Jedinice za osiguranje i unapređenje zdravstvene zaštite Renata Pongrac, voditeljica Odjela uslužnih poslova Boža Škvorc, voditelj Odjela tehničkih i informatičkih poslova Alojz Nestić i glavna sestra Odjela za pedijatriju Dijana Farkaš.

U izaslanstvu Međimurske županije, osim župana, bili su još potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić – Grlač i pomoćnica pročelnice Službe za poslove župana Petra Strahija.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje