Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec: nakon „Riznice Međimurja“, s obnovom počinje i palača Staroga grada

Objavljeno:

- dana

Muzej nematerijalne baštine – „Riznica Međimurja“ otvorena je prije nešto više od godinu i pol dana nakon velikog višegodišnjeg projekta tijekom kojeg je rekonstruirana i revitalizirana utvrda Staroga grada u Čakovcu. U obnovu i revitalizaciju tada je uloženo više od 45 milijuna kuna, a već danas potpisani su novi ugovori – ovoga puta – za sanaciju palače Staroga grada.

Ugovor o izvođenju građevinskih radova vrijednih 2.732.836,80 eura (s PDV-om) sklopljen je s domaćom tvrtkom Međimurje graditeljstvo na temelju provedenog postupka javne nabave, a ugovor je uime izvođača radova s ravnateljicom Muzeja Međimurja Čakovec Mašom Hrustek Sobočan potpisao predsjednik uprave Goran Knežević.

Sklopljen je i ugovor o stručnom nadzoru radova s tvrtkom Capital Ing iz Zagreba na iznos od 24.885,53 eura (s PDV-om), a potpisnik ugovora bio je direktor Marko Jagačić.

Ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan istaknula je da se radi o krilima palače koja dosad nisu bila obnavljana.

– Od 2008. godine palača se kontinuirano obnavlja te su do 2019. godine statički sanirana dva krila, jugozapadno i jugoistočno, te glavno i gospodarsko stubište. Nažalost, nakon potresa 2020. godine na palači su uočena veća oštećenja na nosivoj zidnoj konstrukciji, na prvom i drugom katu dvaju sjevernih krila koja nisu bila obuhvaćena ranijim radovima – rekla je ravnateljica te istaknula da će se ovim radovima okončati i zaokružiti proces obnove ovog našeg najistaknutijeg i najvrjednijeg kulturno-povijesnog spomenika.

Radovi se u cijelosti financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije, a od prvog koraka provode se u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu.

U sklopu projekta izrađena je kompletna dokumentacija s izradom pripadajućih elaborata, provedbom konzervatorsko-restauratorskih istraživanja, izradom projekta konstrukcijske obnove s troškovnicima te izradom revizije projekta. Radovi bi trebali završiti u lipnju ove godine. 

– Sredstva o kojima govorimo plasirana su javnim pozivom za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu mjera za zaštitu kulturne baštine oštećene u potresu u prosincu 2020. Meni je iznimno drago da smo uspjeli pripremiti obimnu dokumentaciju u kratkom vremenu te da su nam sredstva odobrena. Nadam se da ćemo kao uspješan, profesionalan i ozbiljan tim u kratkom roku dovršiti obnovu na preostala dva krila palače – rekla je pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga.

O značaju nove investicije govorio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Osnovan 1954. godine, Muzej Međimurja Čakovec sljedeće će godine obilježiti 70 godina otkako predstavlja srce naše kulture, povijesti i baštine s više od 25.000 eksponata i 50 muzejskih zbirki. Ovo je mjesto koje čuva slavne trenutke naše prošlosti, mjesto gdje su stolovali vojskovođe, književnici, banovi… Odavde su odlazili u bitke koje smatramo povijesnim prekretnicama, stoga je danas ovo mjesto čuvar ne samo hrvatske već i europske povijesti. Zato s ponosom i poštovanjem ulažemo u ovaj prostor, čuvamo ga i razvijamo. Tako smo 2021. otvorili našu Riznicu Međimurja koja je rezultat najvećeg ulaganja u kulturu u protekla tri desetljeća i koju je u samo godinu dana vidjelo više od 20.000 posjetitelja. Novim ulaganjem palača će dobiti i nove sadržaje te time postati još atraktivnija turistima koji posjećuju naš kraj. Osobito mi je drago što će i u realizaciji ovog projekta sudjelovati međimurska pamet i međimurske ruke te vjerujem da će radovi biti izvedeni u rokovima i vrlo kvalitetno. Obnova dvaju krila palače Zrinskih samo je jedan segment u nizu novih ulaganja: razvit ćemo mrežu sadržaja u okviru projekta Ekomuzeja Međimurje malo, čime ćemo dodatno istaknuti blago naše baštine i znatno ojačati turistički potencijal. Intenzivno se u suradnji s konzervatorima pripremamo i za apliciranje projekta revitalizacije Feštetićevog kaštela u Pribislavcu, također jednog od spomenika kulture kojem ćemo atraktivnim sadržajem udahnuti novi život – istaknuo je župan Matija Posavec.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje