Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec će u uređenje Trga Republike uložiti 1,6 milijuna eura, a trebao bi biti završen 2024. godine

Foto: pobjednički rad

Objavljeno:

- dana

Novi Trg Republike u Čakovcu želja je građanki i građana niz godina, a ta im se želja napokon ostvaruje.

Godina 2023. bit će godina izrade projektne dokumentacije, a prema trenutnom planu, u 2024. godini Čakovčani bi trebali dobiti novi, toliko željeni Trg.

Naime Udruženje arhitekata Međimurja provelo je Javni natječaj za prikupljanje idejnih rješenja za uređenje središnjeg čakovečkog trga, a stručna komisija odabrala najbolja rješenja, među 23 pristigla. Svi prijedlozi pritom su javnosti prezentirani tijekom javne diskusije na prigodnoj izložbi koja je otvorena u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja sve do 22. siječnja, radnim danom od 8 do 16 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Za ocjenjivanje i stručno vrednovanje prispjelih natječajnih radova imenovan je Ocjenjivački sud predsjednik kojeg je sveučilišni profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prof. Tihomir Jukić, dipl.ing.arh., a ostali članovi su: Kata Marunica, dipl.ing.arh., Josip Kovač, dipl.ing.arh., Oliver Ilić, dipl.ing.arh. i Damir Šoltić, mag.ing.traff. Pritom autorski tim natječajnog elaborata čine Jadranka Grgan-Makovec, dipl.ing.arh., koja je ujedno i imenovana tajnicom Natječaja, Marina Mrla, mag.ing.arch. i Mirjana Pintar, dipl.ing.arh., svi iz Udruženja arhitekata Međimurja.

Kako je naglašeno na otvorenju izložbe te razgovoru Ocjenjivačkog suda s natjecateljima i građanima, nova vizura trga bit će modernija te praktičnija upravo za okupljanje većeg broja ljudi, što je i glavna svrha centralne lokacije u gradu. Urbanističko – arhitektonskim rješenjima sagledat će se cjelovito uređenja prostora, uskladiti današnje urbane, socijalne, društvene potrebe građana s povijesnom urbanističko – arhitektonskom strukturom te omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak građana na otvorenom javnom gradskom prostoru. Osim toga, cilj je i sagledavanje prostornih mogućnosti u povezivanju osnovnih funkcija Trga s pješačkom zonom centra grada i gradskim parkom Perivojem Zrinskih, a uz poštivanje želja građana istaknutih tijekom provedene ankete kojoj se pridružilo 1600 zainteresiranih.

Autor prvonagrađenog rada stječe pravo na izradu glavno-izvedbenog projekta za uređenje Trga Republike, na osnovu kojega će se izdati građevinska dozvola i uređenje trga izvesti, a najbolji rad djelo je tima AG Planum, d.o.o. koji čine Marko Cvjetko dia, Miron Hržina dia, Ivica Keršić mag.ing.arch. Dunja Sloković mag.ing.arch. i Elena Tikvić mag.ing.arch. Marko Cvjetko pritom je istaknuo ponos svog tima zbog pobjedničkog idejnog rješenja.

– Pogledao sam sve radove i mislim da su svi dobri, a mi smo imali za nijansu više sreće. Cilj nam je što manje zadirati u sam trg, odnosno napraviti što manje intervencija kako bi sačuvali sve slojeve trga. Vodili smo računa da pomirimo različite struje i slojeve povijesti, sačuvamo sve što je heterogeno te da anticipiramo sve ono što će se ubuduće na tom prostoru događati. Tu najprije mislim na njegovu južnu stranu, gdje je današnje parkiralište – zaključio je.

Spomenimo kako je diskusijom i tijekom razgovora s građanima, ali i nakon odabira od strane Ocjenjivačkog suda, rad dobio pohvale, ali i sugestije u kojim sferama će se odraditi određene izmjene.

Tihomir Jukić, predsjednik Ocjenjivačkog suda objasnio je da se prvi i drugo nagrađeni rad posebno ističu jer izrazito respektiraju postojeće stanje, a pritom i želje građana te ne rade radikalne promjene u prostoru, već ga oplemenjuju.

– Odabran je najbolji rad i vjerujem da će Čakovčanci biti ponosni na novo rješenje – zaključio je. Ujedno je naglasio kako je u Čakovcu odrađena svojevrsna inovativnosti u provedbi natječaja. – Mi kao struka želimo promovirati ovakav način rada. Dakle ne da se prvo provede natječaj pa prikazuje javnosti, već da prvo anektiramo javnost i istražimo njihove afinitete te tek tada napravimo program, pa temeljem toga natječaj. Odrađen je jako dobar program, o čemu svjedoči i činjenica da je pristiglo čak 25 rješenja. Takav odaziv dobiva se samo ako je program kvalitetan i ako vjeruješ žiriju. Spomenut ću samo za usporedbu da se inače na natječaje ovakvog tipa javlja prosječno desetak arhitekata i timova. Čakovec je jedan od rijetkih koji je dobio toliko raznolikih, a pritom kvalitetnih rješenja – rekao je.

Spomenimo kako je procijenjena vrijednost investicije bez PDV-a nešto više od 1,6 milijuna eura, a prema riječima Ljerke Cividini, gradonačelnice Grada Čakovca projekt revitalizacije i obnove Trga Republike glavni je projekt Strategije razvoja urbanih područja. Naime ITU mehanizam, čiji je dio i Grad Čakovec pak omogućuje kombinirano korištenje više programa i fondova u realizaciji ciljeva definiranih u Strategiji te se pritom računa i na europska sredstva. Zahvalila je svima koji su se uključili u kreiranje novog vizuala centralnog mjesta druženja, susreta i zabave, a zajedno s Blankom Levačić, predsjednicom Udruženja arhitekata Međimurja, čestitala i zahvalila svima koji su prijavili na natječaj redom iznimno kvalitetna rješenja za Čakovec.

Nakon definiranih preinaka i dopuna rada, uskoro slijedi izrada glavnog i izvedbenog projekta te prijava projekta za europska sredstva.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje