Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec će u uređenje Trga Republike uložiti 1,6 milijuna eura, a trebao bi biti završen 2024. godine

Foto: pobjednički rad

Objavljeno:

- dana

Novi Trg Republike u Čakovcu želja je građanki i građana niz godina, a ta im se želja napokon ostvaruje.

Godina 2023. bit će godina izrade projektne dokumentacije, a prema trenutnom planu, u 2024. godini Čakovčani bi trebali dobiti novi, toliko željeni Trg.

Naime Udruženje arhitekata Međimurja provelo je Javni natječaj za prikupljanje idejnih rješenja za uređenje središnjeg čakovečkog trga, a stručna komisija odabrala najbolja rješenja, među 23 pristigla. Svi prijedlozi pritom su javnosti prezentirani tijekom javne diskusije na prigodnoj izložbi koja je otvorena u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja sve do 22. siječnja, radnim danom od 8 do 16 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Za ocjenjivanje i stručno vrednovanje prispjelih natječajnih radova imenovan je Ocjenjivački sud predsjednik kojeg je sveučilišni profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prof. Tihomir Jukić, dipl.ing.arh., a ostali članovi su: Kata Marunica, dipl.ing.arh., Josip Kovač, dipl.ing.arh., Oliver Ilić, dipl.ing.arh. i Damir Šoltić, mag.ing.traff. Pritom autorski tim natječajnog elaborata čine Jadranka Grgan-Makovec, dipl.ing.arh., koja je ujedno i imenovana tajnicom Natječaja, Marina Mrla, mag.ing.arch. i Mirjana Pintar, dipl.ing.arh., svi iz Udruženja arhitekata Međimurja.

Kako je naglašeno na otvorenju izložbe te razgovoru Ocjenjivačkog suda s natjecateljima i građanima, nova vizura trga bit će modernija te praktičnija upravo za okupljanje većeg broja ljudi, što je i glavna svrha centralne lokacije u gradu. Urbanističko – arhitektonskim rješenjima sagledat će se cjelovito uređenja prostora, uskladiti današnje urbane, socijalne, društvene potrebe građana s povijesnom urbanističko – arhitektonskom strukturom te omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak građana na otvorenom javnom gradskom prostoru. Osim toga, cilj je i sagledavanje prostornih mogućnosti u povezivanju osnovnih funkcija Trga s pješačkom zonom centra grada i gradskim parkom Perivojem Zrinskih, a uz poštivanje želja građana istaknutih tijekom provedene ankete kojoj se pridružilo 1600 zainteresiranih.

Autor prvonagrađenog rada stječe pravo na izradu glavno-izvedbenog projekta za uređenje Trga Republike, na osnovu kojega će se izdati građevinska dozvola i uređenje trga izvesti, a najbolji rad djelo je tima AG Planum, d.o.o. koji čine Marko Cvjetko dia, Miron Hržina dia, Ivica Keršić mag.ing.arch. Dunja Sloković mag.ing.arch. i Elena Tikvić mag.ing.arch. Marko Cvjetko pritom je istaknuo ponos svog tima zbog pobjedničkog idejnog rješenja.

– Pogledao sam sve radove i mislim da su svi dobri, a mi smo imali za nijansu više sreće. Cilj nam je što manje zadirati u sam trg, odnosno napraviti što manje intervencija kako bi sačuvali sve slojeve trga. Vodili smo računa da pomirimo različite struje i slojeve povijesti, sačuvamo sve što je heterogeno te da anticipiramo sve ono što će se ubuduće na tom prostoru događati. Tu najprije mislim na njegovu južnu stranu, gdje je današnje parkiralište – zaključio je.

Spomenimo kako je diskusijom i tijekom razgovora s građanima, ali i nakon odabira od strane Ocjenjivačkog suda, rad dobio pohvale, ali i sugestije u kojim sferama će se odraditi određene izmjene.

Tihomir Jukić, predsjednik Ocjenjivačkog suda objasnio je da se prvi i drugo nagrađeni rad posebno ističu jer izrazito respektiraju postojeće stanje, a pritom i želje građana te ne rade radikalne promjene u prostoru, već ga oplemenjuju.

– Odabran je najbolji rad i vjerujem da će Čakovčanci biti ponosni na novo rješenje – zaključio je. Ujedno je naglasio kako je u Čakovcu odrađena svojevrsna inovativnosti u provedbi natječaja. – Mi kao struka želimo promovirati ovakav način rada. Dakle ne da se prvo provede natječaj pa prikazuje javnosti, već da prvo anektiramo javnost i istražimo njihove afinitete te tek tada napravimo program, pa temeljem toga natječaj. Odrađen je jako dobar program, o čemu svjedoči i činjenica da je pristiglo čak 25 rješenja. Takav odaziv dobiva se samo ako je program kvalitetan i ako vjeruješ žiriju. Spomenut ću samo za usporedbu da se inače na natječaje ovakvog tipa javlja prosječno desetak arhitekata i timova. Čakovec je jedan od rijetkih koji je dobio toliko raznolikih, a pritom kvalitetnih rješenja – rekao je.

Spomenimo kako je procijenjena vrijednost investicije bez PDV-a nešto više od 1,6 milijuna eura, a prema riječima Ljerke Cividini, gradonačelnice Grada Čakovca projekt revitalizacije i obnove Trga Republike glavni je projekt Strategije razvoja urbanih područja. Naime ITU mehanizam, čiji je dio i Grad Čakovec pak omogućuje kombinirano korištenje više programa i fondova u realizaciji ciljeva definiranih u Strategiji te se pritom računa i na europska sredstva. Zahvalila je svima koji su se uključili u kreiranje novog vizuala centralnog mjesta druženja, susreta i zabave, a zajedno s Blankom Levačić, predsjednicom Udruženja arhitekata Međimurja, čestitala i zahvalila svima koji su prijavili na natječaj redom iznimno kvalitetna rješenja za Čakovec.

Nakon definiranih preinaka i dopuna rada, uskoro slijedi izrada glavnog i izvedbenog projekta te prijava projekta za europska sredstva.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje