Povežite se s nama

Međimurje

Predstavljen interventni tim Gradskoga društva Crvenoga križa Čakovec

Objavljeno:

- dana

U velikoj dvorani Srednje škole Čakovec je u subotu, 26. siječnja, održana završna konferencija projekta „Za zajednicu“ koji su od kolovoza 2017. do siječnja 2019. godine provodili ACT Grupa, Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec i Srednja škola Čakovec.

Predstavljen je interventni tim GDCK Čakovec koji čini 20 mladih volontera osposobljenih i opremljenih za rad na intervencijama u kriznim situacijama. Članovima tima je ravnatelj Crvenoga križa Čakovec Kristijan Valkaj uručio potvrde o edukacijama provedenim prošle godine.

Sudionici projekta napisali su Priručnik za koordinatore volontera interventnih timova u kojemu su opisane dobre prakse i znanja skupljena projektom „Za zajednicu“, kao i stručna znanja koja voditelji interventnih timova moraju posjedovati. Priručnik sadrži i opis međimurskog modela rada s mladima, kreiran volonterski program te praktične savjete.

– Mobilizirali smo i obučili mlade ljude da zajedno s nama mogu reagirati u kriznim situacijama. Da bi to mogli, moramo imati obrazovane, pripremljene i opremljene ljude. Ovim smo projektom uspjeli kupiti čamac, dva medicinska šatora i kompletnu opremu za oformljeni interventni tim. Ne samo da smo nabavili opremu, već će nam 20 educiranih mladih ljudi u budućemu razdoblju služiti kao edukatori novih polaznika – istaknuo je Kristijan Valkaj.

Konferenciji su prisustvovale i zamjenica župana Sandra Herman, ravnateljica Srednje škole Čakovec Gordana Ramušćak, koordinatorica volontera i profesorica u Srednjoj školi Čakovec Sunčica Novak te voditeljica projekta i članica ACT Grupe Margareta Mihalic, koja je napomenula da je projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda i fonda Ureda za udruge Vlade RH s nešto više od 928.000 kuna.

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje