Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Glumci iz filma “Anka” poklonili se prepunom gledalištu mališana u Čakovcu 

Objavljeno:

- dana

Super premijera

Premijerno prikazivanje filma „Anka“ u sjeverozapadnoj Hrvatskoj održano je jučer, 01. ožujka, u Čakovcu. To je samo desetak dana nakon dolaska filma u kina i velike zagrebačke premijere.

Film Dejana Ačimovića – koji je odmah po izlasku na tržište postao hit za djecu i odrasle – pogledala je specijalna publika: tristotinjak mališana iz nekoliko međimurskih škola. I svi su oni sa projekcije izašli u dobrom raspoloženju. Njihove su kritike sve odreda pozitivne. Nismo našli nikoga kome se ova priča o snazi i moći dječje ljubavi – bajka za djecu i odrasle – nije svidjela.

„Anka“ je rađena prema romanu Mate Lovraka „Anka Brazilijanka“. Radnja je smještena u srednjoj Europi početkom prošloga stoljeća. To je priča o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja, Milostiva. Nedugo nakon Ankina dolaska otmjena rođakinja pokazuje drugo lice. Razočarana i utučena Anka bježi, želeći se vratiti u sirotište, zaluta i put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i neobičnom prirodom. Grubih lica i velikoga srca, ciglari joj pružaju novi privremeni dom, daju joj sobu buntovnoga ciglara Brazilijanca, siročeta poput nje, koji je završio tu noć u zatvoru zbog kavge koju je započeo u seoskoj krčmi. U ciglani u dubini šume, s ovozemaljskim životom isprepliće se začudni, bajkoviti, svijet šumskih bića, koja vide samo djeca bujne mašte…

Odlični glumci

Filmska ekipa je šarolika i odlična – od naturščika do doajena hrvatskog filma.

Anku glumi uskoro pa dvanaestogodišnja Cvita Viljac, a uz nju igraju i jedan od najboljih francuskih nogometaša svih vremena, a danas glumac, Eric Cantona, Anđela Ramljak, Linda Begonja, Rade Šerbedžija, Nikola Kojo, Vuk Kostić, Žarko Savić, Goran Grgić, Jelena Lopatić, Petar Mirčevski, Vlado Jovanovski, Josip Žuri i drugi odlični glumci.

Linda Begonja smatra da je film izazvao tako veliki interes zato što je bajka. – Djeca su danas gladna bajki i tog žanra. Ne podcjenjujem druge filmove i drago mi je što dječji film u Hrvatskoj postiže uzlet. Takvi filmovi uvijek imaju dobru gledanost. Ovo je jedan  novi žanr za glumački film i jako mi je drago što su ga Dejan i Tatjana Ačimović uspjeli snimiti nakon brojnih peripetija – govori Linda Begonja, koja u filmu ima dualnu ulogu: glumi negativku, otmjenu rođakinju Milostivu i Kraljicu zmija u mitološkom svijetu. Kad govori o peripetijama ona misli na činjenicu da je HAVC četiri puta odbijao scenarij.

Tako  su autori uzeli kredit i završili film.  Audiovizualni centar je nakon pete molbe ipak platio izuzetno skupe specijalne efekte, a oni su nezaobilazni dio radnje. Film je isprepleten bajkom i realnim dijelovima. Glumci su snimali mjesec i pol dana, a na efektima se radilo još više od godinu dana.

Nogometaš pa glumac

Veliku pažnju publike je izazvao Eric Cantona. On se nakon velike nogometne karijere posvetio filmu i dosad je odigrao desetak uloga. Osvrti nekih kritičara na njegov smiješan Hrvatski drugi kritičari i publika smatraju bezveznim. Jer, osim što je Francuz koji je naučio hrvatski, on i jest Brazilac u toj priči Mate Lovraka pa je logično da njegov hrvatski nije savršen. Lovrakova priča se i zove „Anka Brazilijanka“, upravo zbog lika Brazilca pa takve kritike nemaju smisla.

Linda Begonja će reći da je dobar glumac i inteligentan tip kojeg kamera voli. – Vrlo je koncentriran, zanimljiv i karizmatičan na filmu – opsuje Francuza .

S njom se slaže i glavna glumica, Cvita Viljac. Ovo joj je drugi film.  U Anki je zahvaljujući dvije odigrane filmske scene kad je imala šest godina. – Dejan Ačimović me vidio tad i sjetio me se pa pozvao na audiciju koju sam prošla – kaže. Ona nije sigurna želi li biti glumica u životu ali trenutno bi još glumila

 – Na snimanju mi se najviše svidjela ekipa jer su svi dobri i jako smiješni, nisu se prema meni ponašali kao prema maloj curici – zadovoljna je. Ne smatra se zvijezdom, ali ima djece koja se ranije nisu družila s njom, a sad to žele, što se njoj nikako ne sviđa. – Moji pravi prijatelji su sretni zbog mene – kaže. Cviti Viljac se sviđa poruka filma. – Gledatelji mogu shvatiti život siročadi, da svatko ima pravo na život i da nije njihova krivica što nemaju roditelje. Svatko trrba naći svoj dom i svoju ljubav – ozbiljna je Cvita. Linda Begonja veli da je Cvita stara duša.

U Čakovec je došao i Josip Žurić, kojemu je uloga malog Veda iz mističnog svijeta –divovog sina – prvo pojavljivanje na filmu.  Nikad nije bio niti u dramskoj grupi. Tatjana  Ačimović ga je srela na ljetovanju i pitala da li bi volio glumiti. Nećkao se ali ipak otišao na audiciju i kako veli, na svoje iznenađenje – prošao. Da je znao kako će mu kosu obojati u crveno nije siguran da bi se pojavio.

Vesela ekipa glumaca je prije projekcije izašla na pozornicu pred tristotinjak malih gledatelja. Upoznati glumce i pogledati odličan film bilo je više nego zanimljivo iskustvo za sve.

Izvor:
Foto: Andrea Krobot

Život i društvo

Petrijanec: u ponedjeljak počinje podjela besplatnih kanti za otpadnu plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec od ponedjeljka organizira podjelu besplatnih spremnika (žutih kanti) za otpadnu plastiku u domaćinstvima (umjesto sadašnjih žutih vreća).

Podjela kanti bit će prema slijedećem rasporedu:

PONEDJELJAK, 18.10.2021.

– MAJERJE – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Majerju, Ulica Stjepana Radića 113

UTORAK, 19.10.2021.

– PETRIJANEC – od 09:00 do 17:00, lokacija: Općina Petrijanec, Ulica Vladimira Nazora 157

SRIJEDA, 20.10.2021.

– NOVA VES PETRIJANEČKA – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Novoj Vesi Petrijanečkoj, Ulica Ljudevita Gaja 1

ČETVRTAK, 21.10.2021.

– DRUŽBINEC – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Družbincu, Dravska ulica 8

PETAK, 22.10.2021.

– STRMEC PODRAVSKI – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Strmcu Podravskom, Ulica braće Radić 92

SUBOTA, 23.10.2021.

– ZELENDVOR – od 09:00 do 17:00, lokacija: kod bivše “Čikubane”, Ulica Ljudevita Gaja

Mještani mogu svoju žutu kantu podići neovisno o mjestu stanovanja na bilo kojoj lokaciji, ovisno koja im je bliža ili u terminu koji im bolje odgovara.

Skreće se pozornost mještanima da je podizanje kanti moguće uz predočenje osobne iskaznice nositelja računa (korisnika usluge) te uplatnice zbog preuzimanja šifre i da pravo na žutu kantu imaju korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada s područja Općine Petrijanec.

U isto vrijeme kod preuzimanja žutih kanti za plastiku moći će se iskazati interes za tzv. ljubičaste kante – kante za pelene za djecu ali istu mogu zatražiti  i osobe s invaliditetom koje koriste pelene, kao i osobe s inkontinencijom.

Ovisno o interesu u suradnji sa javnim davateljem usluge prikupljanja otpada Čistoćom ista će se usluga zbrinjavanja pelena moći koristiti od siječnja 2022.godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počinje sanacija klizišta na cesti Madžarevo – Topličica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Novog Marofa izvode se brojni radovi na komunalnoj infrastrukturi, a jedan od njih je i sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti Madžarevo – Topličica.

Naime, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač potpisao je ugovor o izvođenju radova na sanaciji klizišta na nerazvrstanoj cesti br. NC 1-076 Madžarevo – Topličica s predstavnikom izvođača koji je u postupku jednostavne nabave izabran kao najpovoljniji, direktorom tvrtke NIGRAD d.o.o. iz Varaždina Slobodanom Dimitrijevićem.

Vrijednost radova je 500.546,50 kuna s PDV-om, a vremensko razdoblje izvođenja radova je dva mjeseca.

Sanaciju klizišta u nerazvrstanoj cesti NC 1-076 u naselju Topličica Hrvatske vode sufinanciraju sa 60 posto, a Grad Novi Marof s preostalih 40 posto iznosa.

– Iako ovo nisu višemilijunski iznosi i veliki radovi, a i takvih je bilo i planira se na području Grada Novog Marofa, svaka kuna koju uložimo u radove na unapređenju infrastrukture je važna. Ovo nije veliko klizište, ali je na našoj nerazvrstanoj cesti i to ćemo sada riješiti. Zahvaljujem Hrvatskim vodama jer nas veseli svaka kuna koja za projekte na području Grada Novog Marofa dolazi iz drugih izvora – poručio je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje