Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Glumci iz filma “Anka” poklonili se prepunom gledalištu mališana u Čakovcu 

Objavljeno:

- dana

Super premijera

Premijerno prikazivanje filma „Anka“ u sjeverozapadnoj Hrvatskoj održano je jučer, 01. ožujka, u Čakovcu. To je samo desetak dana nakon dolaska filma u kina i velike zagrebačke premijere.

Film Dejana Ačimovića – koji je odmah po izlasku na tržište postao hit za djecu i odrasle – pogledala je specijalna publika: tristotinjak mališana iz nekoliko međimurskih škola. I svi su oni sa projekcije izašli u dobrom raspoloženju. Njihove su kritike sve odreda pozitivne. Nismo našli nikoga kome se ova priča o snazi i moći dječje ljubavi – bajka za djecu i odrasle – nije svidjela.

„Anka“ je rađena prema romanu Mate Lovraka „Anka Brazilijanka“. Radnja je smještena u srednjoj Europi početkom prošloga stoljeća. To je priča o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja, Milostiva. Nedugo nakon Ankina dolaska otmjena rođakinja pokazuje drugo lice. Razočarana i utučena Anka bježi, želeći se vratiti u sirotište, zaluta i put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i neobičnom prirodom. Grubih lica i velikoga srca, ciglari joj pružaju novi privremeni dom, daju joj sobu buntovnoga ciglara Brazilijanca, siročeta poput nje, koji je završio tu noć u zatvoru zbog kavge koju je započeo u seoskoj krčmi. U ciglani u dubini šume, s ovozemaljskim životom isprepliće se začudni, bajkoviti, svijet šumskih bića, koja vide samo djeca bujne mašte…

Odlični glumci

Filmska ekipa je šarolika i odlična – od naturščika do doajena hrvatskog filma.

Anku glumi uskoro pa dvanaestogodišnja Cvita Viljac, a uz nju igraju i jedan od najboljih francuskih nogometaša svih vremena, a danas glumac, Eric Cantona, Anđela Ramljak, Linda Begonja, Rade Šerbedžija, Nikola Kojo, Vuk Kostić, Žarko Savić, Goran Grgić, Jelena Lopatić, Petar Mirčevski, Vlado Jovanovski, Josip Žuri i drugi odlični glumci.

Linda Begonja smatra da je film izazvao tako veliki interes zato što je bajka. – Djeca su danas gladna bajki i tog žanra. Ne podcjenjujem druge filmove i drago mi je što dječji film u Hrvatskoj postiže uzlet. Takvi filmovi uvijek imaju dobru gledanost. Ovo je jedan  novi žanr za glumački film i jako mi je drago što su ga Dejan i Tatjana Ačimović uspjeli snimiti nakon brojnih peripetija – govori Linda Begonja, koja u filmu ima dualnu ulogu: glumi negativku, otmjenu rođakinju Milostivu i Kraljicu zmija u mitološkom svijetu. Kad govori o peripetijama ona misli na činjenicu da je HAVC četiri puta odbijao scenarij.

Tako  su autori uzeli kredit i završili film.  Audiovizualni centar je nakon pete molbe ipak platio izuzetno skupe specijalne efekte, a oni su nezaobilazni dio radnje. Film je isprepleten bajkom i realnim dijelovima. Glumci su snimali mjesec i pol dana, a na efektima se radilo još više od godinu dana.

Nogometaš pa glumac

Veliku pažnju publike je izazvao Eric Cantona. On se nakon velike nogometne karijere posvetio filmu i dosad je odigrao desetak uloga. Osvrti nekih kritičara na njegov smiješan Hrvatski drugi kritičari i publika smatraju bezveznim. Jer, osim što je Francuz koji je naučio hrvatski, on i jest Brazilac u toj priči Mate Lovraka pa je logično da njegov hrvatski nije savršen. Lovrakova priča se i zove „Anka Brazilijanka“, upravo zbog lika Brazilca pa takve kritike nemaju smisla.

Linda Begonja će reći da je dobar glumac i inteligentan tip kojeg kamera voli. – Vrlo je koncentriran, zanimljiv i karizmatičan na filmu – opsuje Francuza .

S njom se slaže i glavna glumica, Cvita Viljac. Ovo joj je drugi film.  U Anki je zahvaljujući dvije odigrane filmske scene kad je imala šest godina. – Dejan Ačimović me vidio tad i sjetio me se pa pozvao na audiciju koju sam prošla – kaže. Ona nije sigurna želi li biti glumica u životu ali trenutno bi još glumila

 – Na snimanju mi se najviše svidjela ekipa jer su svi dobri i jako smiješni, nisu se prema meni ponašali kao prema maloj curici – zadovoljna je. Ne smatra se zvijezdom, ali ima djece koja se ranije nisu družila s njom, a sad to žele, što se njoj nikako ne sviđa. – Moji pravi prijatelji su sretni zbog mene – kaže. Cviti Viljac se sviđa poruka filma. – Gledatelji mogu shvatiti život siročadi, da svatko ima pravo na život i da nije njihova krivica što nemaju roditelje. Svatko trrba naći svoj dom i svoju ljubav – ozbiljna je Cvita. Linda Begonja veli da je Cvita stara duša.

U Čakovec je došao i Josip Žurić, kojemu je uloga malog Veda iz mističnog svijeta –divovog sina – prvo pojavljivanje na filmu.  Nikad nije bio niti u dramskoj grupi. Tatjana  Ačimović ga je srela na ljetovanju i pitala da li bi volio glumiti. Nećkao se ali ipak otišao na audiciju i kako veli, na svoje iznenađenje – prošao. Da je znao kako će mu kosu obojati u crveno nije siguran da bi se pojavio.

Vesela ekipa glumaca je prije projekcije izašla na pozornicu pred tristotinjak malih gledatelja. Upoznati glumce i pogledati odličan film bilo je više nego zanimljivo iskustvo za sve.

Izvor: Foto: Andrea Krobot

Život i društvo

FOTO Otvoren spomenik poginulim policajcima: “Nadaleko je poznato koliko je sjever Hrvatske dao u obrani RH”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Domovinskom je ratu poginulo i nestalo 37 policajaca Policijske uprave Varaždin, a koja bi danas pokrivala Varaždinsku i Međimursku županiju, odnosno pripadnika SJP „Roda“ Varaždin i drugih ustrojstvenih jedinica.

Njima u čast danas je kod zgrade PU varaždinske u Varaždinu vrlo svečano i s puno pijeteta otvoren spomenik.

Obitelji poginulih i nestalih policajaca položile su ruže kod novog spomenika uz pjesmu policijske klape sv. Mihovil.

Uz branitelje i policajce počast su došli odati i brojni uvaženi gosti na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Stigao je i državni tajnik Darko Nekić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić i njegov međimurski kolega Ivan Sokač. Uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca došao je i Ivan Jarnjak, ratni ministar. Saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici također su se došli pokloniti žrtvama Domovinskog rata, kao i brojni drugi gosti.

Biskup u miru, mons. Mrzljak blagoslovio je spomenik.

– Od 185 policijskih službenika koji su prije 30 godina iz tadašnje Policijske uprave Varaždin otišli u Vukovar njih 21 je tamo poginuo. Ukupno 37 njih su položili živote za Domovinu, a sada smo kao mjesto pijeteta otvorili ovaj spomenik – rekao je Benčić.

Ministar Božinović istakao je da mu je žao što se sa spomenikom toliko čekalo te dodao da mu je drago što je on ipak otvoren u mandatu njegove vlade.

– Varaždinski policajci zaslužili su ovakav spomenik i priznanje. Drago mi je da su se ovdje okupili i sudionici tog razdoblja, ratnici i njihov ratni ministar te cjelokupni vrh policije. Nadaleko je poznato koliko je ovaj kraj, ondašnja Policijska uprava Varaždin, dala u obrani Republike Hrvatske. Varaždinski dragovoljci su bili na svim ratištima, a zlatnim će slovima ostati upisan njihov doprinos obrani Vukovara. U tim su ratnim danima pokazali da Hrvatska diše kao jedno – objasnio je ministar Božinović, ponovivši da je Varaždincima i Međimurcima zahvalna cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje