Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Glumci iz filma “Anka” poklonili se prepunom gledalištu mališana u Čakovcu 

Objavljeno:

- dana

Super premijera

Premijerno prikazivanje filma „Anka“ u sjeverozapadnoj Hrvatskoj održano je jučer, 01. ožujka, u Čakovcu. To je samo desetak dana nakon dolaska filma u kina i velike zagrebačke premijere.

Film Dejana Ačimovića – koji je odmah po izlasku na tržište postao hit za djecu i odrasle – pogledala je specijalna publika: tristotinjak mališana iz nekoliko međimurskih škola. I svi su oni sa projekcije izašli u dobrom raspoloženju. Njihove su kritike sve odreda pozitivne. Nismo našli nikoga kome se ova priča o snazi i moći dječje ljubavi – bajka za djecu i odrasle – nije svidjela.

„Anka“ je rađena prema romanu Mate Lovraka „Anka Brazilijanka“. Radnja je smještena u srednjoj Europi početkom prošloga stoljeća. To je priča o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja, Milostiva. Nedugo nakon Ankina dolaska otmjena rođakinja pokazuje drugo lice. Razočarana i utučena Anka bježi, želeći se vratiti u sirotište, zaluta i put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i neobičnom prirodom. Grubih lica i velikoga srca, ciglari joj pružaju novi privremeni dom, daju joj sobu buntovnoga ciglara Brazilijanca, siročeta poput nje, koji je završio tu noć u zatvoru zbog kavge koju je započeo u seoskoj krčmi. U ciglani u dubini šume, s ovozemaljskim životom isprepliće se začudni, bajkoviti, svijet šumskih bića, koja vide samo djeca bujne mašte…

Odlični glumci

Filmska ekipa je šarolika i odlična – od naturščika do doajena hrvatskog filma.

Anku glumi uskoro pa dvanaestogodišnja Cvita Viljac, a uz nju igraju i jedan od najboljih francuskih nogometaša svih vremena, a danas glumac, Eric Cantona, Anđela Ramljak, Linda Begonja, Rade Šerbedžija, Nikola Kojo, Vuk Kostić, Žarko Savić, Goran Grgić, Jelena Lopatić, Petar Mirčevski, Vlado Jovanovski, Josip Žuri i drugi odlični glumci.

Linda Begonja smatra da je film izazvao tako veliki interes zato što je bajka. – Djeca su danas gladna bajki i tog žanra. Ne podcjenjujem druge filmove i drago mi je što dječji film u Hrvatskoj postiže uzlet. Takvi filmovi uvijek imaju dobru gledanost. Ovo je jedan  novi žanr za glumački film i jako mi je drago što su ga Dejan i Tatjana Ačimović uspjeli snimiti nakon brojnih peripetija – govori Linda Begonja, koja u filmu ima dualnu ulogu: glumi negativku, otmjenu rođakinju Milostivu i Kraljicu zmija u mitološkom svijetu. Kad govori o peripetijama ona misli na činjenicu da je HAVC četiri puta odbijao scenarij.

Tako  su autori uzeli kredit i završili film.  Audiovizualni centar je nakon pete molbe ipak platio izuzetno skupe specijalne efekte, a oni su nezaobilazni dio radnje. Film je isprepleten bajkom i realnim dijelovima. Glumci su snimali mjesec i pol dana, a na efektima se radilo još više od godinu dana.

Nogometaš pa glumac

Veliku pažnju publike je izazvao Eric Cantona. On se nakon velike nogometne karijere posvetio filmu i dosad je odigrao desetak uloga. Osvrti nekih kritičara na njegov smiješan Hrvatski drugi kritičari i publika smatraju bezveznim. Jer, osim što je Francuz koji je naučio hrvatski, on i jest Brazilac u toj priči Mate Lovraka pa je logično da njegov hrvatski nije savršen. Lovrakova priča se i zove „Anka Brazilijanka“, upravo zbog lika Brazilca pa takve kritike nemaju smisla.

Linda Begonja će reći da je dobar glumac i inteligentan tip kojeg kamera voli. – Vrlo je koncentriran, zanimljiv i karizmatičan na filmu – opsuje Francuza .

S njom se slaže i glavna glumica, Cvita Viljac. Ovo joj je drugi film.  U Anki je zahvaljujući dvije odigrane filmske scene kad je imala šest godina. – Dejan Ačimović me vidio tad i sjetio me se pa pozvao na audiciju koju sam prošla – kaže. Ona nije sigurna želi li biti glumica u životu ali trenutno bi još glumila

 – Na snimanju mi se najviše svidjela ekipa jer su svi dobri i jako smiješni, nisu se prema meni ponašali kao prema maloj curici – zadovoljna je. Ne smatra se zvijezdom, ali ima djece koja se ranije nisu družila s njom, a sad to žele, što se njoj nikako ne sviđa. – Moji pravi prijatelji su sretni zbog mene – kaže. Cviti Viljac se sviđa poruka filma. – Gledatelji mogu shvatiti život siročadi, da svatko ima pravo na život i da nije njihova krivica što nemaju roditelje. Svatko trrba naći svoj dom i svoju ljubav – ozbiljna je Cvita. Linda Begonja veli da je Cvita stara duša.

U Čakovec je došao i Josip Žurić, kojemu je uloga malog Veda iz mističnog svijeta –divovog sina – prvo pojavljivanje na filmu.  Nikad nije bio niti u dramskoj grupi. Tatjana  Ačimović ga je srela na ljetovanju i pitala da li bi volio glumiti. Nećkao se ali ipak otišao na audiciju i kako veli, na svoje iznenađenje – prošao. Da je znao kako će mu kosu obojati u crveno nije siguran da bi se pojavio.

Vesela ekipa glumaca je prije projekcije izašla na pozornicu pred tristotinjak malih gledatelja. Upoznati glumce i pogledati odličan film bilo je više nego zanimljivo iskustvo za sve.

Izvor: Foto: Andrea Krobot

Život i društvo

FOTO Branitelji i ribiči otvorili Dane Miholja u Sračincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog su vikenda započeli Dani Miholja, tradicionalna proslava Dana Općine Sračinec i Župe sv. Mihaela arkanđela Sračinec. Sve je počelo uz subotu na šestom susretu branitelja Domovinskog rata.

– Drago mi je da upravo vi branitelji započinjete ove Dane Miholja, vi ste među najzaslužnijima za današnju slobodu u kojoj živimo. Drago mi je i da imamo ovako lijep prostor parka Velika graba, gdje se možemo okupiti i zajedno ugodno provesti vrijeme u sportskim aktivnostima – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Na sportskim susretima okupili su se članovi braniteljskih udruga iz Trnovca Bartolovečkog, Kneginca, Petrijanca, Maruševca, Varaždina i domaćini iz Sračinca, a prije sportskih aktivnosti položili su lampaše uz spomen obilježje pod Doma kulture.

Dani Miholja nastavljeni su u nedjelju 13. Ribičkim kupom općine Sračinec, koji je održan na jezeru Kocinka. Dan je bio oblačan i kišan, rekli bismo idealan za ribolov, no niska razina vode u jezeru nije obećavala dobar ulov.

No, na kraju se pokazalo da pravi ribolovci love i u takvim uvjetima, pa su ulovljeni i šarani preko 2.5 kilograma. Ukupno najbolji bili su Antonio Težak iz Vidovca, Robert Posavi iz Ivanca te Petar Klaus iz općine Sračinec.

Ukupno je ulovljeno više od 50 kg ribe, koja je po pravilima sportskog ribolova nakon vaganja vraćena u jezero. Uspješni organizatori i ovog kupa bili su članovi SRK Sračinec, a podjela priznanja i druženje održano je u novouređenim prostorijama uz samo jezero Kocinka u Sračincu.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Petrijancu održana prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni” kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin.

Radionica je bila održana za članove udruga civilnog društva. Zahvaljujemo svim sudionicima na radionice kao i dobrim predavačima i naravno pozivamo sve sudionike na iduću radionicu.

Predavači Nenad Vidović i Mario Musolin održali su zanimljiva predavanja i radionicu na temu “Budimo spremni – Upoznajmo naše područje”. Uz članove 11 udruga koje su bile prisutne na radionici, na predavanju je bio nazočan i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Prisutni su imali priliku pobliže upoznati ključne rizike svog područja, postupanja u slučaju krize ili ugroze.

Dogovoreni termini sljedećih radionica za općinu Petrijanec u sklopu projekta “Budimo spremni” :

• 30.9.2022. (petak) u 17:00 – tečaj “Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć”
• 14.10.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Pripremimo se prije”
• 4.11.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje