VIS_Promotex
VIS_Promotex
VIS_Promotex
VIS_Promotex

U Zagrebu je nakon teške bolesti u 84. godini preminuo dirigent, pijanist i glazbeni pedagog maestro Vladimir Kranjčević.

Dirigent i glazbeni pedagog Vladimir Kranjčević (Zagreb, 21. studenog 1936. – Zagreb, 9. veljače 2020.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Ladislava Šabana, piše HRT. Dirigiranje je studirao kod Slavka Zlatića (Zagreb), usavršavao se u Monte Carlu (kod Igora Markeviča), a magistrirao 1980. u Beogradu kod Vojislava Ilića.

U Zagrebu je 1960-ih osnovnoškolski nastavnik i gimnazijski profesor, od 1970. profesor i direktor Muzičke škole Vatroslav Lisinski, potom profesor na Pedagoškoj akademiji i od 1978. do umirovljenja 2007. na Muzičkoj akademiji. Usporedo, 1994. – 2002. ravnatelj Opere HNK-a. Jedan je od utemeljitelja festivala Varaždinske barokne večeri 1971., predsjednik njegova programskoga odbora te 1994. – 2006. ravnatelj.

Teško je pobrojati njegove sve uspjehe i nagrade, od kojih su mnoge iz Varaždinu, ali hrvatska kultura ostala je bez jednog od najvećih umjetnika.

Zaslužan je za golem broj praizvedbi i izvedbi djela hrvatskih autora svih razdoblja koje je tijekom čitave karijere studirao i uvrštavao u svoje koncertne programe, odnoseći se prema hrvatskom repertoaru s velikom umjetničkom odgovornošću. Taj je angažman okrunio višegodišnjom suradnjom sa Slovenskim komornim zborom s kojim je – pored dvadesetak LP ploča i desetak kompaktnih diskova ostvarenih sa simfonijskim i zborskim ansamblima – snimio deset CD-ova pod zajedničkim naslovom Antologijska djela hrvatske zborske glazbe.

Komentari

Komentara

loading...