Povežite se s nama

Život i društvo

Preminuo Vinko Pošta (80), čovjek koji je zadužio marofske vatrogasce

Objavljeno:

- dana

– S tugom javljamo da je vatrogasnu obitelj napustio počasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Vinko Pošta – stoji na stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice.

On je rođen je 24. travnja 1942. u Bisagu. Po zanimanju je inženjer zaštite od požara, sa zvanjem višeg vatrogasnog časnika I. klase.

Bio je član vatrogasne organizacije 66 godina te je u tom dugogodišnjem vatrogasnom stažu obnašao više različitih dužnosti na nivou dobrovoljnih vatrogasnih društava, Vatrogasnog saveza općine, Vatrogasnoj zajednici općine, Vatrogasnoj zajednici grada, Vatrogasnom savezu zajednica općina, Vatrogasnoj zajednici Varaždinske županije, Hrvatskom vatrogasnom savezu i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Bio je član DVD-a Bisag od 1956. do 1964., član DVD-a Varteks Novi Marof od 1964. do 1972. godine, od 1972. je član DVD-a Novi Marof . Dužnost tajnika Vatrogasnog saveza općine te Vatrogasne zajednice općine i grada Novog Marofa obnaša od 1969. pa sve do 2009. Od 1993. do 1999. bio je zapovjednik DVD-a Novi Marof i zapovjednik Zapovjedništva Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, od 1993. do 1997. obnašao je dužnost zapovjednika Zapovjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Od 1982. do 1986. bio je predsjednik Vatrogasnog saveza regije Novi Marof, od 2001. do 2005. obnaša dužnost dopredsjednik DVD-a Novi Marof, a od 2005. do 2009. obnašao je dužnost predsjednika istog DVD-a. Obnašao je dužnost člana ili predsjednika više različitih povjerenstava na nivou VZG, VZŽ i HVZ. Od 2009. je počasni predsjednik DVD-a Novi Marof  i počasni tajnik VZG Novi Marof. Jedan je od osnivača VZ Varaždinske županije. A od 2015. je počasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vinko Pošta je u svom šestdesetljetnom vatrogasnom stažu prošao sve strukture članstva u vatrogasnoj organizaciji, od članstva u vatrogasnoj mladeži u DVD-u Bisag, preko pripravnika i ispitanog vatrogasca pa sve do stjecanja najvišeg zvanja u vatrogastvu RH Višeg vatrogasnog časnika I. klase. Isto tako od izvršujučeg člana u vatrogasnom društvu svojim zalaganjem, trudom, edukacijom i sticanjem novih znanja obnašao je i najviše dužnosti u vatrogastvu sve do zapovjednika svih vatrogasaca u Republici Hrvatskoj u rezdoblju od 1993. do 1997.

Kao visoki vatrogasni dužnosnik uspješno je u raznim prilikama predstavljao hrvatsko vatrogastvo i van granica Republike Hrvatske, promovirajući i spajajući na taj način hrvatsko vatrogastvo sa inozemnim vatrogascima.

Nositelj je brojnih vatrogasnih odlikovanja, a odlikovanjem za životno djelo, Poveljom i plaketom s likom Gjure S. Deželića odlikovan je 2003. godine. Dobitnik je i brojnih međunarodnih odlikovanja. Za svoja postignuća i rad dodijeljena su mu državna odlikovanja Predsjednika Republike Hrvatske: Pohvala Predsjednika Republike Hrvatske (1993.), Spomenica Domovinskog rata (1996.), Red hrvatskog trolista (1998.), Spomenica domovinske zahvalnosti (2009.) i Red hrvatskog pletera (2019.).

Posljednji ispraćaj preminulog Vinka Pošte održat će se u ponedjeljak 18. srpnja 2022. godine na mjesnom groblju u Bisagu u 17 sati.

Život i društvo

V. Toplicama širit će miris adventskih delicija, Grad se pretvara u božićnu bajku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice zakoračit će u najljepše doba u godini. Centrom grada širit će se mirisi kuhanog vina, kobasica, ukusnih domaćih kolača i ostalih nezaobilaznih adventskih delicija, a bezbroj lampica unijet će poseban božićni duh i toplinu u srca svih građana.

Trg Republike Hrvatske postaje mjesto Topličke božićne priče, a uz adventske delicije, svakog vikenda do Božića i mjesto dobre zabave. Topličku božićnu priču ove nedjelje otvaraju Mirta & Emerik, tjedan dana kasnije stižu Ex Fakini, u nedjelju, 11. prosinca na redu je mali sajam KUD-a Toplice, dok će pred sam Božić, u nedjelju, 18. prosinca Varaždinskim Toplicama već tradicionalno projuriti Moto mrazovi te i ove godine razveseliti one najmlađe.

Svake nedjelje Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice za sve građane i posjetitelje priprema kuhano vino i kobasice, dok će se za domaće kolače pobrinuti topličke udruge „Svibovečki zvon”, „Naši cajti” i „Biserna dolina”.

Topličku božićnu priču upotpunit će i godišnji koncert KUD-a Toplice koji je na rasporedu 3. prosinca s početkom u 17 sati u Kongresnoj dvorani Minerve, tradicionalni božićni humanitarni koncert u školskoj dvorani Osnovne škole Svibovec 18. prosinca u 15 sati te božićni koncert Glazbene škole, Područnog odjela Varaždinske Toplice koji će se održati 20. prosinca s početkom u 17 sati u Kino dvorani.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje