Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski učenici pomažu pri kupnji autobusa za najsiromašnije učenike u Keniji

Objavljeno:

- dana

ČETIRI GODINE PRIJATELJSTVA

Druga gimnazija Varaždin je među prvim hrvatskim školama koja se priključila u prikupljanje donacija kako bi pomogla sirotištu Mali dom i srednjoj školi Sv. Franje za najsiromašnije učenike u afričkoj misiji fra Mire Babića u Keniji.

Riječ je o akciji “70×1” u kojoj sedamdeset škola iz Hrvatske sakuplja dar u vrijednosti od tisuću eura i tako pomaže vršnjacima koji obrazovanje stječu u teškim uvjetima afričke svakodnevice.

Tim novcima kupio bi se autobus kojim bi djeca putovala do škole, jer se i Mali dom i srednja škola nalaze se u nepristupačnom i prometno izoliranom području na gotovo 2.000 metara nadmorske visine. Djeca nemaju besplatan školski prijevoz do škole, a kilometre prelaze pješice. Na cijelom području nema asfalta, transport se odvija na zemljanim, teško prohodnim putevima, posebno u vrijeme kišne sezone kada selo često ostaje odcijepljeno.

Stoga bi autobus doprinio boljoj kvaliteti života i obrazovanja, no mora se naručiti u gradu Nakuru koji proizvodi vozila prilagođena lokalnim uvjetima. Tako je i rođena ideja o kupnji autobusa u koju se dosad priključilo trideset i pet hrvatskih škola.

Četiri godine prijateljstva

Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin istaknula je kako prijateljstvo Malog doma i Druge gimnazije traje više od četiri godine.

– Učenici, koji zajedno sa profesoricom Ivanom Sekol, koja je i sama dva puta volontirala u Malome domu, spremni su na bilo koji način pomoći svojim afričkim kolegama. Drago mi je da naši učenici poštuju različite kulture te da su osjetljivi na siromaštvo – rekla je ravnateljica Zdravka Grđan te dodala kako je Druga gimnazija jedna od prvih škola u Hrvatskoj koja se uključila u projekt nabave autobusa.

Izvor: facebook/druga.gimna.vz
Foto:

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!