Povežite se s nama

Međimurje

Prije 72 godine su crvenoarmejci i Titovi partizani oslobodili Čakovec

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Dan oslobođenja Međimurja 1945. godine i oslobođenje Međimurja od mađarskog te njemačkog nacističkog okupatora obilježen je komemoracijama s polaganje vijenaca i paljenjem svijeća u podnožju spomen obilježja u Čakovcu, Mihovljanu, Sv. Juraju u Trnju, Prelogu i Murskom Središću.

Podsjećamo, prije 72 godine prekinuta je četverogodišnja nacistička okupacija Međimurja. Naime, početkom travnja 1945. godine napredovanjem savezničkih jedinica prema Zapadu, sovjetske i bugarske trupe došle su pred Međimurje, te 6. travnja ušle u Čakovec. Uz njih, pristigle su i partizanske jedinice, a cijelo područje županije oslobođeno nekoliko dana kasnije. Izaslanstvo Međimurske županije, predvođeno županom Matijom Posavcem tim je povodom u četvrtak položilo vijence ispred Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata te time odalo počast svima onima koji su svoje živote dali za oslobođenje Međimurja i Hrvatske.

– Danas je za Međimurje, pa rekao bih i za čitavu Hrvatsku veliki dan, 6. travnja kada obilježavamo Dan oslobođenja Međimurja. U hrvatskoj povijesti, Međimurje i Međimurci imali su nekoliko turbulentnih događanja, sjećamo se Božića 1918., odnosno 9. siječnja 1919. kada smo konačno donijeli Rezoluciju o odcjepljenju od mađarske države. Nažalost, u travnju 1941. ponovno smo potpali pod mađarsku vlast. To je samo dokaz da kada Međimurci odluče zauzeti se sami za sebe, onda u pravilu ostvare ono što žele, to nam govori i uči nas naša povijest – rekao je pritom međimurski župan.

Hrvatstvo Međimurja često se sprječavalo na mnoge načine

Dodao je da se hrvatstvo Međimurja često sprječavalo na mnoge načine, no narod ovog kraja tome se odupirao i bio je dio jednog od najorganiziranijih antifašističkih pokreta Europe. Ovaj dan svojim dolaskom obilježili su i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predstavnik Ministarstva obrane Uprave za obranu Čakovec Vlado Hranjec, predstavnici PU međimurske na čelu s načelnikom Krunoslavom Gosarićem, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije s predsjednikom Zvonimirom Golubom, članovi Zrinske garde Čakovec, branitelji te obitelji i prijatelji stradalih. Nakon odavanja počasti kod spomen-ploče postavljene kod ulaza u Palaču Zrinskih u Čakovcu i podno Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih, program je nastavljen načakovečkom Gradskom groblju gdje su, podno spomenika stradalima u 2. svjetskom ratu zapaljene svijeće i položen vijenac. 

Strahote rata

Svijeća je ujedno zapaljena i na grobu Karla Mrazovića Gašpara. U prigodnom govoru na groblju u Mihovljanu, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač rekao je da je početkom travnja 1945. godine okončana četverogodišnja mađarska fašistička okupacija koja je Međimurje zavila u crno.

– Četiri godine u povijesti našeg grada je malo, no fašistička okupacija ostavila je trajne i neizbrisive posljedice. Gotovo u potpunosti je uništena židovska i romska zajednica, brojni Međimurci završili su u neprijateljskoj vojsci, na prisilnom radu, u zatvorima i koncentracijskim logorima, mučeni su i ubijani. Velika većina protivila se fašistima i nacistima, a mnogi među njima odabrali su aktivni otpor te se priključili antifašističkom partizanskom pokretu – istaknuo je Kovač. Dodao je da ova obljetnica prigoda da se prisjećamo svih znanih i neznanih sudionika antifašističke borbe, koji su, među ostalim, zaslužni i što su danas Dalmacija, Rijeka, Istra, Baranja i naše Međimurje dio slobodne i demokratske Hrvatske. – Ovaj Bezeredijev spomenik podignut je za sve poginule u 2. svjetskom ratu, kao izraz zahvalnosti naših djedova i očeva, ali i kao podsjetnik i upozorenje nama i svima onima koji nisu doživjeli strahote tog rata – zaključio je čakovečki gradonačelnik.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prelog: treći puta ove godine podijeljene jednokratne naknade za novorođenčad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

U četvrtak, 28. rujna, u prostoru Gradske vijećnice Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek treći puta je ove godine podijelio jednokratne naknade za novorođenčad. Ovom prilikom podijeljeno je ukupno 15 naknada.

Naknada za prvo dijete roditelja podnositelja iznosi 270 eura, za drugo dijete 350 eura, za treće 400, za četvrto 600, a za peto i svako sljedeće dijete u obitelji podnositelja zahtjeva naknada iznosi 730 eura.

Roditelji i dalje imaju pravo i na poklon bon za kupnju opreme za novorođeno dijete, a vrijednost poklon bona iznosi 70 eura. Ovom prilikom podijeljeno je pet naknada za prvo, šest naknada za drugo, tri naknade za treće dijete i dvije naknade za četvrto dijete u obitelji, za što je Grad ukupno osigurao 6480 eura.

Kao dodatni poklon podijeljene su i besplatne godišnje članarine za Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga, kao i poklon bonovi Dječjeg kluba SiMS. Grad Prelog ove je godine ukupno podijelio 49 naknada za novorođenčad.

Nastavite čitati

Međimurje

U nedjelju će se održati Jesenski sajam Općine Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 1. listopada 2023. godine, na trgu ispred Doma kulture Mala Subotica organizira se Jesenski sajam Općine Mala Subotica. Sajam počinje u 14 sati.

Jesenskom ugođaju Sajma doprinijet će dječja folklorna sekcija KUU Zvon, Puhački orkestar Općine Mala Subotica te tamburaški sastav „Vragolani“.

Oldtimer klub Međimurje-Čakovec će izložiti svoja oldtimer vozila na parkiralištu ispred Općine Mala Subotica, gdje će se vozila moći razgledati. 

U 18 sati u Domu kulture održat će se predstava „Gola istina“ u izvedbi Aleksandra Lazića koja je za starije od 14 godina. 

Na samom sajmu lokalni OPG-ovi izlagati će svoje proizvode te će biti organizirane jesenske radionice za djecu i roditelje. Na Jesenskom sajmu moći ćete uživati u langošima, pečenim kestenima, domaćim proizvodima lokalnih OPG-ova, itd. 

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje