Povežite se s nama

Međimurje

Prije 72 godine su crvenoarmejci i Titovi partizani oslobodili Čakovec

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Dan oslobođenja Međimurja 1945. godine i oslobođenje Međimurja od mađarskog te njemačkog nacističkog okupatora obilježen je komemoracijama s polaganje vijenaca i paljenjem svijeća u podnožju spomen obilježja u Čakovcu, Mihovljanu, Sv. Juraju u Trnju, Prelogu i Murskom Središću.

Podsjećamo, prije 72 godine prekinuta je četverogodišnja nacistička okupacija Međimurja. Naime, početkom travnja 1945. godine napredovanjem savezničkih jedinica prema Zapadu, sovjetske i bugarske trupe došle su pred Međimurje, te 6. travnja ušle u Čakovec. Uz njih, pristigle su i partizanske jedinice, a cijelo područje županije oslobođeno nekoliko dana kasnije. Izaslanstvo Međimurske županije, predvođeno županom Matijom Posavcem tim je povodom u četvrtak položilo vijence ispred Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata te time odalo počast svima onima koji su svoje živote dali za oslobođenje Međimurja i Hrvatske.

– Danas je za Međimurje, pa rekao bih i za čitavu Hrvatsku veliki dan, 6. travnja kada obilježavamo Dan oslobođenja Međimurja. U hrvatskoj povijesti, Međimurje i Međimurci imali su nekoliko turbulentnih događanja, sjećamo se Božića 1918., odnosno 9. siječnja 1919. kada smo konačno donijeli Rezoluciju o odcjepljenju od mađarske države. Nažalost, u travnju 1941. ponovno smo potpali pod mađarsku vlast. To je samo dokaz da kada Međimurci odluče zauzeti se sami za sebe, onda u pravilu ostvare ono što žele, to nam govori i uči nas naša povijest – rekao je pritom međimurski župan.

Hrvatstvo Međimurja često se sprječavalo na mnoge načine

Dodao je da se hrvatstvo Međimurja često sprječavalo na mnoge načine, no narod ovog kraja tome se odupirao i bio je dio jednog od najorganiziranijih antifašističkih pokreta Europe. Ovaj dan svojim dolaskom obilježili su i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predstavnik Ministarstva obrane Uprave za obranu Čakovec Vlado Hranjec, predstavnici PU međimurske na čelu s načelnikom Krunoslavom Gosarićem, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije s predsjednikom Zvonimirom Golubom, članovi Zrinske garde Čakovec, branitelji te obitelji i prijatelji stradalih. Nakon odavanja počasti kod spomen-ploče postavljene kod ulaza u Palaču Zrinskih u Čakovcu i podno Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih, program je nastavljen načakovečkom Gradskom groblju gdje su, podno spomenika stradalima u 2. svjetskom ratu zapaljene svijeće i položen vijenac. 

Strahote rata

Svijeća je ujedno zapaljena i na grobu Karla Mrazovića Gašpara. U prigodnom govoru na groblju u Mihovljanu, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač rekao je da je početkom travnja 1945. godine okončana četverogodišnja mađarska fašistička okupacija koja je Međimurje zavila u crno.

– Četiri godine u povijesti našeg grada je malo, no fašistička okupacija ostavila je trajne i neizbrisive posljedice. Gotovo u potpunosti je uništena židovska i romska zajednica, brojni Međimurci završili su u neprijateljskoj vojsci, na prisilnom radu, u zatvorima i koncentracijskim logorima, mučeni su i ubijani. Velika većina protivila se fašistima i nacistima, a mnogi među njima odabrali su aktivni otpor te se priključili antifašističkom partizanskom pokretu – istaknuo je Kovač. Dodao je da ova obljetnica prigoda da se prisjećamo svih znanih i neznanih sudionika antifašističke borbe, koji su, među ostalim, zaslužni i što su danas Dalmacija, Rijeka, Istra, Baranja i naše Međimurje dio slobodne i demokratske Hrvatske. – Ovaj Bezeredijev spomenik podignut je za sve poginule u 2. svjetskom ratu, kao izraz zahvalnosti naših djedova i očeva, ali i kao podsjetnik i upozorenje nama i svima onima koji nisu doživjeli strahote tog rata – zaključio je čakovečki gradonačelnik.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje