Povežite se s nama

Međimurje

Prije 72 godine su crvenoarmejci i Titovi partizani oslobodili Čakovec

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Dan oslobođenja Međimurja 1945. godine i oslobođenje Međimurja od mađarskog te njemačkog nacističkog okupatora obilježen je komemoracijama s polaganje vijenaca i paljenjem svijeća u podnožju spomen obilježja u Čakovcu, Mihovljanu, Sv. Juraju u Trnju, Prelogu i Murskom Središću.

Podsjećamo, prije 72 godine prekinuta je četverogodišnja nacistička okupacija Međimurja. Naime, početkom travnja 1945. godine napredovanjem savezničkih jedinica prema Zapadu, sovjetske i bugarske trupe došle su pred Međimurje, te 6. travnja ušle u Čakovec. Uz njih, pristigle su i partizanske jedinice, a cijelo područje županije oslobođeno nekoliko dana kasnije. Izaslanstvo Međimurske županije, predvođeno županom Matijom Posavcem tim je povodom u četvrtak položilo vijence ispred Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata te time odalo počast svima onima koji su svoje živote dali za oslobođenje Međimurja i Hrvatske.

– Danas je za Međimurje, pa rekao bih i za čitavu Hrvatsku veliki dan, 6. travnja kada obilježavamo Dan oslobođenja Međimurja. U hrvatskoj povijesti, Međimurje i Međimurci imali su nekoliko turbulentnih događanja, sjećamo se Božića 1918., odnosno 9. siječnja 1919. kada smo konačno donijeli Rezoluciju o odcjepljenju od mađarske države. Nažalost, u travnju 1941. ponovno smo potpali pod mađarsku vlast. To je samo dokaz da kada Međimurci odluče zauzeti se sami za sebe, onda u pravilu ostvare ono što žele, to nam govori i uči nas naša povijest – rekao je pritom međimurski župan.

Hrvatstvo Međimurja često se sprječavalo na mnoge načine

Dodao je da se hrvatstvo Međimurja često sprječavalo na mnoge načine, no narod ovog kraja tome se odupirao i bio je dio jednog od najorganiziranijih antifašističkih pokreta Europe. Ovaj dan svojim dolaskom obilježili su i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predstavnik Ministarstva obrane Uprave za obranu Čakovec Vlado Hranjec, predstavnici PU međimurske na čelu s načelnikom Krunoslavom Gosarićem, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije s predsjednikom Zvonimirom Golubom, članovi Zrinske garde Čakovec, branitelji te obitelji i prijatelji stradalih. Nakon odavanja počasti kod spomen-ploče postavljene kod ulaza u Palaču Zrinskih u Čakovcu i podno Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih, program je nastavljen načakovečkom Gradskom groblju gdje su, podno spomenika stradalima u 2. svjetskom ratu zapaljene svijeće i položen vijenac. 

Strahote rata

Svijeća je ujedno zapaljena i na grobu Karla Mrazovića Gašpara. U prigodnom govoru na groblju u Mihovljanu, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač rekao je da je početkom travnja 1945. godine okončana četverogodišnja mađarska fašistička okupacija koja je Međimurje zavila u crno.

– Četiri godine u povijesti našeg grada je malo, no fašistička okupacija ostavila je trajne i neizbrisive posljedice. Gotovo u potpunosti je uništena židovska i romska zajednica, brojni Međimurci završili su u neprijateljskoj vojsci, na prisilnom radu, u zatvorima i koncentracijskim logorima, mučeni su i ubijani. Velika većina protivila se fašistima i nacistima, a mnogi među njima odabrali su aktivni otpor te se priključili antifašističkom partizanskom pokretu – istaknuo je Kovač. Dodao je da ova obljetnica prigoda da se prisjećamo svih znanih i neznanih sudionika antifašističke borbe, koji su, među ostalim, zaslužni i što su danas Dalmacija, Rijeka, Istra, Baranja i naše Međimurje dio slobodne i demokratske Hrvatske. – Ovaj Bezeredijev spomenik podignut je za sve poginule u 2. svjetskom ratu, kao izraz zahvalnosti naših djedova i očeva, ali i kao podsjetnik i upozorenje nama i svima onima koji nisu doživjeli strahote tog rata – zaključio je čakovečki gradonačelnik.

Izvor:
Foto:

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, na respiratoru su dva pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 212 uzoraka, od čega su evidentirana 32 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 15,09 posto pozitivnih od broja testiranih, javio je 20. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 87 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 546.

Tijekom vikenda brzim Ag testovima testirano je ukupno 539 osoba, od čega je evidentirano 9 pozitivnih slučajeva, na temelju kliničke slike 2 pozitivna slučaja, a iz drugih županija javljeno je o 4 pozitivna slučaja.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 50.042 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 64 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 11 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, dok su 2 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 12.04.2021. do 18.04.2021. godine, 168 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 13 na području grada Mursko Središća, 42 na području grada Preloga, 14 na području općine Belica, 2 općine Dekanovec, 5 općine Domašinec, 21 općine Donja Dubrava, 29 općine Donji Kraljevec, 8 općine Donji Vidovec, 18 općine Goričan, 12 općine Gornji Mihaljevec, 19 općine Kotoriba, 23 općine Mala Subotica, 73 općine Nedelišće, 9 općine Orehovica, 6 općine Podturen, 13 općine Pribislavec, 8 općine Selnica, 21 općine Strahoninec, 17 općine  Sveta Marija, 29 općine Sveti Juraj na Bregu, 10 općine Sveti Martin na Muri, 3 općine Vratišinec, 9 općine Šenkovec i 7 općine Štrigova.

Nastavite čitati