Povežite se s nama

Međimurje

Prije 72 godine su crvenoarmejci i Titovi partizani oslobodili Čakovec

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Dan oslobođenja Međimurja 1945. godine i oslobođenje Međimurja od mađarskog te njemačkog nacističkog okupatora obilježen je komemoracijama s polaganje vijenaca i paljenjem svijeća u podnožju spomen obilježja u Čakovcu, Mihovljanu, Sv. Juraju u Trnju, Prelogu i Murskom Središću.

Podsjećamo, prije 72 godine prekinuta je četverogodišnja nacistička okupacija Međimurja. Naime, početkom travnja 1945. godine napredovanjem savezničkih jedinica prema Zapadu, sovjetske i bugarske trupe došle su pred Međimurje, te 6. travnja ušle u Čakovec. Uz njih, pristigle su i partizanske jedinice, a cijelo područje županije oslobođeno nekoliko dana kasnije. Izaslanstvo Međimurske županije, predvođeno županom Matijom Posavcem tim je povodom u četvrtak položilo vijence ispred Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata te time odalo počast svima onima koji su svoje živote dali za oslobođenje Međimurja i Hrvatske.

– Danas je za Međimurje, pa rekao bih i za čitavu Hrvatsku veliki dan, 6. travnja kada obilježavamo Dan oslobođenja Međimurja. U hrvatskoj povijesti, Međimurje i Međimurci imali su nekoliko turbulentnih događanja, sjećamo se Božića 1918., odnosno 9. siječnja 1919. kada smo konačno donijeli Rezoluciju o odcjepljenju od mađarske države. Nažalost, u travnju 1941. ponovno smo potpali pod mađarsku vlast. To je samo dokaz da kada Međimurci odluče zauzeti se sami za sebe, onda u pravilu ostvare ono što žele, to nam govori i uči nas naša povijest – rekao je pritom međimurski župan.

Hrvatstvo Međimurja često se sprječavalo na mnoge načine

Dodao je da se hrvatstvo Međimurja često sprječavalo na mnoge načine, no narod ovog kraja tome se odupirao i bio je dio jednog od najorganiziranijih antifašističkih pokreta Europe. Ovaj dan svojim dolaskom obilježili su i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predstavnik Ministarstva obrane Uprave za obranu Čakovec Vlado Hranjec, predstavnici PU međimurske na čelu s načelnikom Krunoslavom Gosarićem, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije s predsjednikom Zvonimirom Golubom, članovi Zrinske garde Čakovec, branitelji te obitelji i prijatelji stradalih. Nakon odavanja počasti kod spomen-ploče postavljene kod ulaza u Palaču Zrinskih u Čakovcu i podno Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih, program je nastavljen načakovečkom Gradskom groblju gdje su, podno spomenika stradalima u 2. svjetskom ratu zapaljene svijeće i položen vijenac. 

Strahote rata

Svijeća je ujedno zapaljena i na grobu Karla Mrazovića Gašpara. U prigodnom govoru na groblju u Mihovljanu, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač rekao je da je početkom travnja 1945. godine okončana četverogodišnja mađarska fašistička okupacija koja je Međimurje zavila u crno.

– Četiri godine u povijesti našeg grada je malo, no fašistička okupacija ostavila je trajne i neizbrisive posljedice. Gotovo u potpunosti je uništena židovska i romska zajednica, brojni Međimurci završili su u neprijateljskoj vojsci, na prisilnom radu, u zatvorima i koncentracijskim logorima, mučeni su i ubijani. Velika većina protivila se fašistima i nacistima, a mnogi među njima odabrali su aktivni otpor te se priključili antifašističkom partizanskom pokretu – istaknuo je Kovač. Dodao je da ova obljetnica prigoda da se prisjećamo svih znanih i neznanih sudionika antifašističke borbe, koji su, među ostalim, zaslužni i što su danas Dalmacija, Rijeka, Istra, Baranja i naše Međimurje dio slobodne i demokratske Hrvatske. – Ovaj Bezeredijev spomenik podignut je za sve poginule u 2. svjetskom ratu, kao izraz zahvalnosti naših djedova i očeva, ali i kao podsjetnik i upozorenje nama i svima onima koji nisu doživjeli strahote tog rata – zaključio je čakovečki gradonačelnik.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje