Povežite se s nama

Crna kronika

Proces bez presedana: Županija traži povrat ugovora kojim troši sedam milijuna kuna više novca poreznih obveznika 

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Za desetak dana, 10. studenoga, na zagrebačkom Upravnom sudu održat će se prvo ročište u tužbi kojom se Varaždinska županija pokušava izboriti da potroši sedam milijuna kuna više javnog novca nego što je potrebno.

Riječ je o tužbi koja je izazvala velike polemike, ali to nije spriječilo Županiju da ne nastavi – u najmanju ruku nelogičan – sudski proces.
Županija i Autobusni prijevoz tuže Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) zbog poništenja Ugovora o prijenosu Okvirnog sporazuma za prijevoz učenika osnovnih škola.

Prema tom je ugovoru Županija u prosincu 2014. godine s tvrtkom Autobusni promet u stečaju potpisala ugovor o prijevozu osnovnoškolaca za 21,3 milijuna kuna. Svega mjesec dana poslije, autobuse – ali i druge nekretnine i pokretnine – tog društva je na javnoj dražbi kupila Presečki grupa. Njihova tvrtka Autobusni prijevoz je od AP-a u stečaju preuzela i radnike. Nakon toga je društvo u stečaju u vlasništvo Presečki grupe prenijelo i sve svoje djelatnosti. Zahvaljujući tome je Autobusni prijevoz preuzeo i prijevoz učenika, ranije ugovoreni posao. To je, pet mjeseci kasnije, u travnju 2015. godine, blagoslovila i Varaždinska županija.

Zbog nelogičnih poteza iz zgrade na Franjevačkom trgu postavljalo se pitanje: U čijem interesu rade Varaždinska županija i župan Štromar?

S oba društva je potpisala ugovore kojima je utvrđeno da AP u stečaju sva svoja prava i obveze iz ugovora o prijevozu učenika potpisanog sa Županijom prenosi na Autobusni prijevoz, a da je Županija s tim suglasna.
Međutim, drugi prijevoznik  (Vincek d.o.o. Radovan)koji se također javio na natječaj Županije za prijevoz učenika – ali je posao dobio Autobusni promet d.d. u stečaju – smatrao je da taj prijenos nije zakonski opravdan te je uložio žalbu DKOM-u, koja je i uvažena.

Provodi se novi natječaj, na kojemu Županija iznova odabire istog prijevoznika te je u prosincu potpisan sporni Okvirni sporazum, objavljen 14. siječnja 2015. godine.
Dvogodišnje ugovore o prijevoza osnovnoškolaca, vrijedne 21,3 milijuna kuna, potpisali su tadašnji župan Predrag Štromar, direktor Autobusnog prijevoza Antun Presečki i tadašnji stečajni upravitelj Autobusnog prometa Ivan Slamar.


Župan koji je potpisivao sve ove odluke, Predrag Štromar, danas je ministar, pa je tužba ostala u nasljedstvo Radimiru Čačiću

Konačna odluka

Ali zaplet se nastavlja. Krajem kolovoza, Vincek d.o.o. Radovan opet ulaže žalbu, ali ovog puta zato što je Varaždinska županija sklopila Ugovor o prijenosu ugovora s Autobusnog prometa d.d. u stečaju kao prenositeljem i Autobusnog prijevoza d.o.o. kao primateljem, bez provedenog postupka javne nabave.
Žalitelj je smatrao da nema pravnog sljedništva između Autobusnog prometa i Autobusnog prijevoza te je Županija, piše u žalbi, kao javni naručitelj trebala provesti otvoreni postupak javne nabave.

Osim problema koji je nastao zbog poništavanja Okvirnog sporazuma, Županija je žalitelju Vinceku morala za dvije žalbe isplatiti i dva puta po 45 tisuća kuna, pa je i tu potrošeno 90 tisuća kuna proračunskog novca

Vincek je u žalbi istaknuo da su oni za sporne ugovore saznali tek u srpnju, i to nakon službenog zahtjeva za ostvarivanje prava na pristup javnim informacijama.
Županija pak odgovara da se sklopljenim ugovorom o prijenosu nisu mijenjali osnovni elementi prijašnjeg sporazuma niti se mijenjala količina ili cijena. – Do promjena je došlo samo i isključivo zbog prijenosa gospodarske djelatnosti – piše u žalbi Županije.

Međutim, DKOM ne uvažava žalbu Varaždinske županije i donosi konačnu odluku o poništenju Ugovora o prijenosu Okvirnog sporazuma za prijevoz učenika.
– U konkretnom slučaju nedvojbeno je došlo do promjene ugovorne strane, ali do iste nije došlo temeljem pravnog sljedništva (…) Varaždinska Županija (…) nije mogla ove ugovore prenijeti na drugu pravnu osobu bez novog javnog natječaja – piše u rješenju.

Protiv tog se rješenja nije moglo žaliti, nego pokrenuti upravni postupak, što je Autobusni prijevoz d.o.o. i učinio. I dok se ta tužba mogla očekivati, Varaždinska županija je postupila sasvim iznenađujuće: i ona podnosi tužbu protiv toga istog rješenja.
Na novi natječaj za prijevoz osnovnoškolaca čekalo se dva mjeseca, do prosinca 2015. godine, a u međuvremenu su se učenici, punih pola godine, vozili AP-ovim autobusima.

Sumnjiva šutnja

Zbog toga je postavljeno i pitanje voze li se školarci nelegalno? Jer, škola je počela, učenici su morali na nastavu, a Županija nije dotad stigla obaviti proceduru novog natječaja i izabrati prijevoznika, dok je u izjavi za Regionalni tjednik najavljena i tužba, koja je uskoro i podnesena.

Međutim, Županija provodi novi natječaj. Oba prijevoznika su se javila na natječaj raspisan gotovo puna tri mjeseca nakon početka školske godine i zapravo ilegalnog prijevoza učenika tijekom tog vremena. Na natječaj se opet javljaju oba poduzeća, Vincek i AP, a posao dobiva novi-stari prijevoznik, Autobusni prijevoz.
Prijevoz je ovog puta za punih sedam milijuna kuna jeftiniji u odnosu na prijašnji natječaj, koji je pao zbog spornog Ugovora o prijenosu Okvirnog sporazuma za prijevoz učenika osnovnih škola, 14,7 milijuna kuna za dvije godine.

Županija se ni u jednom trenutku nije pohvalila svojim uspjehom u uštedi velikog novca. To ni ne čudi s obzirom na to da je Upravnom sudu zajedno s AP-om podnijela tužbu za vraćanje na snagu staroga, sedam milijuna kuna skupljeg ugovora. Tužba sama po sebi i ne bi bila sporna, ali je čudo da ni nakon sklapanja puno jeftinijeg posla nije povučena.
Osim problema koji je nastao zbog poništavanja Okvirnog sporazuma, Županija je žalitelju Vinceku morala za dvije žalbe isplatiti i dva puta po 45 tisuća kuna, pa je i tu potrošeno 90 tisuća kuna proračunskog novca.

Bačeni novac

Inače, sve se ovo događalo nakon što je Grad Varaždin zbog gotovo istovjetnog problema, prenošenja koncesije – unatoč zatraženom i dobivenom decidiranom odgovoru iz resornog ministarstva da takvo što nije moguće – ostao bez javnoga gradskog prijevoza. U međuvremenu su se, nakon dvogodišnje stanke, u grad vratili buseki, ali je tu koncesiju dobio konkurentni prijevoznik Vincek d.o.o. Radovan.

Već tada se zbog nelogičnih poteza iz zgrade na Franjevačkom trgu postavljalo pitanje: U čijem interesu radi Varaždinska županija?
Župan koji je potpisivao sve ove odluke, Predrag Štromar, danas je ministar, pa je tužba ostala u nasljedstvo Radimiru Čačiću. 
Tako će argumente u ovom procesu bez presedana – u kojemu tužitelj tuži sebi na štetu – pred sucem Upravnog suda braniti ekipa novog-starog župana Radimira Čačića.

(Ne)kvaliteta 

Regionalni tjednik je nakon sklapanja sedam milijuna kuna jeftinijeg ugovora – što je za trećinu manje od prve cijene – pitao izvršnog direktora Autobusnog prijevoza Franca Harapina je li moguće uz toliko manju cijenu jednako kvalitetno obavljati posao, a on je odgovorio: – Moguće je, naravno, na štetu izvoditelja, jer kvalitetu usluge diktiraju uvjeti natječaja.
A (ne)kvaliteta usluge svakodnevna je tema roditeljskih briga. Oni se brinu zadovoljavaju li uvjeti u autobusima propisane sigurnosne standarde. 
Govore o prljavim staklima (tehnička neispravnost) i o prevelikom broju djece, zbog čega se na nekim linijama stoji u autobusu, što je protupropisno u organiziranom prijevozu djece.

Novi Autobusni kolodvor obećan za kraj 2017. Gdje je?

Vlasnik Autobusnog prijevoza i Autobusnoga kolodvora Varaždin Antun Presečki je u kolovozu 2015. godine najavio novi Autobusni kolodvor do kraja 2017. godine.
Godina je na izmaku, a Varaždinci se i dalje mogu sramiti jednog od najružnijih autobusnih kolodvora u Hrvatskoj, rugla grada.
Presečki grupa je svoje poslovanje u Varaždinu započela kupovinom Autobusnog prijevoza 2014., samo koji mjesec kasnije je za 6,5 milijuna kuna na javnoj dražbi kupljen i Autobusni kolodvor, a grupa je dobila i posao prijevoza županijskih osnovnoškolaca.
Prijevoz učenika je bio prvi veliki posao novog vlasnika za AP, a drugi je trebala biti izgradnja Autobusnoga kolodvora.

Podzemna atrakcija

I to ne bilo kakvoga kolodvora, nego, najavljivao je Antun Presečki, najmodernijega kolodvora u ovom dijelu Europe.
Trebao je to biti podzemni kolodvor na sadašnjoj lokaciji, po uzoru na vrijeme – kako je rekao za Regionalni tjednik – kada su kapucini na toj lokaciji imali prekrasan vrt. – Da ostane gdje jest, a da bude “nevidljiv”. Autobusni kolodvor Varaždin nužan je za normalno poslovanje tvrtke AP Varaždin i zato nam je bilo važno kupiti kolodvor, bez obzira na cijenu koja je porasla na dražbi – govorio je tada Antun Presečki.
Tadašnja vlast je podržala ideju izgradnje, a Antun Presečki je naglasio njihovu “odličnu međusobnu suradnju”.
Kolodvor je namjeravao sagraditi u iznenađujuće brzom roku.
– Intenzivno radimo na projektu i pripremi dokumentacije za aplikaciju na EU fondove te mislim da ćemo do sredine 2016. godine pripremu projekta zaokružiti, odnosno da ćemo dobiti svu potrebnu projektnu dokumentaciju. To znači da bi radovi mogli početi već 2017. godine. Moj stil rada je takav da za samu pripremu projekta uglavnom potrošim nešto više vremena, a na samu izgradnju objekta oko godinu dana. 
Uglavnom, predviđamo da bi sve moglo biti realizirano unutar dvije i pol godine – najavljivao je poznati zagorski prijevoznik.
Godina je na izmaku, kolodvor je tu gdje jest i kakav je bio, a Antun Presečki o njemu više nije govorio.


Vlasnik Presečki grupe Antun Presečki najavljivao je izgradnju atraktivnoga podzemnoga kolodvora

21,3 milijuna kuna je vrijednost ugovora o prijevozu osmoškolaca potpisanog 2014. s AP-om u stečaju. Taj ugovor je prenesen na AP Presečki grupe, što je DKOM poništio.
14,7 milijuna kuna je vrijednost ugovora o prijevozu učenika potpisanog 2016. godine s AP-om. Ugovor je sklopljen nakon provedenog postupka javne nabave.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Crna kronika

USKOK OPTUŽIO RENATU SABATI: Malverzacije bivše financijašice Općine Sračinec teške više od milijun i pol kuna!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

USKOK je, nakon provedene istrage, ovih dana pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 52-godišnje hrvatske državljanke zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Optužnicom se okrivljenici, a riječ je o Renati Sabati, stavlja na teret da je, u razdoblju od 1. siječnja 2011. do 31. kolovoza 2018. godine, u Sračincu, u svojstvu voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koristeći ovlast podizanja novčanih sredstava sa žiro-računa Općine na temelju virmana potpisanih od strane općinskog načelnika, s namjerom pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti, podizala novac sa žiro-računa koji nije polagala u blagajnu već ga je neosnovano zadržavala za sebe.

Osim toga, USKOK objašnjava da u blagajnu nije polagala niti novac koji joj je predan radi polaganja u blagajnu!

Potom je, dodaju, radi prikrivanja, na različite načine prikazala da su podignuta novčana sredstva iskorištena za poslovanje Općine, pa je tako u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih, izrađivala je neistinite ulazne račune dobavljača i knjižila ih kao stvarne, porezne prihode Općine je prikazivala u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama i društvima na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala.

Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode o stanju i prometu po žiro-računu Općine kako ne bi bili razvidni stvarno podignuti iznosi koji nisu bili uplaćeni u blagajnu Općine te kako ne bi bile vidljive razlike u knjiženjima koje je izvršila kako bi prikrila uzetu gotovinu. Nadalje je, koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, neosnovano uzimala novac iz blagajne za svoje potrebe.

Kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe Općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju Općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili već ih je sama izrađivala ili prepravljala. Zatim je u blagajničkim izvještajima kao izdatak Općine neistinito prikazivala isplatu po navedenim računima kao i isplatu po računima koji su već plaćeni isplatom iz blagajne ili uplatom na poslovni račun dobavljača.

Također je, koristeći ovlaštenje obavljanja isplata sa žiro-računa Općine, na svoj tekući i žiro račun vršila isplate. Na opisani način okrivljenica na štetu Općine sebi pribavila znatnu nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.674.743,42 kune.

Podsjećamo, Renata Sabati je detaljno iznijela svoje viđenje malverzacija pred kamerama „Provjerenog“. Pritom je za Božidra Novoselca ustvrdila: “Načelnika su zvali Mister 10 posto”!

Također, tužila je za duševne boli i ine tegobe brojne lokalne varaždinske medije koji su korektno izvještavali javnost, prenoseći inicijalna službena priopćenja odgovornih osoba Općine Sračinec o otkrivenim nepravilnostima u radu voditeljice poslova financija .

Nastavite čitati

Crna kronika

Policija uputila apel građanima: Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od mogućnosti dehidracije i stradavanja djece ostavljenih u vozilima. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, upozoravamo roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

U tu svrhu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, izradilo je letak sa savjetima. Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja.

NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnjem dobu najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira na način da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (isključili peglu ili štednjak).

Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na djecu, obzirom da se događa sve veći broj nesretnih slučajeva tijekom ljetnih mjeseci, kada roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu.

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:

Uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma – prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo, npr. dodir ruku s volanom, zvukove koje čujemo iz okoline i sl.

Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)

Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torbu, mobitel, laptop), kako ne biste automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo

U svakodnevnom životu roditeljima se preporuča usvajanje metoda suočavanja sa stresom i uvježbavanje metoda prisutnosti u sadašnjem trenutku.

DJETETU JE POTREBNO OBJASNITI (na način primjeren dobi):

 – da smije i treba reagirati ako ga roditelj ostavi u vozilu,

  – predočiti i načine mogućeg reagiranja (ukoliko je to moguće i ovisno o dobi): način izlaska iz vozila, otvaranje prozora ili bilo koji način signaliziranja da je ostalo samo u vozilu.

Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama, niti na vrlo kratko vrijeme!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje