Povežite se s nama

Međimurje

Produljeni natječaj za upis na Međimursko veleučilište u Čakovcu: ostalo je još nekoliko mjesta

Objavljeno:

- dana

Međimursko veleučilište u Čakovcu svojim studentima nudi najbolje stručne studije u ovom dijelu Hrvatske. Stoga požurite jer još svega nekoliko mjesta čeka upravo na vas.

Naime, ovih dana produljen je natječaj za upis studenata u preddiplomske stručne studije Računarstva, Menadžmenta turizma i sporta i Održivog razvoja koji će vam omogućiti pronalazak sigurnog posla.

Međimursko veleučilište u Čakovcu već 14 godina svojim studentima pruža kvalitetno obrazovanje koje se temelji na konceptima cjeloživotnog učenja, mobilnosti i razvoja ljudskih potencijala kao najveće vrijednosti društva.

S obzirom na to da kontinuirano prati trendove na tržištu rada, upisom jednog od tri preddiplomska stručna studija, studenti MEV-a dobivaju temelje za izgradnju uspješne karijere u nekim od najtraženijih zanimanja današnjice.

Stručni profesori, suvremeno opremljeni laboratoriji, suradnja s poslovnom zajednicom i ostalim visokoškolskim ustanovama u zemlji i inozemstvu, uspješna realizacija projekata i novi studiji u najavi samo su dio onog što studiranje na MEV-u čini pravim odabirom za daljnji razvoj vaše karijere.

– S obzirom na to da redovito pratimo potrebe na tržištu rada i sukladno tome, nadograđujemo i razvijamo naše studije, završetkom jednog od tri preddiplomska stručna studija budućnosti, našim je studentima garantirana konkurentnost pri zapošljavanju. Pružamo im nova teorijska i praktična znanja i pripremamo ih za realne potrebe na tržištu rada, što su samo neki od razloga zašto je studiranje na MEV-u odličan odabir – rekao je dekan doc. dr. sc. Igor Klopotan.

Na produljeni natječaj za upis preddiplomskog stručnog studija Računarstva, Menadžmenta turizma i sporta i Održivog razvoja mogu se prijaviti pristupnici koji imaju završenu četverogodišnju srednju školu i položenu državnu maturu Hrvatskog jezika, Matematike i stranog jezika.

Postupak za upis provodi se na web stranici www.postani-student.hr, a prijave se obavljaju putem Službe za studentske poslove zaključno s 30. rujna ove godine i to putem e-maila: [email protected] te osobno ili poštom na adresu Međimursko veleučilište u Čakovcu, Bana Josipa Jelačića 22/a, Čakovec. 

Detaljnije informacije dostupne su na službenim web stranicama Veleučilišta.

Međimurje

Mursko Središće: osoba godine je Darko Oreški, nagrade najboljim sportašicama i sportašima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće stogodišnju tradiciju obilježavanja spomendana svete Barbare proslavio je i ove godine svečanim program u Centru za kulturu „Rudar“. Bila je to prilika za prezentaciju projekata koji su u velikoj mjeri doprinijeli podizanju kvalitete života u najsjevernijem hrvatskom gradu.

U okviru programa dodijeljene su i tradicionalne nagrada za osobu godine Grada Murskog Središća i nagrade za sportska ostvarenja. Ovogodišnju nagrada za osobu godine primio je Darko Oreški iz Peklenice. U kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Mensur Rošić i Tena Marodi. U kategoriji sportske momčadi godine najboljima je proglašen kadetski sastav Škole nogometa Rudar Mursko Središće. U kategoriji rekreativaca nagrade su primili Monika Jalšovec, Ivan Zadravec i Alen Kontrec. Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mursko Središće primila je nagradu za rekreacijsku momčad godine.

Nagrađenim su čestitali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, dok se u ime nagrađenih okupljenima obratio Darko Oreški.

– Svi članovi udruga, klubova ili pojedinci trude se da najbolje što mogu doprinose razvoju svojih organizaciji te da na svakom natjecanju s ponosom predstavljaju najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Zahvaljujem gradonačelniku i saborskom zastupniku Srpaku te svim gradskim službama na pomoći u našem radu – poručio je Oreški.

U prigodnom programu sudjelovali su mladi i talentirani glazbenici Dora Rebernik i Edvin Nedeljko.  

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu predstavljena autohtona međimurska bajka „Stekljena gora“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca na Adventu u Čakovcu prezentirali su autohtonu međimursku bajku „Stekljena gora“.

Obostrano zadovoljstvo uspješnom suradnjom izrazili su ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat.

– Veselimo se što će ovaj postav biti dostupan 24 sata dnevno, a s obzirom na to da se radi o vrlo zanimljivoj priči, nadam se da će se svidjeti našim sugrađanima i gostima – naglasio je Horvat.

– „Stekljena gora“ je jedna od sedam autohtonih međimurskih bajki, a sve ove prekrasne priče zabilježene su na terenu širom Međimurja. Drago mi je što smo „Stekljenu goru“ mogli prepričati na ovaj način i omogućiti svima koji to žele da je u potpunosti upoznaju šetajući našim predivnim gradom. U tjednu nakon 23. prosinca organizirat ćemo i prigodne radionice, igraonice te bajkaonicu na ovu temu. Nakon realizacije ovog projekta, pokušat ćemo na sličan način realizirati kompletan ciklus svih sedam međimurskih bajki – nadovezala se Hrustek Sobočan.

Baština

Viša kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač, koja vodi ovaj projekt, istaknula je da za međimurske bajke u velikoj mjeri moramo zahvaliti Mariji Novak.

– Zanimljivo je da ljudi gotovo nikad ne pomisle kako postoje bajke izvan Grimmovih ili Andersenovih, pa je za nas velika sreća što smo zabilježili ovih nekoliko izvornih međimurskih, na dijalektu. U velikoj mjeri to moramo zahvaliti Mariji Novak, zaljubljenici u našu baštinu, čiju ostavštinu čuvamo u muzeju. Ona je u svom neposrednom okruženju zabilježila te bajke na audio kazetama, što nam je pomoglo da ih priredimo tako da budu prijemčivije za publiku – rekla je voditeljica projekta.

Na prezentaciji „Stekljene gore“ u samom središtu grada predstavljena je kinetička skulptura „Vjetar“ čiji je autor akademski grafičar Veljko Posavec.

Kod skulpture priča započinje, a kako se nastavlja i završava, otkriva se kod zdenca u dvorištu Staroga grada.

Tamo je, uz pomoć grafičkog dizajnera Tomislava Brozovića, uređeno i postavljeno pet panoa na kojima možete pratiti tijek priče. Kad stignete do njenog sretnog završetka, možete napraviti i fotografiju s vilinskim krilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje