Povežite se s nama

Međimurje

Projekt „Pričaonica“ za darovitu i potencijalno darovitu djecu završio pedagošku godinu

Objavljeno:

- dana

Dječji vrtić Cipelica iz Čakovca i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije godinama aktivno promiču čitanje i pričanje priča djeci putem projekta „Pričaonica“.

Čitanje priča je važan poticaj za cjelokupni razvoj djece: socijalno – emocionalni, kognitivni, govorno – jezični, ali i motorički razvoj, s obzirom na to da se uz čitanje mogu povezati i brojne druge raznovrsne aktivnosti. Program „Pričaonica“ se tijekom godina provodio u različitim oblicima, s time da su u fokusu projekta djeca, roditelji i odgajatelji, ali i cjelokupna zajednica.

Pedagoška godina 2018/2019. bila je usmjerena na rad s darovitom i potencijalno darovitom djecom koja čine skupinu Zvjezdice u Područnom objektu Vjeverica DV-a Cipelica. Aktivnosti koje su se provodile u sklopu „Pričaonice“ bile su usmjerene doprinosu socio – emocionalnog sazrijevanja u nastojanju maksimiziranja potencijala navedene djece, uz naglasak na poticanje razvoja samoregulacijskih procesa.

Kada se razmatra darovitost, djecu u ranom djetinjstvu treba višestruko podržavati. Kod darovite i potencijalno darovite djece okolina je često usmjerena na razvoj kognitivnih sposobnosti, dok su emocionalno sazrijevanje i razvoj vještina socijalne kompetencije u drugom planu. Stoga darovita djeca mogu razviti probleme u ponašanju kao odgovor na okolinu koja ne pruža adekvatnu stimulaciju za razvoj njihovih sposobnosti. Osim toga, darovita i potencijalno darovita djeca mogu pokazivati teškoće u samoregulaciji emocija i ponašanja kao i sva ostala djeca. Mnoga darovita djeca ne ostvaruju svoj puni potencijal zbog gubitka vjere u svoje sposobnosti i niskog samopouzdanja, zbog brige o socijalnoj izolaciji i slično, te trebaju pomoć u vršnjačkim odnosima.

Dodatno, unapređenje vještina emocionalne regulacije je kod darovite i potencijalno darovite djece osobito potrebno radi anuliranja asinkronog razvoja različitih razvojnih područja.

Imajući na umu sve navedeno, osmišljen je i realiziran niz aktivnosti, igara, radionica i edukacija s tematikom emocionalnog opismenjavanja, pri čemu su slikovnice primjerene tematici i čitanje uvijek igrali važnu ulogu na svakom druženju.

Specifični ciljevi aktivnosti bili su prepoznavanje i odgovarajuća kontrola i izražavanje osobnih emocija, unapređenje interpersonalnih vještina i kvalitete odnosa između vršnjaka, prepoznavanje važnosti adekvatnog uklapanja s okolinom i slično, u nastojanju da novostečene vještine i znanja pozitivno utječu na njihove ključne vještine i socijalnu prilagodbu.

Program su provodile psihologinja Eleonora Glavina (Dječji vrtić Cipelica), psihologinja Berta Bacinger Klobučarić (Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije), te odgojiteljice koje provode Program rada s darovitom i potencijalno darovitom djecom Delfinići u Područnom objektu „Vjeverica“: Nevenka Holetić, odgojiteljica savjetnica i Dijana Majerski, odgojiteljica.

Djeca   su s veseljem i znatiželjom očekivala svaku radionicu. Svoje doživljaje dijelila su s drugom djecom i roditeljima koristeći termine i znanja koja su naučili. Tako su i roditelji saznali što treba činiti kad se naljutimo, kako se sve možemo tješiti kad smo tužni i zašto je važno dijeliti sreću.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje