Povežite se s nama

U fokusu

Projekt VaraždiNETz: Grad s Magićevom tvrtkom građanima besplatno uvodi ultra brzi internet

Objavljeno:

- dana

Svi Varaždinci koji to žele u roku tri godine imat će na raspolaganju super brzi internet s brzinama većim od 150 Mbps, obećao je gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za novinare kojom je najavljeno uvođenje infrastrukture 21. stoljeća.

Riječ je o konceptu širokopojasnog interneta, kojim će se uskoro moći koristiti dvjestotinjak domaćinstva na Banfici. Projekt koji nosi naziv VaraždiNETz omogućit će korisnicima dovoljno propusnosti za nesmetan rad svih uređaja koji koriste internet pristup.

– U Varaždinu stvaramo informatičku infrastrkturu sa svjetlovodnim priključcima bez kojih je danas ultra brzi Internet nemoguć u Hrvatskim uvjetima. Bez takve infrastrukture je nemoguće razviti sve sadržaje potrebne pametnom gradu (Smart City). Nažalost, kod nas se to svodi na segmentarne sadržaje, a inteligentni grad omogućava građanima umreženost koja će biti otvorena i javno dostupna. Mi to radimo za građane i poduzetnike – pojasnio je varaždinski gradonačelnik.

Tamo gdje je postavljena ovakva optička mreža, u baltičkim i skandinavskim zemljama, izračunalo se da je GDP odmah porastao više od dva posto uz zamjetan porast zaposlenosti.

– danas se u Varaždinu otvara „informatička auto cesta“ po kojoj treba brzo voziti što građanima omogućuje korištenje svih sadržaja koje nudi moderan svijet. Isto je i s poduzetnicima koji koriste informatičke tehnologije za brži razvoj svojih proizvoda. U Varaždinu imamo dosta ICT tvrtki i bez takve infrastrukture one ne mogu raditi – istaknuo je Čehok.

Dodao je da moderna infrastruktura omogućava javnoj upravi objedinjavanje komunalnih servisa na intranet koji omogućava komunikaciju u realnom vremenu.

– U razdoblju od tri godine premrežit ćemo cijeli grad, a krećemo s Banficom kako ne bi više puta kopali na istom mjestu. Imamo sreće da je ludbreška tvrtka Infrastruktura u vlasništvu Stanislava Magića već napravila oko 10.000 priključaka. Njenom dokapitalizacijom od strane Grada Varaždina napravit će se novih 10.000 priključaka s optikom. Time ćemo omogućiti građanima da pod jednakim uvjetima imaju iste sadržaje – rekao je Čehok.

Napomenuo je da za građane ne postoje nikakvi troškovi ,te da će se priključci po cijeni od 150 do 1500 eura dovoditi sve do obiteljskih kuća ili stambenih zgrada.

– Grad će korisnicima optičkih priključaka sve osigurati besplatno, a građani će potom sami odabrati davatelja internetskih usluga ili ostati u gradskoj mreži. Bit će im sigurno značajno jeftinija usluga od sadašnjih uvjeta na tržištu – uvjeren je gradonačelnik.

Građanima će ovih dana na vrata pozvoniti studenti s anketnim listićima i ponuditi im da potpišu suglasnost za postavljanje optičkog priključka. Obići će dvjestotinjak obitelji koje ne moraju strahovati da će im bageri razrovati dvorišta.

– Riječ je o mikro iskopu za postavljanje alkatenki i kanalica za razvod optičkih kabela uz ugradnju antenskog sustava u kuću. Odnosno, ovaj priključak trajno uklanja i antene s krovova za prijem TV signala. Benefiti su ogromni, a građani nemaju nikakav trošak – naglasio je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar dodavši da trenutne brzine od 100 Mbps u Gradu smatraju nedostatnim za temelj informatičke infrastrukture jednog Smart Cityja poput Varaždina.

Svoja iskustva sa super brzim internetom predstavio je Mate Bunić iz prigradskog naselja Hrašćice.

– Internet je strahovito brz, igrice skida kao od šale, a televizijski programi teku glatko bez zamrzavanja. Imam braću i napokon više nema svađa kada istovremeno slušamo glazbu, surfamo ili se igramo i preuzimamo datoteke s interneta – zaključio je Bunić.

U fokusu

Internetski prevaranti nemilosrdni: zbog glačala i daske vrijednih 200 kuna Ivančanki prijetili smrću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prijevarne taktike kriminalaca koji vrebaju na internetu vrlo su česte i sve inovativnije. U posljednjih nekoliko mjeseci na teži način naučilo je to više građana s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Prevareni građani uglavnom su policiji prijavljivali dvije vrste prijevara u kojima su ostali bez svog novca.

Prvi način je da su prevareni građani koji su nešto pokušali prodati na internetu, a policija je izvijestila o slučaju s ludbreškog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu 40-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Prema prijavi, on je u srijedu, 6. listopada, na jednoj oglasnoj stranici oglasio prodaju tepiha. Na oglas mu se javila nepoznata ženska osoba s kojom je dogovorio prodaju oglašenog predmeta, pristavši da ona organizira prijevoz putem jednog dostavnog poduzeća. Navedena mu je, prema dogovoru, poslala link spomenutog dostavnog poduzeća u kojem su traženi njegovi osobni podaci i podaci o tekućem računu. Istog dana zaprimio je obavijest banke da je inicirao transakciju od oko 680 eura koja je provedena na račun u Ukrajini te shvatio da je prevaren za isti iznos – prijavljeno je policiji.

U drugoj metodi prijevare građani su olako povjerovali u priču o izmišljenom darovanju novaca ili obećanome nasljedstvu i potom se upustili u sumnjive novčane transakcije te bili prevareni. Tako je bez novaca ostao muškarac s čakovečkog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže. Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Pošto nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – objavila je PU međimurska.

Ogroman je problem što je ovakvim kriminalcima gotovo nemoguće ući u trag te građani vrlo rijetko dobiju svoj novac natrag.

Vrebaju

Jedna Ivančanka pokušala je prodati putem interneta glačalo i dasku za glačanje te nam je prepričala svoje iskustvo kako su je pokušali prevariti internetski kriminalci, ali srećom nije nasjela.

Na našoj najpoznatijoj internetskoj stranici za prodaju oglasila je da prodaje glačalo i dasku za glačanje za 200 kuna. Javila joj osoba koja se predstavila kao žena s područja Novigrada koja želi kupiti navedeno. Napisala je da je već uplatila novac prodavačici, te da samo ona može do njega. Također, Ivančanki je poslala link na lažnu stranicu Hrvatske pošte na koji je ona trebala upisati broj kartice, PIN broj, CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice te ovlaštenje za internetsko bankarstvo.

– Sve traženo kod mene je pobudilo sumnju jer znam da se PIN ne šalje nikomu. Provjerila sam kod Hrvatske pošte, i iako oni imaju uslugu dostave nečega plaćenog na drugom kraju zemlje, rekli su mi da je link koji mi je poslan lažan te da njihova usluga tako ne funkcionira. Tada sam osobi napisala da sam glačalo već prodala nekomu tko je bliže. Zatim su mi počele stizati prijetnje, malo u muškom, malo u ženskom rodu, da potencijalni kupac neće ostati bez svojih 200 kuna te da će me naći i ubiti. Iako mi nikakav novac nije bio uplaćen. Jako sam se uplašila, čak sam deaktivirala svoju karticu jer su mi nastavili prijetiti – rekla nam je Ivančanka.

Policija savjetuje kako se zaštititi

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava slučajeva kibernetičkoga kriminala koji imaju cilj prijevarom izvući novac od žrtava putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo su:

– obećanja o brzoj zaradi bez posla

– poruke u kojima se nudi laka zarada

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

Nastavite čitati

U fokusu

Josip Pokorny: “Zašto nova gradska vlast zaobilazi Savjet mladih Grada Varaždina?“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko vijeće Grada Varaždina kao radno tijelo oformilo je peteročlani Odbor za mlade, minorizirajući pritom ulogu aktualnog Savjeta mladih Grada Varaždina. Smatra to Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Štoviše, pita se kako je moguće da je osnovan Odbor za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina, a nitko iz predsjedništva Savjeta mladih Grada Varaždina nije službeno kontaktiran i obaviješten prije samog osnivanja tog tijela?

I dodaje:

– Savjet mladih jest zakonski regulirano tijelo koje savjetuje tijela Grada te pomaže u kreiranju politika usmjerenim prema mladima. Ispostavlja se da se osnivanjem Odbora za mlade želi minorizirati uloga Savjeta, a samim time i mladih u društvu. Dakle, novoosnovani Odbor je tijelo koje služi pukom stvaranju funkcija koje će ući u životopis novoizabranim odbornicima. Znakovito je da nitko iz Savjeta mladih Grada Varaždina nije punopravni član novoosnovanog Odbora s pravom glasa osim gospodina Lukavečkog, koji nije član Odbora ispred Savjeta mladih, već ispred kluba zastupnika SDP-a – ukazuje Pokorny.

Po njemu, čini se da će šikaniranje „nepodobnih“ ljudi iz Savjeta mladih biti stalna praksa.

– Od početka mandata nove gradske vlasti, predstavnici Savjeta mladih Grada Varaždina nisu imali niti jedan službeni sastanak o aktualnim problemima mladih s novom gradskom upravom, a vidimo da novoosnovani Odbor za mlade već licitira s pozamašnim financijskim sredstvima – zaključuje Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje