Povežite se s nama

Međimurje

Projekt vrijedan više od milijun i dvjesto tisuća kuna za osposobljavanje i doškolovanje

Objavljeno:

- dana

U utorak je u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Čakovcu održana početna konferencija projekta pod nazivom „Prvi sam izbor na tržištu rada – obrazovan, kompetentan i lako zapošljiv“. Njegova vrijednost je više od 1.200.000 kuna, a u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt su zajedno prijavili Pučko otvoreno učilište, Gradska razvojna agencija „ČAKRA“ i Hrvatski zavod za zapošljavanje – PU Čakovec na Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” Ministarstva znanosti i obrazovanja. U narednih godinu i pol, 40 odraslih polaznika završit će osnovnu školu, a 63 polaznika osposobit će se za poslove zavarivača MIG-MAG postupkom, izrade obuće i operatora na računalu. Ovo je jedini takav program na području Međimurja, a njegova je najveća vrijednost što je usmjeren na dugotrajno nezaposlene osobe.

Kako je tijekom predstavljanja projekta naglasio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ovaj projekt odlično se uklapa u strategiju Grada Čakovca, u kojoj je obrazovanje jedno od prioriteta. Projektom će se obrazovati ljudi i to za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, a njih 40 završit će osnovnu školu. To će poslodavcima koji imaju problema s nedostatkom radne snage osigurati stručne djelatnike, a od novih zapošljavanja koristi će imati cijela zajednica.

Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Čakovec, Mario Zamuda, rekao je da je ovo drugi projekt koji se trenutno provodi u ovoj ustanovi, a omogućuje im uvođenje novih programa i stjecanje iskustva.

Dodatna vrijednost ovog projekta je opremanje novog informatičkog kabineta s pripadajućom opremom te izrada priručnika za sve programe koji će se provoditi tijekom projekta. Zaposlit će se i jedan romski pomagač u Učilištu, a osigurat će se i prijevoz polaznicima za osnovnu školu.

– Trenutno na tržištu radne snage nema dovoljno raspoložive radne snage, a ovaj projekt usmjeren je upravo na doškolovanje odraslih za zanimanja koja trebaju domaćim poslodavcima – rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec, Marina Kodba.

– Polako dolazimo u situaciju da su na Zavodu prijavljene uglavnom osobe koje nemaju stručnu spremu za raspoloživa zanimanja ili su dugotrajno nezaposlene, a ovaj će projekt nekima od njih omogućiti da zaposle – naglasila je Kodba. Omogućit će se i naknadno osposobljavanje osobama koje će u sklopu projekta završiti osnovnu školu.

Projekt je pobliže predstavila Marina Kolarić iz ČAKR-e, koja je voditeljica projekta. Inače, bespovratna sredstva odobrena su u sklopu poziva “Podrška obrazovanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe obrazovanja”, usmjerene unapređenju vještina i kompetencija polaznika u svrhu povećanja zapošljivosti. Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o financiranju za ukupno 24 projekta u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna. Projekti koji su odobreni će se provoditi u 11 županija.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje