Povežite se s nama

U fokusu

Projekt Zeleno želimo: Varaždinu gastronomija, a Ludbregu vinski podrum u dvorcu Batthyany

Objavljeno:

- dana

VRIJEDAN 836 TISUĆA EURA

Turističkoj zajednici grada Varaždina i partnerima odobren je projekt “Zeleno želimo” vrijedan 836.515 eura.

Riječ je o projektu odobrenom za financiranje u sklopu programa INTERREG Slovenija – Hrvatska koji je dio Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Glavni cilj ovog projekta jest stvoriti novi turistički proizvod i sadržaj na području na kojem se provodi projekt. Želja turističke zajednice, uz to što stvaramo novi turistički proizvod, jest povećati broj turista i da ih zadržimo što dulje u samom središtu grada – izjavila je Jelena Toth, direktorica Turističkog ureda TZ grada Varaždina.

Uz ovaj projekt razvit će se četiri mikroproizvoda izloženih na četiri mikrolokacije u Sloveniji i Hrvatskoj, a biti će povezani u jedan Zajednički prekogranični turistički proizvod. Mikroproizvod Turističke zajednice Varaždina biti će posvećen gastronomiji.

– Na Gradskoj tržnici će se urediti novi prostor koji će biti namijenjen za izlaganje proizvoda temeljenih na tradiciji i gastronomiji, a u to će biti uključene sve lokalne udruge ovog prodručja – objasnila je Jelena Toth.

Razvijanje vinskog turizma

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić rekao je kako je ovaj projekt nastavak projekta koji je Grad provodio zadnje dvije godine i koji je uspješno završen za slovenskim partnerima.

– Za Grad ovo znači poboljšanje turističke ponude u smislu enologije. Razvijamo vinski turizam, točnije, izgradit ćemo i dodatno urediti vinski podrum u sklopu dvorca Batthyany koji će biti središnja točka ludbreške vinske ponude – rekao je Bilić te dodao kako će naj način zadržati turiste što više u gradu.

Renata Papec iz Županijske komore Varaždin rekla je kako će Komora organizirat obrazovanje i stručna putovanja.

– U okviru radnog paketa Obrazovanja izradit ćemo i priručnik kao garant osiguranja kvalitete turističkih usluga za turističe djelatnike – dodala je Papec.

Predsjednik Uprave Razvojne agencije Sjever DAN Miljenko Ernoić rekao je kako su Agenciji trenutno odobrena tri projekta koji se provode na području Varaždina, a iznose 4.9 milijuna eura. Riječ je o projektu CityWalk, projektu koji se odnosi na zaštitu Starog grada i projektu “Zeleno želimo”.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje