Povežite se s nama

Život i društvo

Osnovci s područja Novog Marofa, Vinice, Petrijanca i Cestice učit će o sigurnom bicikliranju

Objavljeno:

- dana

Sigurnost osnovnoškolaca u prometu

Svi osnovnoškolci na području grada Novog Marofa te općina Vinica, Petrijanec i Cestica učit će o sigurnoj vožnji biciklom u prometu.

Biciklistički klub Maraton Kreidler iz Novog Marofa provodi projekt “Želim voziti bicikl” vrijedan 100 tisuća kuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancira projekt s 50 tisuća kuna, Grad Novi Marof s 10 tisuća kuna, a Općina Vinica, Općina Petrijanec i Općina Cestica sa po 5 tisuća kuna, a ostatak Osnovna škola Novi Marof, trgovina bicikla “Beciklin” i Udruga kineziologa Varaždin.

– Ovaj projekt služi da educiramo našu djecu u vožnji bicikla i pravilima ponašanju u prometu. To je vrlo važno jer svaki dan se susrećemo s djecom koja ne razmišljaju kako se treba ponašati u prometu. Zato treba obratiti pozornost na sigurnost djece u prometu – rekao je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač na potpisivanju ugovora o sufinanciranju projekta “Želim voziti bicikl”.

Branimir Štimec, trener u BK Maraton Kreidleru i jedan od nositelja projekta, istaknuo je da se projekt već četiri godine provodi u Osnovnoj školi u Vinici te da su dvije godine bili županijski prvaci u natjecanju „Sigurno u prometu“.

Tri faze projekta

Projekt “Želim voziti bicikl” ima tri faze. Kroz prvu fazu uvršten je u školski kurikulum, s anketnim upitnicima i animacijom učenika.

U drugoj fazi provodi se obuka i sudjeluje na natjecanjima. Polaznici će polagati biciklistički ispit, a najbolji će sudjelovati na natjecanju „Sigurno u prometu“ te na biciklističko-prometnom kampu. Predviđa se i održavanje biciklijade za sve zainteresirane sudionike projekta, roditelje, nastavnike, vanjske suradnike.

U zadnjoj fazi roditelji, nastavnici i lokalna zajednica trebali bi biti potaknuti na osnivanje biciklističkog kluba.

Izvor: Grad Novi Marof
Foto:

Život i društvo

Najsjevernije županije ipak su izbjegle prijeteće hladne valove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

DHM-zovi prognostičari za nedjelju najavljuju jutarnje temperature zraka na kopnu između -10 i -5°C, u gorju još nižu, a dnevna temperatura bit će svega oko 0°C.

Povremeni sjeverac pojačavat će dojam hladnoće, a bit će i mjestimičnih oborina sve do utorka. No, tada napokon slijedi zatopljenje s jugozapadnjakom i češćim oborinama.

Dodajmo da DMHZ na svojim internetskim stranicama upozorava na hladne valove koji mogu utjecati na zdravlje ljudi.

Srećom, na priloženoj tablici u zonama s velikom i vrlo velikom opasnošću, nema područja u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

Produžena isplata “dječjih božićnica“ i podnošenja reklamacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Isplata dječjih božićnica započela je 30. prosinca 2020. godine te je rok za dostavu istih produžen do 18. siječnja 2021. godine.

Roditelji, zakonski zastupnici, staratelji djece koja neće biti obuhvaćena u isplati „dječje božićnice“ moći će predati zahtjev za reklamaciju Gradu Varaždinu od 19. do 25. siječnja 2021. godine.

Zahtjev za reklamaciju nalazit će se na web stranici Grada https://varazdin.hr/bozicnice/ od 19. siječnja 2021. godine, a isti će se moći podići i u Gradskoj vijećnici u navedenom razdoblju.

Reklamacije će se obavljati isplatom na tekući račun podnositelja zahtjeva.

– Obavještavamo roditelje djece koji su predali zahtjev za donaciju na novorođeno dijete za dijete rođeno od 1. do 31. prosinca 2020. godine, nalog za isplatu „dječjih božićnica“ vrši se po službenoj dužnosti, te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva – ističu u Gradu Varaždinu.

Nastavite čitati