Povežite se s nama

Međimurje

Projektom “Pomozi, zaposli, usreći” zaposlit će se žene iz ranjivih skupina

Objavljeno:

- dana

Grad Prelog

Ranjive skupine društva zahtijevaju posebnu pozornost institucija kako bi lakše ostvarili svoja prava, među kojima je i pravo na rad.

U takvu skupinu spadaju i teže zapošljive žene i žene s nižom razinom obrazovanja, pa je stoga Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo otvoreni i trajni poziv za prijavu na projekt “Zaželi – Program zapošljavanja žena”, koji se provodi u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”

Prilika za posao

Ovim projektom želi se omogućiti lakši pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, posebno ruralna područja, i otoke.

Mogućnost prijave odmah je iskoristio Grad Prelog, koji je projekt prijavio pod nazivom “Pomozi, zaposli, usreći”.

Grad Prelog evidentirao je 45 potencijalnih korisnika pružanja usluga pomoći u kući

– Radi se o simboličkom nazivu projekta koji, osim što predviđa zapošljavanje žena iz ciljane skupine, uključuje i pružanje pomoći osobama u starijoj životnoj dobi, osobama u nepovoljnom položaju ili osobama s invaliditetom. Projekt predviđa zapošljavanje deset žena koje će pružati uslugu pomoći u kući, odnosno pružati uslugu pomoći u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, brigu o higijeni, pomoć u dostavi namirnica te pomoć u socijalnoj integraciji – navode iz Grada.

Primjer Preloga najbolje oslikava ideju projekta kojim se kroz osnaživanje i unapređenje radnog potencijala ciljanje skupine žena, odnosno njihovim zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, ublažuju posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te se ujedno potiče socijalna uključenost i povećava razina kvalitete života krajnjih korisnika.
U projekt će biti uključene žene prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba kod Hrvatskog zavoda za zapošljavane, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom te ostale skupine žena u nepovoljnom položaju.

45 korisnika

– Dosadašnje radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima nije potrebno. Razlog je taj što je projektom predviđeno i osposobljavanje žena za obavljanje poslova gerontodomaćica. Sve se to radi s ciljem jačanja njihovog potencijala na tržištu rada. Ovo je uistinu lijepa prilika da se steknu nova znanja i vještine, koje se odmah mogu iskoristiti i za dobivanje posla – dodaju u Gradu Prelogu.

A da se posao može odmah dobiti najbolje pokazuje podatak da na području Grada Preloga postoji 45 potencijalnih korisnika pružanja usluga u okviru ovog projekta.
– Kada smo radili pripremu prijave na projekt “Zaželi – Program zapošljavanja žena”, zatražili smo od vijeća mjesnih odbora te udruga koje se bave socijalnim karitativnim radom da dostave podatke o potencijalnim korisnicima. Tako smo došli do brojke od 45 osoba.

Ono što posebno veseli je da će se u konačnici smanjiti broj nezaposlenih žena prijavljenih u evidenciji HZZ-a Ispostave Prelog.
Inače, projektni prijedlog Grad Prelog je prijavio u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čakovec i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Čakovec. Ukupna vrijednost projekta je nešto viša od dva milijuna kuna, a u potpunosti ga financira Europski socijalni fond.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje