Povežite se s nama

Međimurje

Projektom “Pomozi, zaposli, usreći” zaposlit će se žene iz ranjivih skupina

Objavljeno:

- dana

Grad Prelog

Ranjive skupine društva zahtijevaju posebnu pozornost institucija kako bi lakše ostvarili svoja prava, među kojima je i pravo na rad.

U takvu skupinu spadaju i teže zapošljive žene i žene s nižom razinom obrazovanja, pa je stoga Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo otvoreni i trajni poziv za prijavu na projekt “Zaželi – Program zapošljavanja žena”, koji se provodi u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”

Prilika za posao

Ovim projektom želi se omogućiti lakši pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, posebno ruralna područja, i otoke.

Mogućnost prijave odmah je iskoristio Grad Prelog, koji je projekt prijavio pod nazivom “Pomozi, zaposli, usreći”.

Grad Prelog evidentirao je 45 potencijalnih korisnika pružanja usluga pomoći u kući

– Radi se o simboličkom nazivu projekta koji, osim što predviđa zapošljavanje žena iz ciljane skupine, uključuje i pružanje pomoći osobama u starijoj životnoj dobi, osobama u nepovoljnom položaju ili osobama s invaliditetom. Projekt predviđa zapošljavanje deset žena koje će pružati uslugu pomoći u kući, odnosno pružati uslugu pomoći u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, brigu o higijeni, pomoć u dostavi namirnica te pomoć u socijalnoj integraciji – navode iz Grada.

Primjer Preloga najbolje oslikava ideju projekta kojim se kroz osnaživanje i unapređenje radnog potencijala ciljanje skupine žena, odnosno njihovim zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, ublažuju posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te se ujedno potiče socijalna uključenost i povećava razina kvalitete života krajnjih korisnika.
U projekt će biti uključene žene prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba kod Hrvatskog zavoda za zapošljavane, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom te ostale skupine žena u nepovoljnom položaju.

45 korisnika

– Dosadašnje radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima nije potrebno. Razlog je taj što je projektom predviđeno i osposobljavanje žena za obavljanje poslova gerontodomaćica. Sve se to radi s ciljem jačanja njihovog potencijala na tržištu rada. Ovo je uistinu lijepa prilika da se steknu nova znanja i vještine, koje se odmah mogu iskoristiti i za dobivanje posla – dodaju u Gradu Prelogu.

A da se posao može odmah dobiti najbolje pokazuje podatak da na području Grada Preloga postoji 45 potencijalnih korisnika pružanja usluga u okviru ovog projekta.
– Kada smo radili pripremu prijave na projekt “Zaželi – Program zapošljavanja žena”, zatražili smo od vijeća mjesnih odbora te udruga koje se bave socijalnim karitativnim radom da dostave podatke o potencijalnim korisnicima. Tako smo došli do brojke od 45 osoba.

Ono što posebno veseli je da će se u konačnici smanjiti broj nezaposlenih žena prijavljenih u evidenciji HZZ-a Ispostave Prelog.
Inače, projektni prijedlog Grad Prelog je prijavio u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čakovec i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Čakovec. Ukupna vrijednost projekta je nešto viša od dva milijuna kuna, a u potpunosti ga financira Europski socijalni fond.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ovrhe u Međimurju: 6472 blokirana građana duguju gotovo 371 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

stečaj potrošača bankrot siromaštvo novac
Ilustracija

Zaključno s 31. prosincem 2021. godine u Hrvatskoj je pod ovrhom bilo 15.440 tvrtki i 239.278 građana. Njihov ukupni dug iznosio je 22,3 milijarde kuna, od čega su blokirani građani dugovali 18,1 milijardu, a tvrtke 4,2 milijarde, a riječ je samo o iznosu glavnica.

U odnosu na isti datum 2020. godine je devet više blokiranih poslovnih subjekata, ali i gotovo 7500 više građana. I dok se ukupni dug tvrtki u godinu dana smanjio za visokih 14,7 posto, odnosno 720,5 milijuna kuna, dug blokiranih građana se povećao za gotovo sedam posto, što iznosi oko 1,3 milijarde kuna. Od ukupnog dugovanja građana, najveći iznos otpada na nepodmirena potraživanja banaka što je oko 5,8 milijardi kuna.

U Međimurskoj županiji su sa zadnjim danom 2021. godine u blokadi bila 6472 građana, što je udio u ukupnom broju stanovnika od 5,69 posto. Njihov dug iznosio je gotovo 371 milijun kuna. Susjedna Varaždinska županija imala je 8451 blokiranog stanovnika, što je udio od 4,8 posto, a njihov dug je dosegao 723 milijuna kuna. Najviše udjele blokiranih u ukupnom broju stanovnika s 6,43 posto ima Bjelovarsko-bilogorska županija, a slijede je Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka s udjelom od 6,41 posto. Najviše duguju stanovnici Grada Zagreba, više od 5,3 milijarde kuna, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s dugom blokiranih građana od 1,65 milijardi kuna i Zagrebačka županija s 1,3 milijarde.

Na području Grada Čakovca kraj lanjske godine dočekalo je 2119 blokiranih građana s ukupnim dugom od gotovo 170 milijuna kuna. Najzaduženiji su stanovnici Zagreba. Njih 48.948 pod ovrhom imaju potraživanja u iznosu od 5,3 milijarde kuna. Slijede gradovi Split (8785 blokiranih građana; dug od 851 milijuna kuna), Rijeka (7765 blokiranih; 491 milijun kuna), Osijek (6196 blokiranih; 392 milijuna kuna) i Varaždin (2612 blokiranih; 346 milijuna kuna).

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurskoj županiji danas 678 novozaraženih, preminuo je muškarac (89)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 941 uzorak, od čega je evidentirano 678 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 72% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 344 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3437. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 103.362 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 49 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 10 pacijenata, otpušteno je 7 pacijenata, 6 pacijenta je na invazivnoj respiraciji. Preminula je muška osoba stara 89 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

U subotu, 29. siječnja 2022. godine cijepljenje će se održati na cijepnom punktu u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 13.30.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje