Povežite se s nama

Međimurje

Projektom “Pomozi, zaposli, usreći” zaposlit će se žene iz ranjivih skupina

Objavljeno:

- dana

Grad Prelog

Ranjive skupine društva zahtijevaju posebnu pozornost institucija kako bi lakše ostvarili svoja prava, među kojima je i pravo na rad.

U takvu skupinu spadaju i teže zapošljive žene i žene s nižom razinom obrazovanja, pa je stoga Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo otvoreni i trajni poziv za prijavu na projekt “Zaželi – Program zapošljavanja žena”, koji se provodi u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”

Prilika za posao

Ovim projektom želi se omogućiti lakši pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, posebno ruralna područja, i otoke.

Mogućnost prijave odmah je iskoristio Grad Prelog, koji je projekt prijavio pod nazivom “Pomozi, zaposli, usreći”.

Grad Prelog evidentirao je 45 potencijalnih korisnika pružanja usluga pomoći u kući

– Radi se o simboličkom nazivu projekta koji, osim što predviđa zapošljavanje žena iz ciljane skupine, uključuje i pružanje pomoći osobama u starijoj životnoj dobi, osobama u nepovoljnom položaju ili osobama s invaliditetom. Projekt predviđa zapošljavanje deset žena koje će pružati uslugu pomoći u kući, odnosno pružati uslugu pomoći u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, brigu o higijeni, pomoć u dostavi namirnica te pomoć u socijalnoj integraciji – navode iz Grada.

Primjer Preloga najbolje oslikava ideju projekta kojim se kroz osnaživanje i unapređenje radnog potencijala ciljanje skupine žena, odnosno njihovim zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, ublažuju posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te se ujedno potiče socijalna uključenost i povećava razina kvalitete života krajnjih korisnika.
U projekt će biti uključene žene prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba kod Hrvatskog zavoda za zapošljavane, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom te ostale skupine žena u nepovoljnom položaju.

45 korisnika

– Dosadašnje radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima nije potrebno. Razlog je taj što je projektom predviđeno i osposobljavanje žena za obavljanje poslova gerontodomaćica. Sve se to radi s ciljem jačanja njihovog potencijala na tržištu rada. Ovo je uistinu lijepa prilika da se steknu nova znanja i vještine, koje se odmah mogu iskoristiti i za dobivanje posla – dodaju u Gradu Prelogu.

A da se posao može odmah dobiti najbolje pokazuje podatak da na području Grada Preloga postoji 45 potencijalnih korisnika pružanja usluga u okviru ovog projekta.
– Kada smo radili pripremu prijave na projekt “Zaželi – Program zapošljavanja žena”, zatražili smo od vijeća mjesnih odbora te udruga koje se bave socijalnim karitativnim radom da dostave podatke o potencijalnim korisnicima. Tako smo došli do brojke od 45 osoba.

Ono što posebno veseli je da će se u konačnici smanjiti broj nezaposlenih žena prijavljenih u evidenciji HZZ-a Ispostave Prelog.
Inače, projektni prijedlog Grad Prelog je prijavio u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čakovec i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Čakovec. Ukupna vrijednost projekta je nešto viša od dva milijuna kuna, a u potpunosti ga financira Europski socijalni fond.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje