Povežite se s nama

Međimurje

Projektom “Pomozi, zaposli, usreći” zaposlit će se žene iz ranjivih skupina

Objavljeno:

- dana

Grad Prelog

Ranjive skupine društva zahtijevaju posebnu pozornost institucija kako bi lakše ostvarili svoja prava, među kojima je i pravo na rad.

U takvu skupinu spadaju i teže zapošljive žene i žene s nižom razinom obrazovanja, pa je stoga Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo otvoreni i trajni poziv za prijavu na projekt “Zaželi – Program zapošljavanja žena”, koji se provodi u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”

Prilika za posao

Ovim projektom želi se omogućiti lakši pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, posebno ruralna područja, i otoke.

Mogućnost prijave odmah je iskoristio Grad Prelog, koji je projekt prijavio pod nazivom “Pomozi, zaposli, usreći”.

Grad Prelog evidentirao je 45 potencijalnih korisnika pružanja usluga pomoći u kući

– Radi se o simboličkom nazivu projekta koji, osim što predviđa zapošljavanje žena iz ciljane skupine, uključuje i pružanje pomoći osobama u starijoj životnoj dobi, osobama u nepovoljnom položaju ili osobama s invaliditetom. Projekt predviđa zapošljavanje deset žena koje će pružati uslugu pomoći u kući, odnosno pružati uslugu pomoći u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, brigu o higijeni, pomoć u dostavi namirnica te pomoć u socijalnoj integraciji – navode iz Grada.

Primjer Preloga najbolje oslikava ideju projekta kojim se kroz osnaživanje i unapređenje radnog potencijala ciljanje skupine žena, odnosno njihovim zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, ublažuju posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te se ujedno potiče socijalna uključenost i povećava razina kvalitete života krajnjih korisnika.
U projekt će biti uključene žene prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba kod Hrvatskog zavoda za zapošljavane, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom te ostale skupine žena u nepovoljnom položaju.

45 korisnika

– Dosadašnje radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima nije potrebno. Razlog je taj što je projektom predviđeno i osposobljavanje žena za obavljanje poslova gerontodomaćica. Sve se to radi s ciljem jačanja njihovog potencijala na tržištu rada. Ovo je uistinu lijepa prilika da se steknu nova znanja i vještine, koje se odmah mogu iskoristiti i za dobivanje posla – dodaju u Gradu Prelogu.

A da se posao može odmah dobiti najbolje pokazuje podatak da na području Grada Preloga postoji 45 potencijalnih korisnika pružanja usluga u okviru ovog projekta.
– Kada smo radili pripremu prijave na projekt “Zaželi – Program zapošljavanja žena”, zatražili smo od vijeća mjesnih odbora te udruga koje se bave socijalnim karitativnim radom da dostave podatke o potencijalnim korisnicima. Tako smo došli do brojke od 45 osoba.

Ono što posebno veseli je da će se u konačnici smanjiti broj nezaposlenih žena prijavljenih u evidenciji HZZ-a Ispostave Prelog.
Inače, projektni prijedlog Grad Prelog je prijavio u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čakovec i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Čakovec. Ukupna vrijednost projekta je nešto viša od dva milijuna kuna, a u potpunosti ga financira Europski socijalni fond.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje