Povežite se s nama

Zabava & Stil

Proljeće u Varaždinu uz čak sedamdesetak događanja

Objavljeno:

- dana

Proljeće kalendarski još nije stiglo, iako se to ne čini prema iznadprosječno toplom vremenu i već pokojem rascvjetanom cvijetu. Nadahnulo je to i organizatore brojnih događanja koji su se potrudili da iduća tri mjeseca u Varaždinu budu sadržajna i raznovrsna.

Do 31. svibnja očekuje nas, za sada najavljenih, sedamdesetak događanja u organizaciji varaždinskih kulturnih, obrazovnih, glazbenih, sportskih i drugih institucija i udruga.

Među njima su i festivali poput Tjedna smijeha ili Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI&RAFI koji već imaju ozbiljnu tradiciju i svoju vjernu publiku.

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu nastavlja s bogatim ovosezonskim repertoarom koji puni gledalište, za sredinu ožujka pripremaju premijeru opere „Madama Butterfly“, a za travanj novu predstavu „Mačka na vrućem limenom krovu“.

Velik doprinos programu daje i varaždinska Glazbena škola, jedna od najstarijih i najuglednijih odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, organizacijom koncerata, festivala, smotri i radionica.

Nastavlja se i program „Srijede u muzeju“ u organizaciji Gradskog muzeja Varaždin u kojem je posebno atraktivna izložba „Život u minijaturi“ autorice Vlatke Đurić-Resnik.

Nove sadržaje, koji će upotpuniti njihova tradicionalna događanja subotom ujutro, osmislili su i u varaždinskoj  Gradskoj tržnici, a brojni varaždinski restorani ponovno će dati svoj doprinos promociji autohtonih proizvoda, uključivanjem u gastro manifestaciju 7. Dani okusa varaždinskog kraja.

U travnju se vraća i neizostavna smjena straže Varaždinske gradske garde i pucanj iz topa, a od svibnja počinje i program Glazbenih subota u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina. Glazba je prepoznatljiv simbol Varaždina koji je od lani postao prvi hrvatski grad s titulom UNESCO-ovog grada glazbe. Subotom prijepodne Varaždinci  i njihovi  gosti  imat će priliku uživati u glazbi na balkonima, glazbi na orguljama u varaždinskoj katedrali, glazbi iz glazbene kamperice, a neizostavna atrakcija varaždinskih ulica bit će i verglaš.

Ukratko, sadržajno proljeće bit će odlična uvertira u još raznovrsnije i zabavnije „Ljeto u Varaždinu“.  

Zabava & Stil

Špancirfest dio europskog projekta Green Streets of Europe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski Špancirfest i ove će godine biti dio europskog projekta, ovog puta zahvaljujući projektu Green Streets of Europe koji je Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još troje partnera iz Danske, Portugala i Češke, uspješno prijavila na natječaj Kreativne Europe.

Projekt je to koji se bavi ekološkim izazovima unutar sektora izvedbenih umjetnosti i promiče transformaciju prema održivim praksama. Jedan od programa dobivenog projekta su umjetničke rezidencije koje uključuju suradnju umjetnika, domaćih organizacija i lokalnog stanovništva te umjetnicima pružaju prostor i podršku u njihovom kreativnom stvaralaštvu.

Rezidencija je oblikovana tako da će svaki umjetnik odnosno umjetnička grupa biti uključeni u dva festivala. Osim Špancirfesta, partneri u projektu su danski Passage festival, Imaginarius iz Portugala i KoresponDance iz Češke.

U sklopu projekta, projektni partneri proveli su Javni poziv na koji je pristiglo 150 prijava umjetnika iz 22 zemlje. Za desetodnevnu rezidenciju na Špancirfestu odabrane su plesačice Farah Deen i Olivia Mitterhuemer iz plesnog kolektiva Potpourri iz Austrije i umjetnička organizacija Stalker Teatro iz Italije.

Oni će tijekom festivala stvarati umjetnički sadržaj u koji će se moći uključiti lokalno stanovništvo, a nakon Špancirfesta, sa stvaralaštvom će nastaviti na Imaginarius festivalu u Portugalu. U Varaždin će doći i umjetnici koji su odabrani za rezidenciju na Passage festivalu u Danskoj- Krista Burāne iz Latvije i umjetnička organizacija Kajen.

Cilj projekta Green Streets of Europe je povezivanje predstavnika međunarodnih umjetničkih organizacija sa svrhom razvoja održivih festivala, a što se odnosi na kreiranje novih sadržaja koji su inkluzivni, uključivanje lokalnog stanovništva u njegovu provedbu, korištenje alternativnih oblika prijevoza, financijsku održivost i slično.

Projekt vrijedan 335 tisuća eura sa 60 % sufinanciran je iz programa Kreativna Europa, a traje do kraja 2025. godine. Ovo je treća godina kako će Špancirfest biti dio projekta sufinanciranog iz vodećeg programa Europske komisije za potporu kulturi i audiovizualnom sektoru, a koji festivalu daje dodatan sadržaj.

Lani je u sklopu projekta „People power partnership“ na Kapucinskom trgu održan veliki plesno-kazališni performans FACE T(W)O.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Synth-pop večer u P4 uz Pocket Palmu, Neyu i after!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu u petak, 5. travnja gostovat će Pocket Palma. Zagrebački synth-pop trio koji čine Anja Papa, Luka Vidović i Bruno Žibek dolazi drugi put u Varaždin.

Prvi su put nastupali u sklopu KVART festivala 2020. godine, a sada stižu u P4 u sklopu velike regionalne turneje na kojoj predstavljaju svoj treći studijski album “III”. Uz izvedbu pjesama s aktualnog albuma, publika može očekivat set-listu ispunjenu dobro poznatim himnama njihove generacije, kao što su “mene nema“, “Daleki poljupci” ili “zauvijek“. Ulaz u P4 podrum otvoren je od 20 sati.

“Zvuk na albumu III je puno mračniji i više pop te smo se zapravo vratili svojim korijenima”, poručuju dvostruki dobitnici nagrade Porin. Inače, Pocket Palma postala je poznata široj javnosti nakon izdavanja debitantskog albuma “pocket palma” iz 2019. s kojeg se ističu singlovi “godišnji” i “ono što nam inače nedostaje”, a drugim albumom “Atomi” nametnuli su se kao jedan od najkreativnijih autorsko-producentskih bendova nove generacije.

Prije zagrebačkog tria, kao predgrupa, nastupit će mlada nada domaće elektroničke scene – Neya! Neya ili pravog imena Valnea Bulić je svestrana autorica iz Labina s iskustvom u produciranju, pisanju tekstova i DJ-iranju koja je krajem 2023. izdala EP 333.

Nakon koncerata slijedi synth-pop party na kojem će Vikness puštati Depeche Mode, Svemirka, Denis i Denis, Pet Shop Boys, La Roux, Weeknd, Duran Duran i mnoge druge! Ulaznice za koncert u P4 dostupne su na online platformi Core Event. Pretprodajna cijena je 5 eura, dok će na dan koncerta biti 7 eura. Ulaznice su dostupne i u svim Tisak Media trgovinama u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje