Povežite se s nama

Novosti

Prometni krkljanac kod Kapucinskog trga: Vozači, budite strpljivi

Objavljeno:

- dana

UNATOČ KIŠI POČELA OBNOVA KAPUCINSKOG TRGA, VRAZOVE I CESARČEVE

Unatoč kiši, jutros u 8 sati strojevi i ekipe Ceste Varaždin stigli su na Kapucinski trg, u Cesarčevu i Vrazovu ulicu. Radovi su tek počeli, a kod Kapucinskog trga već je nastao prometni “krkljanac”. Vozači će se morati oboružati strpljenjem, jer će obnova trga i ulica trajati oko 60 dana.

Na snazi je nova regulacija prometa. – Podsjećamo da se u prvoj fazi, koja bi trebala potrajati do 22. lipnja, zatvara desna traka Vrazove ulice (dio koji prolazi uz javnu garažu) i dio Cesarčeve ulice, od skretanja iz Vrazove do semafora na raskrižju sa Zagrebačkom ulicom. Tako će lijevi dio Vrazove ulice (uz Kapucinsku crkvu) s dvije trake sada biti dvosmjeran – ističe Tomislav Osonjački, ravnatelj Županijske uprave za ceste.

Vozači koji ne moraju nužno prolaziti ovim dijelom grada, najbolje je da koriste druge pravce, jer će na taj način pridonijeti smanjenju gužvi.

Od rubnika do semafora

Osonjački vozače moli za dodatan oprez i strpljenje u prometu, jer će unatoč oznakama i asistenciji policije i prometne mladeži, gužve biti nemoguće izbjeći. Vrazova ulica je, naime, najprometnija prometnica u Varaždinskoj županiji: njome dnevno prolazi čak 20.000 vozila.

– Budući da je riječ o prometnoj žili kucavici u Varaždinu, s izvođačem je dogovoreno da maksimalno ubrza radove – navodi Osonjački.

U drugoj fazi radova bit će zatvorena lijeva traka Vrazove ulice, a Cesarčeva će do raskrižja sa Zagrebačkom ulicom biti dvosmjerna.

– U proračunu Županijske uprave za ceste Varaždinske županije za radove na obnovi Kapucinskog trga, Vrazove i Cesarčeve ulice osigurano je 2,6 milijuna kuna. Prometnice će biti u potpunosti rekonstruirane – od novog tamponskog sloja, preko stabilizacije, cestovne odvodnje, do novih granitnih rubnika i asfalta. Pojačat će se i pješački prijelaz kod Glazbene škole, a raskrižje Cesarčeve i Kapucinskog trga kod autobusnog kolodvora bit će semaforizirano – izvijestio je Osonjački. 

Strpljenje će se na kraju isplatiti: nakon što radovi završe, promet u ovom dijelu grada bit će protočniji, ali i sigurniji.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje